Планината на спасението… там някъде, насред пустинята

x

 


Калифорния, само на час с кола от прочутия фестивал Coachella, там някъде насред пустинята се издига Планината на спасението. Можем да я наречем една от най-странните, специални и любопитни арт инсталации в света. Защото това не е планина като всички останали – в продължение на 28 години от живота си Леонард Найт я издига от нищото и я покрива с над милион литри цветна боя. Започва се с купчина боклук и цимент, а днес привлича хиляди туристи от цял свят, дошли да се докоснат до тази красива лудост и да запечатат момента в ефектен кадър. За справка, над 100 000 са кадрите в Instagram, които съдържат в описанието си хаштаг #SalvationMountain.

Чудите ли се какво се случва в главата на вече покойния Леонард преди малко повече от 50 години, за да му хрумне тази ексцентрична идея? Историята на Планината на спасението е точно толкова чудата, колкото изглежда и самото здание. Годината е 1967, мистър Найт е на 35 години по това време и заминава за Сан Диего да посети своята супер набожна сестра, Ирен. Леонард сам разкрива, че тогава мразел Бог, мразел църквата и… мразел всичко. Едно утро той излиза от дома на сестра си и се затваря в своя ван. Само за да се спаси от поредната порция проповеди и нравоучения. И тогава се случва немислимото – без никого наоколо и по необясними причини Леонард започва да плаче и да повтаря молитвата, която по-късно изписва върху своята свещена планина: “Исусе, аз съм грешен! Моля те, говори на сърцето ми!”. И историята започва.


Снимка: Don Bartletti, Los Angeles Times


Преди да започне своята планина, Леонард има мечта да полети с балон из цялата страна и да споделя с балона посланието: “Бог е любов”. Казваме ви, този човек наистина е необикновен! В продължение на 15 години сам шие балона си. Като дори събирал отпадъци от боклука на действителни производители на подобни летящи съоръжения. Изписва на него с огромни букви “Бог е любов” и ето че наистина се понася за полет в небето. И лети, докато не се приземява в Небраска. Времето било толкова сурово и ветровито, че нашият герой не успява да полети отново. Вместо това стяга камионетката си, изрисувана също с библейски стихове и изображения на птици, цветя и точки. Натоварва балона и поема на път. Прекосява половината страна, но камионетката му го предава по пътя. Тъкмо насред нищото, когато достига пустинята в Калифорния. Там за последно опитва да издигне балона си в небето, но докато го разпъва забелязва, че материята, от която е изграден, е започнала да гние. 15 години труд лежи в краката му. Гледката първоначално го сломява. Но тогава решава да остане още седмица на същото място и да създаде малък паметник, който да носи посланието му.

Колелото се завърта. Седмицата се превръща в месец, месецът прераства в година и планината започва да се издига над купища пустинен боклук, стари гуми от трактори, изсъхнали дървета и амортизирани коли, залети с цимент и пищно оцветени и изрисувани. Всъщност 4 години от първоначалното сътворение, конструкцията рухва. Леонард отново не се предава. Благодари на Бог, че му е показал грешката и си обещава да започне отново, но с повече внимание и грижа за сигурността. И неуморно се впуска в труда на живота си.Използва купища кутии с дарена боя, за да запечата всичко заедно и да го запази от вятъра и дъждовете. Не плаща данъци и такси, живее в импровизирана къща, която построява върху камионетката си. Труди се неуморно, понякога дори през нощта с фенерче. Непознати от близо и далеч започват да му изпращат дарения за изграждането на планината – от 50 полупразни варели с различна боя до повредени мотори.

Перипетиите за Леонард сякаш не свършват. Изследване на специалисти установява наличие на високи нива на замърсяване около планината. Позволяват си дори да я нарекат “токсичен кошмар”. Окръжните надзорници изпращат петиция до щата Калифорния за разрушаване на Планината на спасението. Но и това не е нейният край, както сигурно вече се досещате.

Приятели, съседи и поддръжници на Леонард инициират своя петиция, която успява да спре унищожението. А самият той изпраща нови проби от същите дупки, които специалистите прокопават, до лаборатория в Сан Диего, където се извършват нови тестове. И познайте! Нивата на токсичност се оказват в абсолютната норма. Звучи почти като чудо, нали?

Планината на спасението се издига и до днес и продължава да напомня: “Бог е любов”. Дори след смъртта на Леонард Найт, който си отива от този свят през 2014-а на възраст от 82 години.

Такава история не се забравя! Мечтаем си един ден и ние да достигнем Планината на спасението и да си спомним за този необикновен човек, докато се взираме в цветовете насреща ни.


Текст: Александра Тошева

Снимки:Unsplash – Olga DeLawrence, Alex Radelich,

Various Instagrams – Tezzamb, gypsea_lust, seplaire, vickyissz

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кецове от Gucci

Кецове от Gucci Може да купите от тук 

Препоръки от седмицата

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY

  Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от деним

Къси панталони от деним Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Цветни детайли при мрачно време!

Ако сте пропуснали
Най-четени