Флуидни форми, идеи от CERN и молекулярни съединения: Айрис Ван Херпен от бъдещето

x

 

 

 


 

“Магнетично движение“ – това е името на най-причудливата колекция от серията пролет-лято, която видяхме до сега. Нейната създателка Айрис Ван Херпен е холандска дизайнерка, за която вече сме ви разказвали – една от надеждите на световната модна сцена. Магнетичната линия дрехи бе малко „по-тиха“ от това, което сме свикнали да виждаме от нея. И все пак – отзвукът от колекцията достигна и до нас.

 


 

 

 

 


 

Флуидни елементи, сякаш кристализирали молекули, течен метал – това е първата асоциация, която ни идва на ум. Дизайнерката е „визуализирала нещо невидимо“, както самата тя разказа след ревюто. Идеите и начинът, по който изгражда дрехите, са считани за революционни. Любопитен факт е, че Ван Херпен наскоро посети Европейския център за ядрени изследвания „CERN“ в Швейцария, където се намира най-големият адронен колайдер (ускорител на частици) в света. Вдъхновена от това интересно пътуване, дизайнерката е манипулирала съотношението и връзките между текстил, кожа, пластмаса и метал, така че да разкаже своята футуристична модна концепция.

 


 

 

 

 


 

Това, което видяхме на подиума, трудно би могло да се опише само с думата „кройка“. Дрехите всъщност са приели странни форми, които взаимодействат с тялото по особен, “sci-fi” начин. Смесването между технологиите и естеството на женското тяло е силна черта, която Айрис развива в процеса на работата си. За целта тя си партнира с известния канадски архитект Philip Beesley, а тази година и с холандският артист Jólan van der Wiel. Тримата са постигнали резултати, които остават запомнени като свидетелство за необятния свят на модата – нещо уникално, нещо нетрадиционно, нещо, което дори ни изважда от зоната на комфорта.

 


 

 

 

 


 

Амбициите на Айрис да работи с големи научни институции, учени и признати експерти от различни области е нещо, което заслужава нашите аплодисменти. И наистина нямаме търпение да видим как творчеството на младата холандка ще еволюира занапред.

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

Текст:Стефи Стоева

Снимки: Style/Indigital

Вижте още:

„Boulevard Chanel“ и ревюто, което събуди феминистката в нас

Street Style от Париж или няколко кадъра мода, които не може да пропуснем

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Макси рокля от REBECCA VALLANCE

Макси рокля от REBECCA VALLANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шапка от MAISON MICHEL

Шапка от MAISON MICHEL Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ленен панталон от NICHOLAS

Ленен панталон от NICHOLAS Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къс дънков панталон от KSUBI

Къс дънков панталон от KSUBI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

И август, и понеделникът се нуждаят от едно и също – цветове. Ярки, по възможност!  

Ако сте пропуснали
Най-четени