Вдъхновяващи биографични филми за 5 неповторими жени

x

„Да се превърнеш в Астрид“/ „Unga Astrid“ (2018)Какво следва след като някой ви каже Астрид? Линдгрен, най-често. Името на шведската писателка предизвиква усмивка и връща към спомените. Нейните книги са ни разсмивали, вдъхновявали и дори разплаквали като деца. А и след това, защото никой не е прекалено голям за героите, станали неделима част от детството.

„Да се превърнеш в Астрид”  представя на зрителите една различна Астрид. Такава, каквато е, преди да стане Линдгрен. Преди дори да бъде известна. Една история, за която до скоро знаехме само основни факти.Ако пускайки си филма очаквате да видите как любимата детска писателка създава „Пипи Дългото чорапче”, то това няма да се случи. Няма я и дъщеря й Карин, на която тя подарява книгата за смелата Пипилота… Има го обаче извънбрачния й син Ласе, има една първа пишеща машина и отрязани плитки. Има ги трудностите да родиш и да оставиш детето си, а след това да обърнеш света, за да си го върнеш. Има смелост и сила, има болка и много надежда. Надежда, събрана в думите „Децата имат нужда от любов. Просто от любов.”.След Астрид следва Линдгрен. Така е било за нас, така ще продължи да бъде за децата, че и за внуците ни.  А след филма какво следва? Благодарност: Благодарим ти, Астрид! За рецептата за палачинки на Пипи и за всички други рецепти, скрити между редовете на книгите ти, с които ни научи как да си приготвяме щастие! 


„Треската Феранте“/ „Ferrante Fever“ (2017)През 2014-та едно име се откроява в списъка с глобалните мислители на сп. “Форин полиси”., а през 2016-та същото име се появява и в сп.“Тайм”, сред стоте най-влиятелни личности на годината. Името е Елена Феранте. Колкото познато, толкова и загадъчно. За нея (ако е жена наистина) е известно единствено, че е от Неапол. Никой не знае нищо за възрастта, лицето й или пък семейното положение. Никой не тича да се снима с нея, щом я види на улицата. Всъщност и никой не я разпознава. Нейният образ е една от най-големите литературни мистерии за новото хилядолетие.

Всъщност Елена Феранте е самата Елена Феранте! И това е повече от достатъчно. Тя е авторът на гениалната неаполитанска тетралогия, разказваща за две приятелки,  в която целият свят се влюби. Ние подобно на много други хора се подадохме на обсесията не да търсим мистериозната самоличност на авторката, а да се наслаждаваме и обичаме творчеството й.Сигурно вече очаквате, че филмът „Треската Феранте” ще покаже най-сетне коя е тази тайнствена писателка. Е, избрахме да не ви кажем дали е така! Ще отнемем от магията на филма, ако издадем  отговора на най-важния въпрос.

Ще ви споделим обаче, че филмът проследява историята на един изключителен успех – пътешествие, започнало от прашните улички на Неапол и достигнало далечна Америка. Визуалният разказ кани зрителите да тръгнат по стъпките на главните героини на Феранте – Елена и Лила, а къде ще ги заведат те… това подобно на образът на авторката остава загадка, поне докато не си пуснете филма.Определено ви препоръчваме да го изгледате, а още по-силно ви препоръчваме и самата тетралогия на Елена Фаранте, започваща с „Гениалната приятелка”. Дори, ако още не сте я прочели – първо започнете с нея, а после изгледайте филма. Ще го усетите по съвсем различен начин!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от кашмир KHAITE

Жилетка от кашмир KHAITE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Копринен панталон от TOM FORD

Копринен панталон от TOM FORD Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Свободен панталон от вълна и кашмир от MAX MARA

Свободен панталон от вълна и кашмир от MAX MARA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от NORMA KAMALI

Миди рокля от NORMA KAMALI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Каубойски ботуши за градски бунтарки.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ