Най-дълго чаканото време от годината е при нас и с това започват промените в начина ни на живот. Намаляваме съня за сметка на престоя навън, променяме обичайните часове за хранене, работоспособността ни намалява, а желанието за почивка се увеличава. Нормално е! През горещите дни, опитвайки се да съберем колкото се може повече слънце и спомени, често сме склонни да пропуснем хранене. Оправданието – не изпитваме чувство на глад! Или пък другата крайност, по време на ваканция се храним предимно навън, все по различно време и водени от изкушаващото разнообразие – в големи количества.
На нас са ни познати и двете ситуации, но също така знаем, че редом със слънцезащнитните продукти, не трябва да забравяме и за тялото от вътре, затова събрахме за вас няколко препоръки, свързани с това как да осигурите на организъма си лек и разнообразен хранителен режим, отговарящ на сезона и температурите.
Хидратацията е важна
В най-горещите периоди на годината е всеизвестно, че организмът има нужда от повече течности. Най-добрият начин да набавим на тялото си така необходимият ресурс съвсем очаквано е с обикновена, негазирана вода. Когато говорим за хидратация обаче, не бива да пренебрегваме и останалите видове течности, които освен да утоляват жаждата, могат и да ви разхладят, а спрямо съдържанието си – и да заситят. Студените супи, като таратор и гаспачо, както и домашната лимонада, фрешовете и смутитата са си абсолютно неделима част от летните дни. Момент… не казахме нищо за чая! Чай през лятото? Да, абсолютно препоръчителен е! Зелен, бял, ройбос, жасминов или плодов – изборът е голям, а събраните в чашата антиоксиданти – особено необходими. Може би първата ви асоциация е със студен чай и купчета лед в чашата, признаваме нашата също, но медици и диетолози препоръчват да се пие и топъл. По този начин се намалява разликата в температурата между човешкото тяло и заобикалящата го среда и в резултат на това се… охлаждаме!
Лято, течности, разхлаждане… мислим, че последователността е ясна, има обаче и едно „но” – не се увличайте с прекомерно голямо количество течности, ако имате хипертония, бъбречни проблеми или сърдечно-съдови заболявания, ако сте предразположени към задържане на вода в организма – също. Не вярвайте и на това, че трябва да се пие минимум по 2 литра вода на ден. Всеки организъм е индивидуален, потребностите му – също, затова открийте кое и в какви количества е най-добро за вас.
Нови часове за хранене, ново аз
Освен на това какво и в какви количества пием, в топлите дни трябва да обръщаме внимание и на това с какво и по колко пъти се храним. За да помогнем на тялото си да функционира нормално през лятото, да предотвратим усещането за тежест в корема, както и чувството, че изобщо не ни се яде, диетолозите препоръчват промяна в часовете на хранене. Най-важното правило, по което да се водите, е да изместите основните хранения преди и след пиковите слънчеви часове.
Така например закуската е препоръчително да бъде възможно най-рано, между 6 и 7 часа сутринта. Обядът на свой ред, също преди най-горещите часове, към 11-11.30 ч. А вечерята не по-рано от 18.00 ч. и не по-късно от 19.00 ч. Количеството също не е за подценяване, макар да сме свикнали, че „закуската е най-важното хранене за деня”, точно през лятото е препоръчително да не е така, а да бъде лека.
Паузата между обяда и вечерята ви се струва много голяма? Не се притеснявайте, следобедите са чудесно време за чаша студена супа, например! Никой не е казвал, че трябва да гладувате, разбира се, но ако изградите режим, който заобикаля най-топлите часове, сами ще усетите разликата в активността си и това колко често огладнявате.
Натурални и в правилното време
Уточнихме кога се препоръчва да се яде, въпросът е – какво! През лятото най-очакваният отговор е – плодове и зеленчуци. Като естествено отваряме голямата скоба да се забравят всякакви компоти, сладка и всевъзможни други затворени в буркани плодове и зеленчуци. Всъщност не, не ги забравяйте – сега е времето да ги приготвяте за зимата, но и да използвате възможността да ги ядете в пресен и най-полезен вариант. Всеизвестно е, че организмът функционира много пълноценно, когато му се дава храна от заобикалящата природа, съобразена със сезона и климатичните условия. Какъв по-щедър момент за това от лятото? Възползвайте се!
Баланс и разнообразие
Освен с природните даров, през лятото се препоръчва да се храните и с по-ниско калорична храна, в сравнение с тази през студените месеци. Причината е, че според учените потребността на организма от енергия спада с около 5% през горещите месеци. Най-лесния начин да намалите калориите е като ограничите тлъсто месо, тестените сладкиши и пържените храни за сметка на печените или най-добре сурови зеленчуци, многото салати, рибата и морските дарове и воднистите плодове като динята. Това, разбира се, не означава да се откажете напълно от храните, съдържащи мазнини. Тайната е в баланса и разнообразието!
Бялото злато на света
Вероятно всеки е чувал как солта е препоръчително да бъде в малки дози, както и вечната полемика – полезни или вредни за организма са белите микро кристалчета. Диетолозите заемат своята позиция по темата, като подчертават, че солта е изключително важна за запазване на електролитния баланс на тялото. И дори нещо повече – препоръчват през лятото да солим храната си малко повече от обикновено. Естествено без да се прекалява (и само ако отговаря на вкуса)! Причината за тази препоръка е това, че увеличаването на потреблението на сол, най-добре морска такава, може да компенсира дефицитите на някои минерали, които приема на повече количество вода „измива” от тялото. Затова – добавете щипка сол… в чест на лятото!
Студено, по-студено и… стига толкова
Хората отдавна вярват, че най-лесният начин за справяне с летните горещини е… студът. Студена вода от хладилника, разхлаждащ душ, изстудена диня, таратор с купчета лед… разбрахте ни!
Колко точно студени обаче трябва да бъдат „студените напитки” през лятото? Отговорът е лесен – не прекалено! Какво ще означава това? Ами че 2-3 купчета лед в чашата или супата са добър вариант, но извадената току-що от хладилника кана с вода или лимонада – не. Защото макар да носят първоначално усещане за прохлада, твърде студените течности са шок за организма и не само не му носят достатъчно хидратация, ами и го изтощават допълнително, защото се налага да изразходва енергия, за да затопли току-що приетите течности. Изводът – умерено студени напитки и колкото пожелаете сладолед! Да, за сладоледа никакви правила не важат, това е всеизвестно!
Всъщност храненето през лятото е лесно. Обикновено организмът сам показва това, от което има нужда, или това, което в момента няма да бъде полезно за него. Показателно е например, че не всеки ден от лятото ви се хапва месо например, но трудно бихте отказали салата, нали? Точно за това говорим! Давайте достатъчно вода и витамини на организма си и му се доверявайте повече! Той знае правилната посока, може да бъдете сигурни!
Текст: Ани Георгиева
Снимки: Unsplash