Dieci Boutique Restaurant– ексклузивност без претенция

x

Случвало ли ви се е някога да предприемете нещо ново и хората около вас да възкликнат: „Ти си луд! Това няма да проработи!“. Най-вероятно да! Всички имаме мечти, но колко от нас се осмеляват да работят истински за тях, без да се страхуват от провал или от това какво ще кажат хората? Днес ще ви разкажа за двама души, които смело сбъдват мечтата си, и то не къде да е, а тук, в България, в малко селце, населено само с 10 човека. Шеф Джанфранко и шеф Ана Киарини… или двама италианци, които ми показаха как да обичам собствената си страна.



Историята на двамата започва преди години в Хамбург, където се срещат и веднага разбират, че има много неща, които ги свързват – кулинарията, любовта към живота и добрият лайфстайл, и също така, че могат да прекарват по 24 часа, работейки заедно, и заедно да постигат мечтите си. Мястото, където ще ви отведа днес, е резултат от общите им знания в света на висшата кулинария и хранителната индустрия и общата им страст към съвършенството.



И така, отправяме се към търговишкото село Девино в търсене на съвършеното гурме изживяване! Пътят е дълъг, натоварен и не особено добър, но автомобилът ни Mini Cooper Countryman ни спестява много от неудобствата му. Колата е идеална за дълги семейни и приятелски пътувания. Комфортна, здрава и бърза. Но повече за нея – друг път… Целта ни в този горещ ден е да стигнем до Девино и да открием старото селско училище. Там, в изцяло реновираната стара сграда, се намира 10-Dieci – бутиковият ресторант на Ана и Джанфранко. Пристигаме изморени, но гледката, която се открива пред нас, веднага изтрива умората. Домакините ни посрещат усмихнати и сърдечни и ни въвеждат в прохладната сграда, сега техен дом.



Питам ги защо и как са избрали това място и дали са били в България преди това.

Живеем в България от 4 години. За първи път дойдохме през 2015 г. като гост шефове на гастрономическия фестивал в Банско. И много бързо разбрахме, че това е мястото, където искаме да се установим и да сбъднем мечтата си за наш ресторант. Останахме известно време в Банско, но решихме, че ще търсим нещо друго. Така стигнахме тук, в Девино.

Двамата купуват старото селско училище и в рамките на една година успяват да направят от почти рухналата сграда уютен ресторант и място за живеене. И макар че са чужденци, искат да запазят българския дух и традиции. По стените ще видите снимки на хора от селото в автентични носии, както и портрет на човека, построил училището, чието име никой не знае.

– Защо Dieci (бел. ред. числото 10 на италиански)? Има ли някаква символика за вас това число?

– 10 е нашето щастливо число. С Ана сме женени от 10 години, жителите на Девино са 10, ястията, които сервираме, са 10 и вината, които предлагаме с тях, са 10. И накрая – 10 е максимумът гости, които приемаме.



Докато си говорим, Джанфранко започва да приготвя първото ястие – панакота от ябълка и панчета с трохи от фоа гра и сос от ракия. То е приготвено изцяло от български продукти, както повечето неща тук. Снабдяват се с тях основно от съседи и малки ферми наоколо. Всичко от плодовете и зеленчуците, меда, сиренето до трюфелите е местно производство. Единствено изключение правят зехтинът, просекото и американското телешко.

– Имате ли любими продукти?

– Като италианци, основните съставки за едно добро ястие за нас са доматите и сиренето. В България има страхотни продукти, но доматите и кашкавалът са нашите фаворити. Можем да ги ядем всеки ден. Разбира се, обичаме и баница, шопска салата и лютеница.

– Всички вина, които предлагате към ястията, са от една изба. Как я избрахте?

– В България има доста добри локални вина. Ние избрахме Vila Melnik най-напред защото са ни приятели. Те са абсолютни професионалисти, много мили и партньори, на които винаги можеш да разчиташ. А качествата на вината са неоспорими, защото се правят с креативност и страст. Има причина да са на 39-о място в World’s Best 50 Vineyards и да са единствената българска изба, която присъства в тази класация. Vila Melnik e единственият бранд, който отговаря на изискванията на нашето първостепенно меню. И това е достатъчно, за да присъстват вината им на нашата маса.



Междувременно и второто блюдо е готово. Нарича се „Четирите сезона на кашкавала“. Най-интересното в него са сладоледът и шоколадът, направени от… кашкавал, разбира се. Питам се как българските клиенти възприемат тези нетипични превъплъщения.



– Ще ви изненадаме, но 95% от клиентите ни са българи – казва Джанфранко. – Изискани хора с добър вкус и отношение към високия клас кулинария. Много добре възпитани и с добри маниери. Изключително сме щастливи, че можем да им предложим българския вкус, уловен в нашите ексклузивни гурме предложения.

– С какво друго бихте изкушили гостите си? Видях, че сте имали клас за приготвяне на паста.

– На първо място, нашето меню е достатъчно, за да впечатли ексклузивните ни гости, а сервизът ни е несравним, тъй като се стараем да задоволим изискванията на всеки гост, караме го да се чувства като у дома си, разясняваме му менюто и заедно преминаваме през това кулинарно пътешествие. И това е най-ценно тук, в Dieci. Но да, предлагаме неделни курсове за паста, барбекю вечери, дегустации на вино и др., кулинарни курсове, в които нашите гости придобиват нови умения, срещат се с други гости и сами приготвят вечерята си. Така създаваме един социален кръг в уединението на нашата вила.



– Има ли мода в храната?

– Стилът и модата в Dieci са българските продукти, съчетани с нашата италианска креативност, знания и страст. Ако трябва да дам име на това, което правим тук, то ще е Bulgarian Contemporary и Nouvelle Cuisine.

И наистина точно така се получава. Ана и Джанфранко веднага ви стават приятели, могат да ви разказват безкрайни истории от всички краища на света, за това какво е да приготвяш храна за емира на Кувейт и за няколко американски президенти, за книгите, които са издали, за Венецуела, където Джанфранко е готвил алигатор, и още, и още…



Последното ястие за деня е класическа паста, която се приготвя за приятели, защото вече се чувстваме такива, а аз питам съществува ли перфектната вечеря.

– Разбира се, че съществува! Тя трябва да бъде изживяване от началото до края. Така, както една рецепта е композирана от няколко важни и незаменими съставки. Започва се от процеса на резервация, който трябва да е прост и бърз, както и с внимателното отношение към гостите със специални нужди. Мястото за вечеря трябва да е добре подбрано и комфортно. Съдовете да са забавни, но и минималистични и елегантни. Осветлението не трябва да е силно, достатъчно е да можеш да прочетеш менюто. Сервизът трябва да е перфектен с голямо внимание към най-малкия детайл, от който клиентът има нужда. Персоналът трябва да се усмихва и да е приятелски настроен. Храната трябва да е приготвена от максимално пресни продукти, добити по чист начин, а добре подбраното вино да бъде акомпанимент на всяко ястие. Разбира се, шеф готвачът трябва да обича работата си и да приготвя всичко със страст.

Мисля си, че всичко това вече го има тук, атмосферата, усмивките, внимателното отношение, чудесната храна и вино. Като екстра получавате и разкошна гледка, уединение и спокойствие. Разговорите тук могат да са безкрайни, а времето сякаш спира, но ние трябва да доядем пастата си, да се качим на любимото Mini Countryman и да се върнем в действителността. Оставяме семейство Киарини и Девино, което вече сме нарекли „Devine Devino“, и си пожелаваме да се върнем скоро пак. А вие можете да направите вашата резервация ТУК.

Побързайте, местата са ограничени!


Текст: Диана Захариева

Снимки: Катерина Пенчева @Каре Студио / архив на редактора

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Пуловер Бежов Oversize от Kontatto

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ботуши New Ring от See By Chloé

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Раница Le Petit Tourni Кафяв от JACQUEMUS

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Плетени панталони Regular Fit от Kontatto

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дяволът е в детайлите.

Ако сте пропуснали
Най-четени