„Nuit Blanche” – когато балетът срещна Dior

x

„Балерините през деня танцуват, а през нощта сънуват етюдите си” – това разказват хора, превърнали танцовото изкуство в професия, в страст, в живот… Вероятно там, в сънищата им също звучи музика и те продължават да бъдат обути в балетните си пантофки, пристъпвайки в ритъма на мечтите.

Едва ли обаче, дори и в най-приказните си сънища, балерините от трупата на Teatro dell’Opera di Roma са си представяли, че ще носят някога Dior на сцена. При това не по време на ревю, ами в съвсем истински спектакъл!Следвайки страстта на Christian Dior към изкуството, арт-директорът на бранда – Maria Grazia Chiuri, засвидетелства своята любов към танците в колекция пролет-лято 2019. А след това някак естествено бе Chiuri да създаде и костюми за съвсем истински танцов спектакъл.

И шансът не закъснява! Директорът на балета в Teatro dell’Opera di Roma – Eleonora Abbagnato, още в края на ноември миналата година кани Maria Grazia Chiuri да се присъедини към един наистина смел проект. Идеята е да се обединят балетното изкуство и висшата мода в процеса по създаване на костюмите за танцьорите в „Nuit Blanche” – балет, създаден от Sébastien Bertaud.
Chiuri намира балета за чудесен и приема идеята радушно, вярвайки, че успешно ще впише модния почерк на Dior в предстоящия спектакъл.  За да направи костюмите максимално удобни и същевременно съвършени, дизайнерът изучава движенията на танцьорите, които ще ги носят. Вдъхновявайки се от изящните осанки на балерините и балетистите, Maria Grazia Chiuri  представя един доста по-модерен поглед върху представите за мъжки и женски балетни костюми. Мъжете носят прозрачни трика с цветя, жените – също. Но това е сцена, а там всичко е позволено!
6 400 метра тюл, 1500 цветя, 16 костюма и общо 3200 часа работа. Така изглежда в числа проектът, който вероятно е сбъднал не една и две мечти. Подписът на Maria Grazia Chiuri и цялата концепция на Dior струят от цветята, прозрачните материи и въздушността, която излъчва всеки детайл. Характерните тюлени поли са богато наслоени и се съчетават съвършено с флорални полупрозрачни трика. А всяко едно от нежните цветя, които видяхме богато пръснати по полите, е ръчно изработено в ателие Fusion Art в Болоня.
Специално внимание е обърнато върху функционалността на костюмите. Едно от водещите условия е било те да бъдат леки и ефирни, за да не затрудняват движението, но и много ефектни, за да пресъздадат посланието на балетната постановка. За да постигне симбиоза между удобство и стил, арт-директорът на Dior  дълго време търси тюл, който е лек, фин и същевременно разтеглив, но и много важно – прозрачен. Накрая намира – в черен и телесен цвят, толкова фин, че скрояването и ушиването му са истинско предизвикателство. Това е едно от многото предизвикателства, с които тези 16 костюма са свързани. Резултатът обаче си струва – костюмите на балерините са достойни за модния подиум.
„Модата, подобно на танца, ни учи как по-добре да разбираме характеристиките на телата си” – това казва Maria Grazia Chiuri в края на творческия процес, свързан с балетните костюми. Едва ли друг по-добре от нея може да опише магията, която костюмите носят. По всичко личи, че е вложила сърцето си в тях и именно заради това ги е превърнала в шедьоври!

Всъщност „Nuit Blanche” не е просто балетна постановка. Това е една добре разказана приказка, в която висшата мода прави своя арабеск и пленява публиката. Така, както само Dior може…
Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Vogue; Julien Benhamou; Paola Mattiolo

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Червени кожени сандали от ALEXANDER MCQUEEN

Червени кожени сандали от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от ZIMMERMANN

Блуза от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от OSCAR DE LA RENTA

Рокля от OSCAR DE LA RENTA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от MUGLER

Дънки от MUGLER Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Карго панталоните в един по-елегантен прочит.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ