На Гергьовден нека има благодат и изобилие

x

Agios_Georgios_icon

 


Един от важните дни в годината, в които хората отдават дължимото на победата на доброто. Гергьовден е от онези дни, в които всички имат повод за празник, независимо дали в къщата има именик или не. Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светци от православната църква. Известен с храбростта си, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.


 

11022620_1025988460774166_955038815313168924_n

 


Гергьовден е най-големият пролетен празник в българските народни традиции. Според тях Свети Георги е повелител на пролетната влага и плодородието, покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.

Според народните вярвания росата в нощта преди празника има особена целебна сила. Затова преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, за да се потопят в утринната роса. Богати са и традициите, които хората спазват, за да бъде плодородна годината.

Докато се прибират към дома, след къпането с роса, хората берат свежи зелени клонки (здравец, бук, коприва, люляк и др.), с които украсяват навсякъде в и около къщата. Момците закичват със зеленина дворните врати на любимите си, а момите вият китки и венци и ги слагат в косите си.


 

 


Особено характерно за Гергьовден е да се изпълнява обичаят „люлки“. Връзват се на високо разлистено дърво и момците люлеят момите. Според старите вярвания, както на Еньовден, така и рано сутринта на Гергьовден билките имат особена целебна сила. Освен това дъждът на Гергьовден (както и този на Спасовден) е особено плодоносен – „всяка капка носи жълтица“.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още: 

Свят ден, Великден!

Цветна неделя, цветен празник – Цветница!

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Блейзер от BALMAIN

Блейзер от BALMAIN Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от VALENTINO

Дамска чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Елек от PETER DO

Елек от PETER DO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дългите поли, с които завладяваме града.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ