Копенхаген = модно бъдеще

x

Седмицата на модата в Копенхаген приключи само преди няколко дни и днес сме тук, за да ви покажем (и разкажем) най-доброто. Устойчивост, цвят, нови и наистина вълнуващи дизайнери, заключени в моден пъзел, завладяващ като приказка на Андерсен. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Copenhagen Fashion Week (@cphfw)


Освен невероятната възхита, която целият моден свят изпитва, когато дойде време датските трендсетъри да покажат какво са сътворили през последните месеци, лично аз притежавам един по-особен сантимент към темата. 

Първият ми отпечатан моден материал някога бе ангажиран именно с темата за Седмицата на модата в Копенхаген и оттогава досега тя не е спряла да ме вълнува толкова силно, колкото и преди.  Днес, доста след онзи първи материал, продължавам да се възхищавам на творческата енергия, дух и тласък, които Копенхаген предлага на световната модна сцена. Свежа глътка въздух или прераждане – наречете го, както желаете. Ако питате мен, то без колебание ще ви споделя, че в моите очи Копенхаген е бъдещето.За по-малко от три часа със самолет можете директно да достигнете модното бъдеще и да се разходите из измеренията му. Какво ще видите там? Стотици дизайнери, инфлуенсъри, редактори и дори еколози, идващи от всички краища на света, за да посетят своеобразния панаир на иновативността. Утвърдени имена като Ganni, любимци на социалните мрежи като (di)vision и поне 5 различни издания на Vogue, отразяващи всяка крачка на стиловите завоеватели. We get the hype! „Северният” дизайн не е това, което беше.

Все още има хора, чиято първоначална реакция при споменаването на скандинавска мода и стил е „Леле, не. Черно, бяло и бежово… Скучно!”. Да, може би през 2010 това твърдение е било донякъде адекватно, но десетилетие (и почти половина) по-късно нещата далеч не са такива. Естествено, за разлика от българския манталитет, датчаните съхраняват и преоткриват наследството си в контекста на съвременната проблематика на света (не само в моден аспект). Дизайнерите са се погрижили да запазят онзи предпазлив прагматизъм в ДНК-то на креативната си визия и все още прилагат „теста на колелото”. Ако не може да караш колело с него, то значи нещо не е наред. Все пак говорим за Дания!В общи линии, мотивът за „старото” приключва дотам. Идва ред на това, заради което всички обожават Копенхаген – отличителността. „Какво пък толкова отличително?”– ще попитате.  Ще оставим фактите да говорят сами и ще ви запознаем с т. нар. „Изисквания за устойчивост” и малко информация за тях, предоставена от официалния сайт на CPHFW:

Изискванията за устойчивост въвеждат минимален набор от стандарти, на които всички марки от графика на CPHFW трябва да отговарят до 2023 г. Минималните стандарти обхващат шест целеви области, които покриват цялата ценностна верига – „Стратегически насоки”; „Дизайн”; „Умен избор на материали”; „Работни условия”; „Ангажираност на потребителите”; „Шоута”. В допълнение към тях марките са помолени да отговорят на допълнителен набор от въпроси, за да се добие представа за текущото им състояние по отношение на усилията за устойчивост. От  сезон есен/ зима ‘23 минималните стандарти включват 18 точки за действие.”

Предполагам, че за някои от вас тази информация може да изглежда ненужна, натоварваща и излишна, но твърдо заставам зад твърдението, че подобни усилия и дори бих ги нарекъл феномени в модната индустрия, заслужават гласност. Няма да представяме всяка точка поотделно, но горещо ви препоръчваме да ги разгледате тук
Подобни действия и примери дават много храна за размисъл и доказват, че модата на 21. век е комплексна, отговорна, грижеща се и разнообразна. Или поне модата, в която си заслужава да се инвестира. Седмиците на модата са много повече от тренд класации, Instagram сторита и ресурс за поредния безсмислен едиториал. CPHFW е пример за извор на вдъхновение, който завинаги ще остави отпечатък (определено не въглероден) върху пейзажа на модата. Онази „жизнено важна” информация, че в момента карго панталони, плетива и широки дънки са на мода, е просто естетична подробност. Малък детайл в голямата картина, озаглавена „Копенхаген = модно бъдеще“.

Текст: Наско Фотев

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Спортно – елегантен  старт на седмицата.

Ако сте пропуснали
Най-четени