Смокините – тези сладки плодчета с мека структура, стотици семенца и главозамайваща сладост. Те са наричани „плодовете на богатите” и „сладкото злато на Земята” и в Древността са били символ на изобилие и аристократичност. А днес? Днес деликатните плодове са се превърнали в синоним на добро здраве. Какви са точно ползите за организма при консумация на смокини, какво съдържат тези екзотични плодове и може ли наистина здравето да се събере в човешка шепа ви споделяме в следващите редове…
Най-сладките плодове
Знаете ли, че 100 гр. сушени смокини се равняват по калории на приблизително половин шоколад, но за разлика от какаовото изкушение са поне десет пъти по полезни? Смокините са известни като едни от най-сладките плодове, тъй като съдържат около 55% натурална захар. Не бързайте обаче да ги отпишете от хранителния си режим, ако искате да отслабнете. Тъкмо обратното – благодарение на фибрите, които тези плодове съдържат, те създават усещане за ситост и потискат глада. А не е ли това сбъдната мечта – да хапваме сладко без угризения?
Здрави кости
Една от най-големите ползи на смокините е, че помагат за запазване здравината на костната структура, благодарение на жизненоважното трио от калций, магнезий и калий, което откриваме в състава на всеки от топчестите плодове. Комплексът от трите елемента намалява риска от възникване на остеопороза и други проблеми, свързани с опорно-двигателната система.
Грижа за сърцето
Освен за костите смокините и комплекса от магнезий, калций и калий, които се съдържат в тях, оказват полезно влияние и върху здравето на сърцето. Достатъчно честият прием на смокини намалява калциевите отлагания в кръвоносните съдове и меките тъкани и поддържа нормалните стойности на кръвното налягане.
Повелители на желязото
Още една много важна част от съдържанието на смокините е желязото. Това е минералът, който спомага за създаване на нови червени кръвни клетки и съответно предотвратя анемията. Ето защо смокините се препоръчват за консумация при бременност, кърмене, след преминали оперативни интервенции (при задължителна консултация с лекар, преди това), както и за хора, следващи различни хранителни режими и/или предразположени към анемични състояния.
Високо съдържание на фибри
Освен удоволствие за небцето, хапвайки достатъчно често смокини доставяме на тялото си така необходимите разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите фибри подпомагат процеса на храносмилането и стабилизират нивата на кръвната захар, докато неразтворимите фибри прочистват храносмилателния тракт и отделят токсините. И двата вида фибри са верни помощници на тялото и е повече от препоръчително да присъстват в храненето ви, по възможност в чист, а не в синтетичен вид.
Антиоксидантно действие
Доста разпространен факт е, че смокините, особено в сушената си форма, се нареждат в списъка на плодовете, оказващи добро антиоксидантно действие. И това е абсолютно вярно! Плодовите антиоксиданти, каквито, може да предположите, откриваме в смокините, оказват изключителни ползи за здравето на очите и при редовна консумация могат да забавят или сведат до минимум очните нарушения, свързани с възрастта.
Изграждат имунитет
Друго положително качество на смокините е, че съдържат вещества, които се разграждат като пребиотици, които на свой ред допринасят за правилното функциониране на чревната микрофлора, от която зависи и до голяма степен имунитета на организма. Точно заради това смокините (сушени, предвид сезона) се препоръчват да бъдат засилено консумирани през есента и зимата, когато имунитета на организма е занижен, а тялото непрекъснато атакувано от различни вируси и микроби.
Отвара от смокинени листа
Това са само една част от ползите, които плодовете на смокинените дръвчета притежават. Знаете ли обаче, че не само те са лековити? Листата на дървото също могат да се използват, логично под формата на чай, който да се консумира при астма, кашлица и/или вирусни инфекции. Както с всички средства от природната медицина обаче, препоръчваме ви първо да се допитате за мнение до лекуващия ви лекар дали и в какви пропорции да консумирате отварата от листата на смокините.
Скритата тайна
И за финал, оставяме това, което всяка баба със смокинено дърво в двора ще ви научи – белият сок, наричан „млечице”, който се отделя при отчупване на смокинови листа или клонки, има свойствата да лекува кожни заболявания и да подпомага регенерирането на кожата. Трябва просто да сложите едва-две капки от гъстата лепкава течност върху проблемната зона и да повтаряте тази процедура в продължение на поне седмица.
Успяхме ли да ви мотивираме да включите смокините във вашето меню, ако все още не са там? Да! Радваме се, защото сезонът им предстои! Имаме обаче и една лоша новина – смокините са възможно най-нетрайният плод, за който се сещаме. Дори и в хладилник, те не могат да издържат пресни повече от ден-два, а сезонът им е твърде кратък. За щастие обаче има алтернатива – сушени или на сладко. Може да ги сушите на слънце, това си е почти като да си консервирате лято или пък буквално да ги консервирате. Не слушайте хората, които казват, че сладкото от смокини е възможно най-трудното за приготвяне. Съвсем не е така! Ако имате възможност дори и не се двоумете дали да си затворите в бурканче лято, сладост и щастие… така де, смокини искахме да кажем, но пък те всъщност са синоними!
Текст: Ани Георгиева
Снимки: Pexels/Unsplash