„Купи изкуство, дари бъдеще на дете“ – втора благотворителна изложба

x

Награждаваният пейзажен фотограф и студент по архитектура Радослав Свирецов организира съвместно със Сдружение “Операция: Плюшено Мече” благотворителната изложба „Купи изкуство, дари бъдеще на дете“.  Изложбата се провежда за втора поредна година.Проектът стартира за пръв път през 2022 година благодарение на програма „Творчески стипендии“ към Национален Фонд Култура, а през 2023 година Радослав продължава с второто издание на събитието, като тази година се осъществява изцяло със средства и подкрепа от дарители и партньори.

„През годините имах честта да разглеждам и да се вдъхновявам от работата на много други талантливи фотографи, споделя Радослав Свирецов. ‘‘Всеки от тях допринесе за моето израстване и развитие като фотограф. Но за мен фотографията е като слушане на класическа музика. Тя предлага форма на релаксация и по-дълбоко усещане за спокойствие. Когато съм зад камерата, се чувствам наистина в хармония със себе си‘‘, споделя усещането си младият фотограф.Радослав осъществява изложбата си заедно със сдружение “Операция: Плюшено Мече”, което ръководи най-мащабната Коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства в България. Преди 16 години сдружението стартира като гражданска доброволческа инициатива с подаръци за 40 деца от един дом в Бургас. Днес вече са Сдружение в обществена полза, което е раздало 93 796 нови, персонални подаръци.Хората от сдружението вярват, че е техен дълг да са част от живота и бъдещето на тези деца – затова през 2017 стартира Целогодишната менторска програма “Скритите таланти на България” – образователен проект, който дава шанс на талантливи деца, лишени от родителски грижи и младежи в риск да влязат в университет и да се реализират професионално.

‘‘Преди точно две години спечелих проект към Национален Фонд Култура, програма „Творчески стипендии“ и една от целите му бе да създам творчески продукт пред публика. След кратко размишление реших, че искам да създам не просто изложба, а изложба, която до помага на другиго/някому. Има едно изказване, че „Фотографията има нужда от тяло“, което ще рече да гледаме повече фотография не на дисплея на телефон или компютър, а върху хартия, канава и т.н. Аз довършвам този цитат така: Фотографията има нужда от тяло, но фотографията в най-чистата й форма е тази, която помага някому‘‘, убеден е в силата на добрите фотографии Радослав Свирецов.Тази година на събитието ще бъдат представени снимките на трима фотографа – Иво Данчев, Светлин Йосифов и на организатора – Радослав Свирецов.

Изложбата ще бъде представена в Галерия-книжарница „София Прес“, чиито собственици ще са домакини на събитието безвъзмездно.

Откриването на изложбата е на 15 декември 2023 г. в 18:30 часа.

Адресът е гр. София, ул. „Славянска“ 29, а изложбата може да бъде видяна до 10 януари, 2024 година.


Текст и снимки: ПР

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Освен бански, не ни хрумва какво друго да облечем днес.

Ако сте пропуснали
Най-четени