Ивановден – денят на кумовете и пречистващата сила на водата

x

126280747183444

 


Честит Ивановден! Няма да преувеличим, ако кажем, че днес всички празнуват. Убедени сме, че сред познатите ви има поне двама (минимум) именици. И преди да се обърнем с пожелание към всички тях, първо да отдадем значимото на техния покровител.

Денят е отреден на кръстителя на Христос Св. Йоан, известен още като Предтеча, защото е посветил живота си да подготви хората за идването на Божия син.

Вижте още: Йордановден – традицията повелява…


 

kupanki

 


Старите традиции на Ивановден са свързани с пречистващата сила на водата. Смята се, че мръсните дни, които започват от Коледа приключват с кръщаването на Христос. Затова и навсякъде в страната има ритуали, които съдържат окъпването за здраве, като този в село Реселен, наречен „Къпанки“. На Св. Йоан е отредена ролята на покровител на кумството и побратимството. Според традицията младите семейства се събират със своите кумове, особено ако са младоженци, за да празнуват и да си разменят подаръци.


 

123-2-1

 


На днешния ден Русия, Сърбия, Македония и Грузия отбелязват Коледа. Ако ви е любопитно защо се получава това разминаване между православните народи в отбелязването на Рождество, ето какво научихме. Разликата е резултат от отброяването според Юлианския и Григорианския календари, които направленията в християнството използват. При нас, както и в Румъния и Гърция, според отброяването на Григорианския календар, въведен през 1916 г., Коледа се пада на 25-ти декември. Така в България се появяват „стария“ и „новия“ стил в отпразнуването на различните църковни празници. Например, освен днес (по „нов“ стил) Ивановден е и на 20-ти януари (по „стар“ стил). Изключение са Великден и останалите важни дни, които се изместват всяка година и се изчисляват според Юлиянския календар, както в останалите православни държави.

По отношение на двата стила за отбелязване, избираме да го погледнем от добрата страна. В рамките на половин месец може да имате два повода за празнуване. Ако днес не успеете да съберете всички приятели, можете да го направите отново след точно две седмици.

А на имениците – Иван, Иванка, Иванина, Ваньо, Ваня, Ванина, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна – пожелваме да имате чистотата и силата на водата, която е на почит днес, защото „нито меч може да я разсече, нито камък да я удари“.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още:

Васильовден – не изневерявайте на традициите, за да стартирате годината с благополучие

Поверието на Стефановден: Оставете всичко в миналата година и започнете живота си отначало

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Блейзер от BALMAIN

Блейзер от BALMAIN Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от VALENTINO

Дамска чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Елек от PETER DO

Елек от PETER DO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Игра на принтове.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ