До Кейптаун и назад с екипа на „Иван Асен 22”

x


Екипът на дизайнерската платформа „Иван Асен 22” винаги успява да ни изненада! Прекрасните автори, които той обединява, са живото доказателство за това, че когато талантът и работата вървят ръка за ръка, успехите не закъсняват. Преди броени дни дизайнерът и основател на платформата Нели Митева, режисьорът Боряна Пандова, сценографът Момчил Тасев и дизайнерът Александър Гергинов се завърнаха от Bokeh International Fashion Film Festival в Кейптаун, ЮАР, който е под шапката на Mercedes Benz. Това е първото българско участие на фестивала и предизвика истински фурор. „Присъствието на българско модно видео се различаваше много от всичко, показано на фестивала”, споделя Боряна. „Защото това не е проект, който е направен да обслужи марка или продукт. Тук става въпрос за артистичен проект. Абсолютно независим! И друг такъв нямаше.”

Филмът на творческия екип – „XXSofia” вече обиколи 16 държави, а ето какво споделиха пред Fashion Inside Нели и Боряна…Как дойде предложението да участвате във фестивала?

Нели: Един ден Боряна ми препрати e-mail с покана за участие от Ейдриън Лазарус – мениджър на Bokeh International Fashion Film Festival в Кейптаун. Как са научили за нас? Вероятно благодарение на големия успех, който има първият ни филм «XXSofia”, който направихме със съдействието на Гьоте-институт. Той беше показан на много международни фестивали и в един момент поканата дойде. Изпратих им целите портфолиа на изложбите „XXSofia” и 1,5 км…”, защото филмите са част от пространствена инсталация и като видяха снимките на оригиналните дизайнерските модели, организаторите проявиха интерес да покажат и тях в рамките на фестивала. Което за нас беше много вълнуващ момент.

 

А публиката как ви прие?

Боряна: Тя беше повече фестивална, отколкото кино публика. Всички бяха много приятелски настроени, отворени. Получихме комплименти от всички за работата ни.

Нели: Също и от колеги южно-африкански дизайнери, чийто моден филм и колекция пък ние много харесахме.Получихте ли и други покани за участие след този фестивал?

Нели: Да. Малко след като се върнахме, получихме покана за един от големите фестивали за моден филм – „Berlin Fashion Film Festival” за филма ни „1,5 км…”. Също така имаме и покана за „XXSofia” за Кайманските острови, но не знам как ще стигнем дотам. Също и за фестивал в Калифорния, Канада и Доминиканската република.

Като цяло е много трудно осъществяването на всяко пътуване до фестивал. Ако нямахме подкрепата на Goethe-Institut, Bioderma и моя ентусиазъм с фондация „Иван Асен 22”, нямаше как да стигнем до Кейптаун. На място изключително голямо внимание ни обърнаха и почетният консул на България Борис Василев и семейството и приятелите му, които ни разходиха в последния и единствен ден, който имахме свободен за себе си. Благодарение на тях преживяхме извънземната красота на нос Добра надежда и видахме с очите си „края на света”… Дъхът ти спира!

Много е важно институции като Министерство на културата, Столична община, Национален фонд Култура и Програма Мобилност да разпознават такива важни събития, когато се случат, и да дават нужната подкрепа, защото като независими артисти, които се занимават само с това, няма как да го постигнем сами.
Успяхте ли да преживеете Кейптаун за един ден?

Нели: Беше много наситено и интензивно. Говорихме си през цялото време, че ще е прекрасно да снимаме модна сесия на фона на тези вдъхновяващи места! Ако имахме готова колекция в куфарите си, щяхме да имаме видео и снимки! Уникални олющени сгради и пристанища! Беше вълшебно! Хората все още мислят, че още сме там, защото не спираме да публикуваме снимки в социалните мрежи.

Боряна: За хората, които се изразяват с визуални изкуства, като мен, има едно много сладко нещо, което ти се дава само веднъж: гледката, която се разкрива само един път. И има огромен потенциал, ако успееш да хванеш този миг.

Нели: Първите два дни бяха свързани основно с фестивала, а ние решихме, че трябва да си отделим време и за аквариума и за Table Mountain. През деня, в най-голямата жега, прилежно изчакахме огромната опашка за лифта до Table Mountain, разгледахме уникалната планина, след това минахме и през живописното пристанище Hout Bay, а вечерта се появихме на червения килим. С Боряна имаме отработена тактика за преобличане от едни дрехи в други в много тясно пространство.

Боряна: Все още не мога да си обясня защо почувствах толкова близко това място. Толкова далечно място с ясни индикатори, които са против моята лична философия. Придвижването става само с коли, има молове, навсякъде е пълно с огради. Не знам дали от морето или от този лош английски, които всички говорят, но нещо беше страшно близко… Така го усетих!

Нели: Нещо в общуването с хората…

Боряна: Те имат много приятно усещане за спазване на дистанция, но когато ги заговориш с въпрос, са готови да се включат с теб. И имат страхотно чувство за хумор! Мъжете говорят така, сякаш рапират.

Какво уловиха сетивата ви в Кейптаун?

Нели: Последният ден двамата със Сашо си купихме платове с африкански десени и сега съм ги сложила върху всички канапета у дома. Толкова са ярки, толкова много слънце има кодирано в тях! Толкова много цветове и наивистични изображения. Съвкупност от всички цветове, които видяхме в Африка. Много вдъхновяващо!

Боряна: Океанът е голяма мощ! Най-старата ми мечта е свързана с това да бъда в близост до морето. А там морето е навсякъде: от чинията ти до въздуха. Всичко е море и океан! Имат и едни цветя, които, за да се опрашват, се нуждаят от пожар. Сърцевината им, която прилича на шишарка, избухва от огъня и от нея тръгват пухчета, с които се размножават. Тези цветя растат навсякъде!

 

Кой момент от престоя си в Кейптаун и участието във фестивала бихте определили като най-емоционален?

Нели: Моментите бяха два. На самия фестивал – появата на червения килим, която ни се случва за първи път и след всички положени усилия да се осъществи това пътуване. Достигането до този момент, в който всички сме в приповдигнато настроение и фестивално облечени, беше много вълнуващ. Второто беше там, където сърцето ми почти спря от красотата – на нос Добра надежда (митът за точката, на която се срещат двата океана, макар че това не е съвсем така:). Там има някаква много особена енергия! В първия момент се разплаках, а след това усетих как нещо ме зарежда и как усещам енергия, готова да избухне. Енергия, която само чака да се изрази и да приеме креативна форма.

Боряна: Най-силното ми впечатление от фестивала беше колко адекватно и над очакванията ни присъствахме – филмът и изложбата придадоха различен почерк на фестивала.Какъв е стимулът за един съвременен творец да твори некомерсиално в свят, който е силно комерсиален?

Боряна: Доверието, което ми се гласува. Възможността да имам свободата да го направя така, както го чувствам и спокойствието, което ми дава екипът, с който работя. С тези хора скачам навсякъде!

Нели: Да, в България ги има огромните трудности и спънки, но има и безкрайната свобода, която си даваме. Когато си решил да работиш независимо, без да обслужваш други интереси, тогава го правиш на всяка цена.

Мечтая си бизнесът в България да обръща все повече внимание на такива неща, да се създаде нещо като фонд или фондация за култура, в която членуват различни представители на бизнеса у нас, защото има хора на високи позиции, които се интересуват от съвременните форми на изкуствата и имат потенциал за меценати. Това е някакво напълно възможно бъдеще.
Над какво работите в момента?

Нели: В момента работим над третия ни концептуален проект, който трябва да се случи в началото на септември или октомври. Концепцията е готова, ще бъде тема, свързана с пътуването, мултилокализма и мобилността най-общо казано. Ще бъдат поканени отново едни от най-добрите ни дизайнери, които да разработят дрехи, свързани с тази концепция. Ще имаме изградена специална среда – пространствена инсталация и този път музиката и видеото ще са част от пространствената инсталация, както и моден филм, направен за и със самите модели.

А в по-близък план в началото на юни предстои лятното дизайнерско събитие на ИВАН АСЕН 22, чиято тема „underwater mood“ е директно вдъхновена от зареждащите гледки в Кейптаун!Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Нели Митева, Боряна Пандова, Bokeh International Fashion Film Festival

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Панталон от GIORGIO ARMANI

Панталон от GIORGIO ARMANI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пола тип молив от ALTUZARRA

Пола тип молив от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени пантофки с леопардов принт от JENNIFER CHAMANDI

Кожени пантофки с леопардов принт от JENNIFER CHAMANDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Oversized жилетка от MIU MIU

Oversized жилетка от MIU MIU Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Вторник е ден за нови тенденции!

Ако сте пропуснали
Най-четени