Росица Мршич за модата и вдъхновението

x


Винаги е удоволствие, когато представяме вдъхновяващи творци. Росица Мршич е безспорно най-успешната македонска дизайнерка от екипа на Иван Асен 22. Тя пристига в България след броени дни, на 20-ти април, за да се срещне с българските си почитателки. Работата на Росица се разпростира в различни области на модната индустрия. Била е дизайнер за локални македонски брандове, преподавател в Accademia Italiana в Банкок, Тайланд и Скопие, дизайнер за различни модни колекции на международни марки, а от 2009 работи за собствения си моден лейбъл.
Росица е международно наложил се моден дизайнер, известна със съвременния си и много изискан вкус. Харесваме я  и решихме да си поговорим за модата, дизайна, живота, пътуванията.

Откъде идва любовта Ви към модата? Вярвали ли сте някога, че тази Ваша страст ще ви отведе до Холандия, САЩ, Бангкок?

Oткрих удоволствието да създавам форми и предмети докато бях още много малка. Обичам да си играя с формите и да ги променям и винаги съм се опитвала да прескоча границите на конвенционалното. Преди наистина можех да седя и с часове да рециклирам хартия, пликове или жици, за да създам рокли, шапки и обувки. Тогава разбрах, че мога да трансформирам материали в красиви форми и че именно това е нещото, което искам да правя.

Какво е първото нещо, което казвате на студентите си в Accademia Italiana? До каква степен е важен характерът във Вашата професия?

Трябва да се научат да освобождават собственото си въображение, за да направят работата си разпознаваема и различна, да намерят собствения си език и начин на изразяване. Необходимо е да се фокусират върху реализацията на целите си, но в същото време да експериментират и да се подобряват, изграждайки и тренирайки сериозни работни навици.

Лесно ли се решихте на стъпката да създадете собствен лейбъл, който се развива успешно вече 9 години?

Имах възможността да работя в текстилната индустрия за голям бранд в Македония директно след завършването ми и да преподавам различни предмети, свързани с модата, в Accademia Italiana в Банког и Скопие. Този ценен опит ми помогна да събера знание и ме направи по-решителна и по-смела, за да мога да създам марка, в която ще съм абсолютно свободна да изразявам идеите си и да развивам собствения си моден почерк.

Каква е жената, която брандът Ви облича? Силна, чувствителна, работеща, романтична?

Представям си жената, за която творя, като уверена, изискана, интересуваща се от мода, но в същото време малко романтична и авангардна. Желае различаващи се и неподвластни на времето модни придобивки.

Роклята ли е най-женствената дреха?

Вярвам, че роклята е най-изразителната дреха, която позволява да се създаде цялостна визия на жената. Роклите са моята слабост и са силно изразени във всяка моя колекция.

Какво следва в професионален план?

Освен развитието на колекциите за всеки сезон от много години, винаги съм се интересувала и съм работила в различни проекти: за дрехи и аксесоари. Включвала съм се в създаването на различни женски аксесоари с местната и международната индустрия: чораби, обувки, плажно облекло. Продължавам да гледам напред към нови и вълнуващи проекти.

Какво бихте развили и променили на модната сцена в Скопие? Какво бихте пренесли от опита си навън?

Има много неща, които трябва да се направят като инициативи в Скопие, що се отнася до модната сцена и лайфстайл. Първо, в Скопие липсва място за дизайн, концептуален магазин, който да представлява модната сцена и да мотивира дизайнерите да правят колекции всеки сезон. Вярвам и в доброто висше образование, което трябва да накара младите дизайнери с творчески капацитет да бъдат новата и свежа модна сила. Това е важно за всяка модна сцена. Също така се усеща и липсата на събития и представяния поради непостоянната сезонност в работата на дизайнерите. Единственото модно събитие, което се е задържало толкова години, е FWSK, промотиращо македонската дизайн сцена и ще е прекрасно да се развие занапред.

В периода от 20 – 30 април работите ѝ ще могат да бъдат разглеждани и пробвани в шоурума на ИВАН АСЕН 22, отворен за посетители от понеделник – петък 16:00 – 20:00 ч., и в събота и неделя: 14:00 – 20:00 ч.

Текст:  Теа Николова

Снимки: Иван Асен 22

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Понеделник в офиса, направете го стилен.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ