Дрис ван Нотен – наследството на един моден мечтател

x


В ненаситния и безкрайно динамичен свят на модата е неизбежна появата на заглавия от сорта на: Dries Van Noten без Дрис ван Нотен. 

През последните няколко години светът на модата се реформира повече от мащабно. Имена, които познаваме, обичаме и следим от десетилетия, се оттеглят от ролите си на творчески двигатели и оставят всички в очакване на следващия креативен наследник. В крайна сметка, нищо не е вечно, колкото и хубаво да е то. Дойде ред и на Дрис ван Нотен да отпусне юздите на едноименната си марка и да даде път на нова вълна от модни визионери. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by WWDJAPAN (@wwd_jp)


Скъпи приятели,

В началото на 80-те, като младо момче от Антверпен, мечтата ми беше да имам глас в модата. Чрез пътуване, което ме доведе до Лондон, Париж и отвъд него, и с помощта на безброй, подкрепящи ме хора, тази мечта се сбъдна. 

Сега искам да преместя фокуса си върху всички неща, за които никога не съм имал време. Тъжен съм, но в същото време щастлив, да ви уведомя, че ще се оттегля в края на юни.

Подготвям се за този момент от известно време и чувствам, че е време да оставя място за ново поколение таланти, които да донесат своята визия на марката.

Следващата мъжка колекция пролет/лято 2025 ще бъде последната в сегашната ми роля в DVN. 

Дамската колекция пролет/лято 2025 ще бъде изработена от моя студиен екип, с който работих в тясно сътрудничество през всичките тези години. Имам пълно доверие, че ще свършат страхотна работа.

Своевременно ще обявим дизайнера, който ще продължи историята на DVN Мъже и Жени. Въпреки това, аз ще остана ангажиран в къщата, която ценя толкова много.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dries Van Noten (@driesvannoten)


Това сподели в Instagram пост самият Дрис ван Нотен, последвано от благодарности към всички по веригата към създаването, поддръжката и разрастването на бранда, включително и клиентите. 

Дизайнерът оставя зад себе си модна история, изпълнени с ярки цветове, разпознаваеми силуети, игриви принтове и неповторима творческа визия. 
Част от известната шестица белгийски дизайнери, взривили подиумите на Париж през 80-те – The Antwerp Six, той не спира да прави мода по своя начин. 

ДНК-то на бранда му дълги години е в противовес на всички бизнес тенденции. Дрис ван Нотен не използва глитерати, нашумели риалити звезди и певици за рекламни пана. 

Не плаща на инфлуенсъри. Не бълва трендове. Той е просто себе си, отвъд клишето и изпълнено със съдържание и смисъл. Той създаваше дрехи, които могат да се носят и които са достатъчно динамични и завладяващи за модния подиум. Той направи колекции, достатъчно комерсиални, за да могат хората да живеят живота си в тях. Неговото мъжко и дамско облекло съществуваше в хармония помежду си. Дрехите му не бяха безполови, но позволяваха да се смесват мъжествеността и женствеността, без да се натрапват и да се самозабравят. – написа Робин Гиван, една от най-уважаваните създателки на вкус и критик в The Washington Post. Идеята за органично създаване, разрастване и популяризиране е дефицитна за съвременния моден пейзаж, затова се надяваме Дрис ван Нотен да не се дистанцира прекалено много от него. 

Очакваме да разберем кое ще е новото лице зад бранда и дали ще продължи да проповядва философията на белгийския стилов и бизнес революционер. 

От последната му колекция ни делят месеци, но любовта на модния свят към него се простира отвъд времето. 

Дрис ван Нотен винаги ще бъде пример за прост бизнес, добра мода и честни взаимоотношения с клиентите; винаги ще бъде вдъхновение; винаги ще бъде. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Cut (@thecut)


Текст: Наско Фотев

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Откраднахме ги от мъжкия гардероб.

Ако сте пропуснали
Най-четени