Този петък приключи поредният конкурс на Fashion Inside, който този път бе посветен на кулинарна тематика. С радост открихме, че нашите читателки са склонни да експериментират в кухнята и всъщност това тяхно хоби създава шедьоври на трапезата. Останахме приятно изненадани и от факта, че не ви затруднихме с условието да готвите с най-близките си приятелки и че споделянето на готварската печка за вас е не предизвикателство, а истинско удоволствие. Получихме десетки рецепти и снимки, но победителят винаги е само един. Е, в нашия случай двама, които изтеглихме на случаен принцип. Това са Николета Тянчева и Севгюл Тахирова от град Асеновград. Честито! Те печелят по 2 книги от издателство Gourmet Publishing, посветени на изкуството на готвенето. А ето и тяхната рецепта:
Мъфини с банан
Необходими продукти:
1 ½ чаена чаша брашно
2 добре узрели банана
1 есенция ванилия
2 ванилии на прах
1 ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
1.2 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
1 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за мъфини с банан е пресяването на брашното и бакпулвера. Може и да не пресявате брашното, но ако го направите, то вашите бананови мъфини ще станат много по-пухкави.
След като пресеете брашното, в купа, с помощта на вилица, тел за бъркане или най-добре с миксер разбийте яйцето и захарта и добавете останалите течни съставки – олиото и киселото мляко. Към така получената смес, малко по малко, при непрекъснато бъркане, добавете брашното. Накрая добавете и смачканите банани и ванилията и разбъркайте, но не с миксера, а с лъжица.
Идва моментът, в който трябва да изсипете сместа за банановите мъфини във
формичките за мъфини. Ако ползвате силиконова форма за мъфини, може след като леко намазните отделните гнезда изсипете директно сместа, като тя трябва да е ¾ от обема. Ако ползвате тефлонова форма за мъфини с отделени гнезда, то сложете във всяко гнездо по една хартийка за мъфини и отново пълнете на ¾ от обема, тъй като при печене банановите мъфини ще се надигнат и ако сместа е повече, няма да могат да се изпекат. Печете мъфините на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. Преди да извадите мъфините от фурната ги бучнете с клечка за зъби, за да проверите дали са изпечени. Ако клечката остане суха, то може да извадите мъфините с банан от фурната.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Николета Тянчева и Севгюл Тахирова
Вижте още:
Как да си приготвим: перфектната комбинация между ориз и шоколад – сладко суши