8 летни четива, които да вземем на плажа

x

Надяваме се, че ви е останало малко място в багажа за дълго чаканата ваканция. Място – колкото за една… или за осем книги.

Ето нашите предложения за летни четива за плажа.



„Трудни любови“ от Итало Калвино

Посветен на 100-годишнината на големия Итало Калвино (1923-1985), сборникът „Трудни любови“ разкрива още една непозната страна от творчеството на обичания в цял свят италиански класик – той буквално ни замайва с чувствеността на така характерната за сънародниците му мощна, всепроникваща, но и някак свенлива и прикрита еротика от 50-те години на миналия век. Оригиналните сюжети следват един подир друг като кадри от класическите италиански филми, завладели света. А прелиствайки „Трудни любови“, читателят неусетно се сеща за великия Бокачо.



„Всички пишем“ от Ан Хандли

Ако имате свой уебсайт, значи публикувате съдържание. Ако присъствате в социалните мрежи – се занимавате с маркетинг. Това означава, че разчитате на думите, за да предадете маркетинговите си послания. Днес всички пишем. „Всички пишем“ е вашият практически наръчник с най-важните и ценни ориентири при създаване на качествено уеб съдържание. С тяхна помощ не само ще разберете основните принципи при работа с текст, но и веднага ще можете да ги приложите на практика. Ан Хандли е подбрала и систематизирала само най-същественото и знанията, които предлага, ще помогнат на всеки, решил да превърне писането в свое основно занимание



„Ривиерата на Шанел“ от Ан де Кърси (в книжарниците от 24 юни)

Години наред Лазурният бряг е убежище за богатите и известните, място, където писатели, художници, актьори, кралски особи и аристократи живеят в лукс, без да обръщат особено внимание на промените по света. Докато идва един момент, когато сянката на войната надвисва над Ривиерата.

Британската документалистка Ан де Кърси проследява историята на Лазурния бряг и най-известните му обитатели преди и по време на Втората световна война. В центъра на този разказ е самата Коко Шанел, жената, благодарение на която френската Ривиера се превръща в притегателно място за световния елит. Когато през 1928 г. тя построява там своето разкошно имение „Ла Пауза“, крайбрежието, осеяно с очарователни рибарски селца, все още е незасегнато от по-късния бум в строителството  и омайва със своите красиви, искрящи сини води.

Но скоро то прелива от живот, интриги, афери, любов и омраза, изящество и лукс. Тук всяка година се събират богатите, известните, красивите и ексцентричните, за да плуват, да залагат и да се наслаждават на слънцето. Огромните имения, разкошните яхти, новите коли, изисканите дрехи – всичко това е фасада, зад която се крият истории за предателства, шпионаж, наркотици, хазарт.

В тази книга са събрани любопитни и понякога пикантни истории за хора като Салвадор Дали, Съмърсет Моъм, Олдъс Хъксли, Хърбърт Уелс, Уинстън Чърчил, Пабло Пикасо, Ремарк и Марлене Дитрих, Едит Уортън, Игор Стравински, Едуард VIII и Уолис Симпсън. Но също така това е книга за ужасяващите събития, разиграли се във Франция след началото на Втората световна война. За Холокоста, за публични екзекуции, доноси, концлагери, и за всички онези смели хора, които съумяват да се противопоставят на злото и да спасят човешки живот.

Това обаче е най-вече книга за самата Коко Шанел, за нейната противоречива природа, за невероятните й постижения, за начина, по който променя модния свят и популярната култура, но и за антисемитските й възгледи, за сътрудничеството й с нацисткия режим и едновременно с това – със Съпротивата.



„Сардиния – люлката на щастието“ от Хенинг Клювер (в книжарниците от 4 юли)

Отдайте се на блажена почивка в Сардиния – един скъпоценен камък насред Средиземно море! Хенинг Клювер ви кани на пътешествие, за да ви разведе из най-живописните кътчета и тайни пещери в Сардиния, да ви запознае с модни дизайнери и награждавани автори, да разкаже за архитектурата, зашеметяващите фестивали и традиции в това изумително средиземноморско райско кътче, както и за кулинарните изкушения, които ви очакват там. Островът се отличава от всеки друг с пъстротата и разнообразието си – от университетското градче Сасари, превитите от вятъра дъбови гори на север, красивите плажове на запад или овчарските планински селца във вътрешността, до изумруденото крайбрежие Коста Смералда на изток, богатите маслинови горички в равнините и палмовите дръвчета на юг в Каляри… Настанете се удобно с чаша вино и се насладете на изящния разказ на Клювер за този остров на копнежа! Хенинг Клювер пише за различни страни. Автор е на десет книги, сред които „Италия отвъд клишетата“. Съпругата му е родом от Сардиния.



„Фрида. Да живее животът!“ от Кармен Доминго (в книжарниците от 6 юли)

Тази книга разглежда не само професионалния път на Фрида Кало, но също така, и най-вече, нейната връзка с Диего Ривера и зависимостта, произтичаща от любовта ѝ с великия творец. Връзка, в която ще видим израстването ѝ като художник, но и покорството, с което е понасяла изневерите, похотливостта и безочието на Ривера, скована от страх да не бъде изоставена.



„Повелителката на шампанското“ от Хелън Фрип (в книжарниците от 17 юли)

Барб Никол Понсарден произлиза от най-богатото семейство във френското градче Реймс. Овдовява на 28 години, като наследява изба със 100 хиляди бутилки и най-хубавите лозови масиви в областта Шампан. За всеобщо учудване тя решава да не ги продава и така става първата жена, която ръководи бизнес, свързан с производството на шампанско. И го прави с изключителен усет и замах. Известна е с това, че измисля начин за отстраняване на неприятната утайка, след което шампанското „Вьов Клико“ се прославя из целия свят. Историята на тази забележителна жена е пресъздадена майсторски от Хелън Фрип на фона на Наполеоновите войни, виновни за несгодите, през които вдовицата преминава. Никол Клико се превръща в грандамата на шампанското, неизменно следвайки мотото: „Има само едно качество – най-доброто“.



„Мълчанието на цвета“ от Нарине Абгарян (в книжарниците от 24 юли)

Нарине Абгарян, писателката, покорила сърцата на хиляди читатели у нас, отново ни кани в приказната си малка вселена, където има място за всички: и за влюбените, и за отчаяните, и за застигнатите от скръб, и за късметлиите, за да ни разкаже за поезията на живота, за изборите, с които пишем своята съдба, за герои, с които ни е уютно и с които се срещаме като със стари приятели. „Винаги ми е вървяло на добри хора – споделя писателката. – Всеки от тях е добавял важно парченце в недовършената картина на света, която се стремя да рисувам. Всеки е внасял онова, което не ми е достигало. Всеки ме е учил на нещо.“ В „Мълчанието на цвета“, новия си сборник с новели, разкази и пътеписи, Нарине Абгарян ни приобщава с тънък хумор, прозорливост и великолепен език към тези житейски уроци и към най-важното си послание: каквото и да ни се случва, на каквито и изпитания да се натъкваме, има една велика сила, която ни носи избавление и ни вдъхва утеха: любовта.



„Смърт на Ривиерата“ от Джон Бъд (в книжарниците в началото на август)

Нова книга от популярната поредица на британската библиотека, припомняща класически криминални романи от златните години на жанра. В нея френската Ривиера е залята с фалшиви банкноти и това налага намесата на един английски инспектор. Той поема по следите на известен мошеник и фалшификатор, които го отвеждат до вилата на ексцентрична англичанка, център на местния бохемски живот. Именно тук обаче инспекторът се натъква на едно шокиращо убийство, а всеки от заподозрените колоритни гости упорито крие своите мрачни тайни.


Текст: Деси Найденова

Снимки: ПР

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Палтото в главната роля.

Ако сте пропуснали
Най-четени