Музеят на Дикенс – едно завръщане във Викторианската епоха

x

 

 


Къщата, в която е „роден”  Оливър Туист е била дом на най-великия английски писател от Викторианската епоха, Чарлз Дикенс. Живял там от 1837 до 1839 година със съпругата и децата си, Дикенс е писал част от „наследството” си за поколения напред. През 2012 година се навършиха 200 години от рождението на новелиста, а къщата на улица „Даути” 48, е единствения запазен дом, обитаван от него. Бидейки превърната в музей още през 1925 година, тя претърпя реставрация за „скромната” сума от 3,1 милиона паунда осемдесет и седем години по-късно, през настоящата година.

 


 


Мястото, което Дикенс е обитавал бе разширено и напълно обновено, за да се превърне в сигурно наслество за ценителите на този литературен гений през 21-век. За пръв път посетителите ще могат да влязат в кухнята и таванското помещение, което разказва за трудното детство на твореца. Декорирана така, както Дикенс я е виждал, всяка стая отразява различна част от живота му. Бюрото за четене е разположено в помещението, в което той е приемал гости и е четял произведенията си на глас пред тях. Спалнята е декорирана с лични вещи, които до сега не са показвани в музея. В стаите има разположени ръкописи на Дикенс, които още повече засилват усещането за място, което сякаш все още стои в епохата си.

 


 


 

Фиона Дженкинс, куратор на музея разказва как са посветили много време, за да постигнат резултат, внушаващ реалното присъствие на писателя и в момента. Тя споделя, че целта им е била самите те да си представят, че той е живял там и „ако Дикенс се завърне, да влезе през вратата и със сигурност да разпознае къщата и начинът, по който я е оставил”. Стените са боядисани в същите нюанси, които той е използвал, като по тях има изписани части от великите му произведения, нарисувани са негови портрети и силует на стената до стълбището на входа. От кореспонденцията, която е водил, става ясно, че самият писател се е интересувал от интериорните решения в дома си и е обръщал специално внимание на декорациите.


 

 


Откриването на обновения музей през този месец е финалният щрих на едногодишните чествания посветени на писателя. Ангажираността и признателността към този признат творец малко ни натъжи поради две причини. Лондон е далеч, а много ни се иска още сега да посетим мястото и да си откраднем малко Дикенсова магия, като тази от книгата му „Коледна песен”. И второ, защото ни се иска и в България да се отделят повече средства за къщите-музеи на великите ни родни творци, да се стимулира посещаемостта им и ако може за тях да пишат колегите ни от Лондон.

текст: Стефи Стоева

снимки:  Andrea Artz

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Мини рокля от GUCCI

Мини рокля от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сникърси от NEW BALANCE

Кожени сникърси от NEW BALANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Избираме червено днес…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ