Мобилният психоаналитик в джоба ви

x


Живеем във времена с епидемични стойности на стрес и емоционална нестабилност. По данни на Световната здравна организация един от всеки четири жители на планетата в един или друг период от живота си се е сблъсквал с психически проблеми, а близо 450 милиона души в световен мащаб се намират често в състояние близко до депресивното. Уви, само една трета от тях получават помощ. Болшинството дори не се обръщат към професионалисти от притеснение или по финансови причини.

В днешни дни повечето психолози препоръчват в подобни деликатни състояния да се въздържате от използването на мобилни устройства като смартфони, таблети и пр. за известно време (т.е. диджитъл детокс), но всъщност съвременните технологии биха могли да ви помогнат да се справите с тревогата и депресията. С приложенията за психическо здраве, които през последните месеци се превърнаха в истински бум.Shine, Aloe Bud, Happify, Happy Not Perfect, Stop, Breathe & Thing, Headspace са само част от тези специализирани приложения. Някои от тях помагат за справяне с променливите настроения, други ви мотивират да завършите започнато начинание, трети ви учат как да медитирате. Общото помежду им: всички те предлагат прости начини за излизане от депресивните състояния и са с красив интерфейс. Някои могат да сметнат този подход за крайно несериозен, но ако по сто пъти не ден поглеждате към телефона си, значи има смисъл.

За разлика от реалните психотерапии, дигиталната е достъпна за повече хора и то в удобно за тях време. Само че дали наистина помага или действието й е основно на плацебо ефекта? Всяко от тези приложения служи като наръчник за медитация или дневник на настроенията. Важно е обаче да не разчитаме само на тях, а да използваме и други начини за поддържане на психическото си здраве. Например като общуваме със семейството и приятелите си.

Но нека погледнем дигиталните психоаналитици отблизо!Приложението Happify е създадено на принципа на компютърните игри. В разработването му са взели участие професионални психолози и експерти по когнитивно-поведенческа психотерапия. Приложението се използва от над 3 милиона потребители в цял свят и работи на седем езика. То не обещава моментална помощ и не пропагандира самолечение: ако наистина имате сериозни проблеми Happify ще успее да ги разпознае и ще ви посъветва да се обърнете за консултация към специалист.Повечето потребители и създатели на selfcare приложенията са родените в началото на този век и т. нар. поколение Z. Случайност? Съвсем не: животът на тези млади хора е тясно свързан със съвременните технологии. Създателката на приложението Happy Not Perfect Попи Джейми споделя, че сама тя не веднъж се е сблъсквала с паник атаки и стрес: „Тези състояния са оставили огромен отпечатък върху физическото и емоционалното ми здраве и осъзнах, че не малко хора около мен минават през същото. Исках да мотивирам околните да следят психическото си здраве  така внимателно, както правят с физическото. И тук, както при спорта, е важно редовното практикуване.“Това, което важи за всички дигитални приложения с психотерапевтичен ефект, е че те не са панацея за депресивните състояния. Не сте задължени да следвате всички указания, които дава дигиталния ви коуч. Ако нещо ви затруднява или чувствате, че приложението няма очаквания ефект върху състоянието ви, значи е по-добре да се консултирате с психолог.

 

Текст: Нора Атанасова

Снимки: Pixabay

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Покажете бунтарския си дух с нестандартен деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ