Бохемска неделя: Аромати на съвършена френска закуска, уловени в чаша шампанско

x

Мартенска неделна сутрин в пред-пролетна София – дъх на току-що цъфнали овощни дръвчета, слънце, усещане за безвремие и неочаквано голям брой елегантни хора, влизащи в Grand Hotel Millenium, редом с обичайните спортуващи, които посещават систематично намиращия се там фитнес. Еклектична гледка, от една страна, от друга – съвсем естествена и очаквана за тези, които знаят какво предстои: вторият ден от Love Wines – протфолио тейстинга на Winebox, посветен на тематични мастър класове. Ние открихме деня с първия мастърклас: Елегансът на Шампан, изразен чрез Блан де Блан, воден от иконичната Еси Авелан и организиран от нашата вярна приятелка, посветила кариерата си на магията на виното – Светла Карабаджакова.Повече за Светла можете да прочетете ТУК, а днес ще ви разкажем за Еси Авелан и епичното елегантно пътешествие в света на Шампан, което направихме.

Еси Авелан е първата финландка, удостоена с титлата Master of Wine, и е призната в международен план като експерт в областта на шампанското и пенливите вина. Със своите енциклопедични познания и страст към виното, тя е автор на редица значими публикации, посветени на тънкостите и тайните на шампанското. Еси играе ключова роля в актуализирането и разширяването на Christie’s World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine. Нейните знания и опит в областта на пенливите вина, както и елегантността, с която води дегустациите я превръщат в търсен лектор и обучител, което безспорно допринася за повишаването на разбирането към богатия свят на шампанското.Изминалата неделя имахме удоволствието да дегустираме 6 вина от две шампанско къщи Henriot и Taittinger и както каза самата Еси, заради емблематичните аромати на шампанското на ванилия, кроасан, масло, както и мармалади в резервите – имахме „елегантна закуска“ в чаша. И казвайки чаша, не мога да не отбележа изяществото на тези на Lehmann, в които имахме удоволствието да дегустираме.

Всички 6 шампански, които дегустирахме бяха в магнум бутилка, за което Еси ни насочи, че е винаги по-добрият избор и по-добрата инвестиция – особено когато купуваме шампанско с потенциал за отлежаване, тъй като в магнум бутилката има по-благоприятното съотношение между контакта въздух – обем на виното, тъй като гърлото на обикновена бутилка 750 мл и тази магнум, е еднакво, като така съотношението въздух – вино е по-малко в магнума и се забавят окислителните процеси, което пък позволява на ароматите да се развиват по-добре и пълноценно – което допринася за финеса и сложността на шампанското с времето.Ето и кои са невероятните вина, които опитахме:

1.ChampagneHenriotBlancdeBlancsNv

2.Champagne Henriot Cuve L’Inattendue Blanc de Blancs 2016

3.Champagne Henriot Cuve 38 – 6th Edition Blanc de Blancs Nv

4.Champagne Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2012

5.Champagne Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2008

6.Champagne Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 200Светът на шампанското само по себе си е красив, а този на Блан де блан е върховен израз на елегантността и показва финеса на шампанското произведено от 100% Шардоне. Този стил шампанско се отличава със свеж, изтънчен и често минерален характер, както и сложен букет от аромати, вариращи от цитрусови плодове до флорални нотки, нюанси на бели плодове, ванилия, прясно изпечени сладкиши, кроасани, масло и дори кафе.

Големите шампанско къщи създават Блан де блан като баланс между прецизността на техните технолози, отбелязване на изключителните години и реколти, и почит към вековните традиции и майсторството да се използва оптимално потенциала на Grand Cru Шардонето, което с времето се трансформира във вино с богат и многопластов характер.Grand Cru или иначе казано „голямо наследство“ или „велик участък“ се използва за обозначаване и класификация на най-добрите лозя, позволявайки да се произвежда вино от най-високо ниво. Обикновено вината с тази деноминация са гаранция за вниманието към всеки детайл в производството, както и доказателство за страстта към съвършенството на производителя. А Grand Cru шампанските предлагат неповторимо изживяване, показвайки най-доброто от лозовите масиви на шампанско къщите и са идеални както за директна консумация, така и търсени от колекционери и ценители по целия свят, защото имат потенциала да отлежават и да се развиват.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Soul Terrain (@soul.terrain)


Шампанското е много повече от обикновена напитка, това е комбинация между страст и наука, вековни традиции и майсторство, съчетани с фриволността на природата, която никога не ни дарява с еднакви години и реколти. То е израз на емоция, елегантност и празник на сетивата, напитката, способна да превърне всеки момент в незабравим спомен, подчертавайки красотата на живота. Всяка бутилка крие в себе си истории и традиции, които заслужават да бъдат споделени и изживени заедно, в добра компания. То е символ на споделената радост, любовта към изтънченото и вечното търсене на красивото в нашия свят. Шампанското има тази непостижима, ефимерна сила, която с ненатрапчива елегантност преобразява всеки повод във върховно изживяване на сетивата.


Текст: Ана Динкова

Снимки: Winebox/архив на редактора/Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Откраднахме ги от мъжкия гардероб.

Ако сте пропуснали
Най-четени