Топ 5 в петък: 5 факта, които не знаете за Коко Шанел

x

COCO5


На харизматичната Габриел „Коко” Шанел принадлежат думите: „Модата е мимолетна, но стилът е вечен”. И няма как да не й повярваме, при условие, че тя е жената, която успя да създаде своя империя в свят, управляван от мъже. Икона, легенда и емблематична личност Мадмоазел завинаги ще остане в историята като една от най-влиятелните фигури в модната индустрия, защото създаде основите на стила на съвременната жена.

В нейна чест събрахме пет слабо известни факта от живота й.


COCO6


1. Започва кариерата си като шапкар.

Коко Шанел се научава да шие в сиропиталището, в което преминава детството й. Започва кариерата си в света на модата като шапкар, създавайки семпли твърди сламени шапки и пренебрегвайки пищните декорации, характерни за това време.

През 1910 г. отваря първия си магазин на 21 Rue Cambon в Париж с името „Chanel Modes” и започва да продава създадените от нея шапки, които не само се превръщат в аксесоар на деня, но и се превръщат в нейна запазена марка.


COCO


2. Живее в хотел повече от 30 години.

През последните години от живота си Коко Шанел живее изключително самотно, а адресната й регистрация е в хотел „Риц” в Париж, където умира през 1971 г. на 87-годишна възраст.

През деня Коко оставала в апартамента си, намиращ се точно над ателието й, а вечерите обичала да прекарва в „Риц”. Всеки ден, след като напуснела сградата на хотела, портиерът се обаждал на служител, който да напръска със спрей стълбището преди завръщането й.


COCO2


3. Създава първия дамски костюм.

Шанел революционализира дамската мода, освобождавайки жените от „роклите, в които никой не може да се движи.” Революционния дизайн на Коко включвал елегантност, но също така и удобство, и практичност, тъй като успял да освободи жените от носенето на корсет. Шанел е първият дизайнер, осмелил се да скъси полите така, че да се виждат глезените на жените!

Известният костюм Chanel е със сако, вдъхновено от армията, с ширити, прикачени джобове и копчета, които приличат на бижута.


COCO4


4. Била до болка откровена.

Коко Шанел никога не пропускала възможността да критикува съвременниците си: тя обвинявала Кристиан Диор, че облича жените като кресла, и споделяла, че се възхищава на дизайните на Кристобал Баленсиага, но подлага на се съмнение крояческите му способности.

През 1954 г. – годината на голямото й завръщане в света на модата, споделя в интервю за Vogue, че винаги е била копирана от другите.


COCO3


5. Не показвала сълзите си пред другите.

Като всяка изключително горда жена Мадмоазел сдържала сълзите си на обществени места. Първият и последен път, когато била видяна да плаче, е след като научава новината за смъртта на любимия си мъж – Бой Капел.

Двамата се запознават през 1909 г., когато Шанел е любовница на приятеля му Етиен Балзан. Бой загива в катастрофа през 1019 г., а Коко споделя: „Или и аз ще умра, или ще завърша онова, което двамата започнахме”. Всички знаем продължението…

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кецове от Gucci

Кецове от Gucci Може да купите от тук 

Препоръки от седмицата

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY

  Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от деним

Къси панталони от деним Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Цветни детайли при мрачно време!

Ако сте пропуснали
Най-четени