FOMO – модерната фобия на социалните мрежи

x


В нашето време сякаш е твърде модерно да сме като всички останали. Ще ви дадем пример – трябва да ходим често на пътешествия, да имаме последните трендове в гардероба си, да печелим определена сума пари, да сме задомени до една конкретна възраст… Схванахте идеята. Та, в опит да наваксате, най-вероятно пропускате по уикенд-два забавление или се охарчвате много за последното, за нови дрехи, за повече пътувания. В който и да е от двата варианта все ще намерите нещо, което да сте пропуснали. После обаче си давате сметка, че имате друга цел, далеч по-ценна за вас, и си благодарите за волевата постъпка. Осъзнавате нещата, които вече притежавате, които сте постигнали и които започвате сега, благодарите на Вселената и оставате благодарни за живота си.

Това обаче е много далеч от реалността на социалните мрежи. Скоро последните въведоха по-модерен термин на описаните по-горе размисли и страсти, т.нар. FOMO (Fear of Missing Out) или страхът да пропуснете нещо. Тази фобия стана толкова модерна, че даже вече е измислено и лечение за нея. Представете си – не сте отишли на бар с колеги в петък вечер, а вместо това сте решили да поработите допълнително или да прекарате време с близките си хора. В същото време обаче не преставате да си мислите колко ли се забавляват колегите, а вие пропускате всичко. С други думи – всички се забавляват, само вие не. За нас последният такъв период беше гимназията. Но сериозно – откъде знаете, че сте изтървали голям купон?! Може колегите ви да обсъждат житейските си драми в бара, да се оплакват от шефа и от ипотеката. И това ли не искате да пропускате?

Истината е, че след цялото проучване, което направихме по темата, се оказа, че FOMO е създаден от социалните медии и е най-широко разпространен след по-младите хора. Защо ли? Изглежда, че трябва да са в крак с модата. В преносен смисъл, разбира се. FOMO определено е мода, тенденция, тренд, наречете го както искате – но тази фобия е само това: онлайн реалност, в която младите търсят популярност и приобщаване към себеподобни. Вярвате или не, страхът от пропускане да преживеете нещо определено е и легитимен психологически термин. Провеждани са доста изследвания, за да се установи как се появява FOMO и как може да се излекува. Ако изобщо наистина имате такава фобия.

Може би се чудите как да разберете дали страдате от FOMO? Обърнете внимание на следното: тревожите ли се, че на друго място се случва нещо вълнуващо или интересно, докато вие се занимавате с живота си и, както се казва, си „гледате работата“? Социалните медии често могат да причинят или продължат това безпокойство, когато виждате публикации и снимки за прекрасното време, което приятелите ви прекарват без вас. А това случва ли ви се? Да? Е, понякога се случва и на нас. И тъй като сме експерти в грижата за себе си, ще ви кажем нашата рецепта за лечение: когато почувствате, че сте изпуснали момента или ви предстои да го направите, помислете защо. Може би имате поставена цел, която искате да изпълните, а тя изисква да инвестирате времето и вниманието си. Може би имате нужда да се погрижите за себе си и за семейството си. Във всеки случай помислете за нещо позитивно, което ще можете да направите, ако пропуснете дадено събитие. Ще се почувствате благодарни за възможността, която ви е предоставена, вместо да се обвинявате. Или пък може би сте болни и не се чувствате добре – съответно не можете да отидете на онова фирмено парти. В никакъв случай не отдавайте повече важност на нещо друго, различно от здравето ви! Погрижете се за себе си.

С последния призив ви напомняме, че FOMO може да съществува само в мислите ви, но не и в реалността. Не се доверявайте на всичко, което си мислите, и проверявайте по два пъти дали сте сигурни, че потенциално пропускате нещо. Най-вече ви съветваме да не вървите в тази посока, разбира се, а ако се случи, е най-добре да останете далеч от социалните мрежи!

Убедете се, че сте истински свързани с хората около вас, и ценете най-вече собственото си време, а не това на другите.

 

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Pinterest

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Ефирна лекота и безкомпромисна женственост, какво повече да искаме от една рокля.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ