Честит Никулден!

x

nikolay_stavronikita


Разбираме, че празниците официално са тук, когато настъпи 6 декември. Денят на Свети Никола е знак, че времето на чудесата настъпва.

Православната църква го почита като покровител на мореплавателите, пътешествениците, търговците и банкерите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб.

В народните традиции Свети Никола е патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, той причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. Денят е официален празник и на Бургас.

Смята се, че именно Свети Никола носи първия сняг, който пада от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември. Освен това предания разказват, че е първообраза на Дядо Коледа, който радва децата с подаръци.

Неслучайно на празничната трапеза трябва да присъства шаран (или друга риба с големи люспи). Според легендите, именно с такава риба Свети Никола спасява пробита лодка от потъване като запушва дупката с нея.

Най-големите люспи от шарана трябва да се сложат в портфейла, за да носи пари през цялата година. Костите пък се закопават в земята или пускат в течащи води, за да се умножи семейството и да има благополучие.

Николай, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния, Ница с добро да се споменават. Имениците да имат добра година. Ние, които ги обичаме също. И по скромни наши изчисления от днес до Трифоновден все ще празнуваме. Това си е кажи-речи половината зима. А какво по-хубаво занимание за студените снежни дни и вечери?!?

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Блейзер от BALMAIN

Блейзер от BALMAIN Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от VALENTINO

Дамска чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Елек от PETER DO

Елек от PETER DO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Игра на принтове.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ