8 летни четива, които да вземем на плажа

x

Надяваме се, че ви е останало малко място в багажа за дълго чаканата ваканция. Място – колкото за една… или за осем книги.

Ето нашите предложения за летни четива за плажа.„Трудни любови“ от Итало Калвино

Посветен на 100-годишнината на големия Итало Калвино (1923-1985), сборникът „Трудни любови“ разкрива още една непозната страна от творчеството на обичания в цял свят италиански класик – той буквално ни замайва с чувствеността на така характерната за сънародниците му мощна, всепроникваща, но и някак свенлива и прикрита еротика от 50-те години на миналия век. Оригиналните сюжети следват един подир друг като кадри от класическите италиански филми, завладели света. А прелиствайки „Трудни любови“, читателят неусетно се сеща за великия Бокачо.„Всички пишем“ от Ан Хандли

Ако имате свой уебсайт, значи публикувате съдържание. Ако присъствате в социалните мрежи – се занимавате с маркетинг. Това означава, че разчитате на думите, за да предадете маркетинговите си послания. Днес всички пишем. „Всички пишем“ е вашият практически наръчник с най-важните и ценни ориентири при създаване на качествено уеб съдържание. С тяхна помощ не само ще разберете основните принципи при работа с текст, но и веднага ще можете да ги приложите на практика. Ан Хандли е подбрала и систематизирала само най-същественото и знанията, които предлага, ще помогнат на всеки, решил да превърне писането в свое основно занимание„Ривиерата на Шанел“ от Ан де Кърси (в книжарниците от 24 юни)

Години наред Лазурният бряг е убежище за богатите и известните, място, където писатели, художници, актьори, кралски особи и аристократи живеят в лукс, без да обръщат особено внимание на промените по света. Докато идва един момент, когато сянката на войната надвисва над Ривиерата.

Британската документалистка Ан де Кърси проследява историята на Лазурния бряг и най-известните му обитатели преди и по време на Втората световна война. В центъра на този разказ е самата Коко Шанел, жената, благодарение на която френската Ривиера се превръща в притегателно място за световния елит. Когато през 1928 г. тя построява там своето разкошно имение „Ла Пауза“, крайбрежието, осеяно с очарователни рибарски селца, все още е незасегнато от по-късния бум в строителството  и омайва със своите красиви, искрящи сини води.

Но скоро то прелива от живот, интриги, афери, любов и омраза, изящество и лукс. Тук всяка година се събират богатите, известните, красивите и ексцентричните, за да плуват, да залагат и да се наслаждават на слънцето. Огромните имения, разкошните яхти, новите коли, изисканите дрехи – всичко това е фасада, зад която се крият истории за предателства, шпионаж, наркотици, хазарт.

В тази книга са събрани любопитни и понякога пикантни истории за хора като Салвадор Дали, Съмърсет Моъм, Олдъс Хъксли, Хърбърт Уелс, Уинстън Чърчил, Пабло Пикасо, Ремарк и Марлене Дитрих, Едит Уортън, Игор Стравински, Едуард VIII и Уолис Симпсън. Но също така това е книга за ужасяващите събития, разиграли се във Франция след началото на Втората световна война. За Холокоста, за публични екзекуции, доноси, концлагери, и за всички онези смели хора, които съумяват да се противопоставят на злото и да спасят човешки живот.

Това обаче е най-вече книга за самата Коко Шанел, за нейната противоречива природа, за невероятните й постижения, за начина, по който променя модния свят и популярната култура, но и за антисемитските й възгледи, за сътрудничеството й с нацисткия режим и едновременно с това – със Съпротивата.„Сардиния – люлката на щастието“ от Хенинг Клювер (в книжарниците от 4 юли)

Отдайте се на блажена почивка в Сардиния – един скъпоценен камък насред Средиземно море! Хенинг Клювер ви кани на пътешествие, за да ви разведе из най-живописните кътчета и тайни пещери в Сардиния, да ви запознае с модни дизайнери и награждавани автори, да разкаже за архитектурата, зашеметяващите фестивали и традиции в това изумително средиземноморско райско кътче, както и за кулинарните изкушения, които ви очакват там. Островът се отличава от всеки друг с пъстротата и разнообразието си – от университетското градче Сасари, превитите от вятъра дъбови гори на север, красивите плажове на запад или овчарските планински селца във вътрешността, до изумруденото крайбрежие Коста Смералда на изток, богатите маслинови горички в равнините и палмовите дръвчета на юг в Каляри… Настанете се удобно с чаша вино и се насладете на изящния разказ на Клювер за този остров на копнежа! Хенинг Клювер пише за различни страни. Автор е на десет книги, сред които „Италия отвъд клишетата“. Съпругата му е родом от Сардиния.„Фрида. Да живее животът!“ от Кармен Доминго (в книжарниците от 6 юли)

Тази книга разглежда не само професионалния път на Фрида Кало, но също така, и най-вече, нейната връзка с Диего Ривера и зависимостта, произтичаща от любовта ѝ с великия творец. Връзка, в която ще видим израстването ѝ като художник, но и покорството, с което е понасяла изневерите, похотливостта и безочието на Ривера, скована от страх да не бъде изоставена.„Повелителката на шампанското“ от Хелън Фрип (в книжарниците от 17 юли)

Барб Никол Понсарден произлиза от най-богатото семейство във френското градче Реймс. Овдовява на 28 години, като наследява изба със 100 хиляди бутилки и най-хубавите лозови масиви в областта Шампан. За всеобщо учудване тя решава да не ги продава и така става първата жена, която ръководи бизнес, свързан с производството на шампанско. И го прави с изключителен усет и замах. Известна е с това, че измисля начин за отстраняване на неприятната утайка, след което шампанското „Вьов Клико“ се прославя из целия свят. Историята на тази забележителна жена е пресъздадена майсторски от Хелън Фрип на фона на Наполеоновите войни, виновни за несгодите, през които вдовицата преминава. Никол Клико се превръща в грандамата на шампанското, неизменно следвайки мотото: „Има само едно качество – най-доброто“.„Мълчанието на цвета“ от Нарине Абгарян (в книжарниците от 24 юли)

Нарине Абгарян, писателката, покорила сърцата на хиляди читатели у нас, отново ни кани в приказната си малка вселена, където има място за всички: и за влюбените, и за отчаяните, и за застигнатите от скръб, и за късметлиите, за да ни разкаже за поезията на живота, за изборите, с които пишем своята съдба, за герои, с които ни е уютно и с които се срещаме като със стари приятели. „Винаги ми е вървяло на добри хора – споделя писателката. – Всеки от тях е добавял важно парченце в недовършената картина на света, която се стремя да рисувам. Всеки е внасял онова, което не ми е достигало. Всеки ме е учил на нещо.“ В „Мълчанието на цвета“, новия си сборник с новели, разкази и пътеписи, Нарине Абгарян ни приобщава с тънък хумор, прозорливост и великолепен език към тези житейски уроци и към най-важното си послание: каквото и да ни се случва, на каквито и изпитания да се натъкваме, има една велика сила, която ни носи избавление и ни вдъхва утеха: любовта.„Смърт на Ривиерата“ от Джон Бъд (в книжарниците в началото на август)

Нова книга от популярната поредица на британската библиотека, припомняща класически криминални романи от златните години на жанра. В нея френската Ривиера е залята с фалшиви банкноти и това налага намесата на един английски инспектор. Той поема по следите на известен мошеник и фалшификатор, които го отвеждат до вилата на ексцентрична англичанка, център на местния бохемски живот. Именно тук обаче инспекторът се натъква на едно шокиращо убийство, а всеки от заподозрените колоритни гости упорито крие своите мрачни тайни.


Текст: Деси Найденова

Снимки: ПР

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени