Флуидни форми, идеи от CERN и молекулярни съединения: Айрис Ван Херпен от бъдещето

x

 

 

 


 

“Магнетично движение“ – това е името на най-причудливата колекция от серията пролет-лято, която видяхме до сега. Нейната създателка Айрис Ван Херпен е холандска дизайнерка, за която вече сме ви разказвали – една от надеждите на световната модна сцена. Магнетичната линия дрехи бе малко „по-тиха“ от това, което сме свикнали да виждаме от нея. И все пак – отзвукът от колекцията достигна и до нас.

 


 

 

 

 


 

Флуидни елементи, сякаш кристализирали молекули, течен метал – това е първата асоциация, която ни идва на ум. Дизайнерката е „визуализирала нещо невидимо“, както самата тя разказа след ревюто. Идеите и начинът, по който изгражда дрехите, са считани за революционни. Любопитен факт е, че Ван Херпен наскоро посети Европейския център за ядрени изследвания „CERN“ в Швейцария, където се намира най-големият адронен колайдер (ускорител на частици) в света. Вдъхновена от това интересно пътуване, дизайнерката е манипулирала съотношението и връзките между текстил, кожа, пластмаса и метал, така че да разкаже своята футуристична модна концепция.

 


 

 

 

 


 

Това, което видяхме на подиума, трудно би могло да се опише само с думата „кройка“. Дрехите всъщност са приели странни форми, които взаимодействат с тялото по особен, “sci-fi” начин. Смесването между технологиите и естеството на женското тяло е силна черта, която Айрис развива в процеса на работата си. За целта тя си партнира с известния канадски архитект Philip Beesley, а тази година и с холандският артист Jólan van der Wiel. Тримата са постигнали резултати, които остават запомнени като свидетелство за необятния свят на модата – нещо уникално, нещо нетрадиционно, нещо, което дори ни изважда от зоната на комфорта.

 


 

 

 

 


 

Амбициите на Айрис да работи с големи научни институции, учени и признати експерти от различни области е нещо, което заслужава нашите аплодисменти. И наистина нямаме търпение да видим как творчеството на младата холандка ще еволюира занапред.

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

Текст:Стефи Стоева

Снимки: Style/Indigital

Вижте още:

„Boulevard Chanel“ и ревюто, което събуди феминистката в нас

Street Style от Париж или няколко кадъра мода, които не може да пропуснем

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В понеделник правим магия за лято.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ