ТЕКСТУРА НА СПОМЕНИТЕ – изложба на Константин Стойнов – Коста в Пловдив

x

Константин Стойнов е завършил НХА, специалност „Мода“ през 2006 г. Оттогава работи като стилист и моден редактор в редица издания сред които и лицензираните в България: Harper’s Bazaar, ELLE, Men’s Health. В професионалното му портфолио присъстват рекламни проекти и видеоклипове. Различните, динамични и неконвенционални форми на живописта представляват особен интерес за него. Това го насочва към изразните средства на абстрактната живопис като пряко необременено от конкретна сюжетност индивидуално възприятие на зрителя. През последните години интересът на автора в областта на абстрактната живопис се фокусира върху композиции, които позволяват различна посока на експониране, което да добави различен нюанс на възприятие в контекста на личните усещания на публиката. В последните си творчески търсения той пренебрегва познатата клиширана форматност в живописта и проучва възможностите за по-голяма динамика на формата на изобразителната основа и експонирането й в пространството.

Един цикъл от произведения провокиран от променливата същност на спомените спрямо момента, в който са преживени и трансформацията им във времето – от конкретно емоционално изживяване към имагинерна вътрешна нереална представа.Изследването на времевия ракурс променящ представата за конкретни събития и провокираните от тях чувства логично водят до прилагането на изразните средства характерни за абстрактното изкуство. Имагинерната същност на конкретен спомен, наситен с определено лично усещане, често е поставен в конкретна рамка на възпитани възприятия, но и често заради своя индивидуален прочит е причината да напусне имено тази рамка. Чрез визуалния език на изобразителното изкуство това е представено чрез търсене на напластявания на различни формати притежаващи други варианти на експониране – ротационен принцип. По този начин конкретен личен спомен променя своите нюанси на усещания. Тази многопластовост е подчертана и от традиционни и нетрадиционни подходи на комбиниране на изобразителни повърхности-платна в една живописна композиция. От разпознаваемия вариант на диптих, представен в различна пропорция на даден формат, до многопластово композиционно развитие в пространството.Цветът като конкретен изразен език е фокус към всяко отделно произведение маркиращ чрез психологията на цвета конкретно моментно емоционално състояние променящо своите сюжетни нюанси от дистанцията на времето. В част от платнатаи монохромната гама е надградена от допълнителна цветова палитра маркираща зараждане на други по своята същност емоционални оттенъци. Своеобразно ядро на тази серия е произведението „Новото начало“ изразяващо настоящото, неговата надежда и позитивизъм, които не могат в чисто човешки ментален аспект да прекъснат пъпната връв със събития породили емоционалните напластявания от миналото.Серията от произведения са лично вътрешно преживяване споделено със зрителя чрез езика на абстрактната живопис, чийто сюжети в конкретния случай прекрачват формално границата на обичайния формат и начин на експониране на творбите. Тук е редно да се отбележи и идеята за второстепенен идеен център, който се базира на избора на формати на платната и взаимодействието между тях. Емоционалната динамика на експозицията е подкрепена от разбирането за възприятие на геометричните форми като правоъгълници, приемани като динамични и не толкова устойчиви, и квадрати, възприемани като далеч по-спокойни и стабилни. Изложбата е откровена лична изповед чрез изразните средства на живописта на общочовешки житейски преживявания и породените от тях емоции, в която всеки зрител би могъл да припозна до известна степен себе си.Очаква ни богатство на цветове, нюанси и текстури, наслоени върху платното както спомените се трупат в подсъзнанието ни. Класическият правоъгълен формат на картината ще се завърти и сякаш творбите ще тръгнат по своя собствена нишка и ще ни водят от емоция в емоция…

Запазете вечерта на 3-ти октомври за среща с художникът от света на модата Константин Стойнов – Коста и неговото вълнуващо и динамично изкуство!

Творбите на Константин Стойнов – Коста ще могат да бъдат видени от 3 до 15 октомври в галерия Лабиринт, гр. Пловдив.

Повече за събитието вижте ТУК.


Текст и снимки: ПР

Колаж:WallPicture

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Лежерно в деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени