FREE FALL – повече от модна инсталация

x

Големият взрив, пренесъл космическите частици към земята. Тяхната трансформация от едно състояние в друго, зараждането и изчезването им като част от цикличността в природата, определяща съществуването….Това е изходната точка във FREE FALL – петият поред концептуален дизайнерски проект на Фондация за представяне и подкрепа на съвременни дизайнери ИВАН АСЕН 22, който ще бъде представен в галерия Структура от 3-ти до 17-ти ноември.FREE FALL провокира смелото експериментиране с нестандартни материали, повърхности и силуети. Във фокус е един от тези елементи: мед (Cu, латински: Cuprum, атомен номер 29). Този мек и ковък метал – проводник на топлина, сменя с лекота различните си физически състояния от твърдо и стабилно към течно и гъвкаво.

Разработените текстилни скулптури и аксесоари, вдъхновени от елемента мед, отразяват различните му агрегатни състояния в обработката на материите, чрез постигането на специфични структури и текстури, в създаването на флуидни обеми и форми. Съчетаването на традиционни изразни средства със съвременни технологии и неприсъщи на модата материали е новаторският подход в проекта, засягащ актуални теми като устойчиви практики в дизайна чрез рециклирането на материали.
В рамките на събитието ще видите и снимания в архитектурния паметник „Бузлуджа“ моден филм с участието на актрисата Кристина Верославова. Заснетият с дизайнерските обекти филм, третира космическия произход на елементите и ни отвежда до знаков архитектурен паметник от социалистическото ни минало: монументалния комплекс „Бузлуджа“. Уникалният му футуристичен екстериор е в абсолютен разрез с неговия интериор-руина, символ на утопиите от миналото. Едно „завръщане в бъдещето“ със средствата на концептуалния дизайн, създаващ дрехи-обекти и аксесоари-скулптури.
Концептуаленият моден дизайн е дело на Александър Гергинов, Анелия Антова, Георги Флоров, Наталия Живкова, Нели Митева, Ралица Георгиева, а модната фотография на Златимир Араклиев. Специално участие ще вземе и Луиза Хюбнер – художник и арт фотограф от Виена. Аксесоарите са на Велислава Божинова, а пространственото оформление на Момчил Тасев и Александър Гергинов. Куратор е Нели Митева.

Проектът се осъществява със съдействието на Национален фонд „Култура“ и Столична община. А повеме за събитието може да видите ТУК.


Текст: Fashion Inside

Снимки: ПР

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от BURBERRY

Жилетка от BURBERRY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди пола от BALMAIN

Миди пола от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от VERONICA BEARD

Сако от VERONICA BEARD Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от POLO RALPH LAUREN

Яке от POLO RALPH LAUREN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кадифена елегантност от Мег Раян.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ