Вдъхновяващи биографични филми за 5 неповторими жени

x

Биографичните филми са една различна вселена. Вдъхновяваща. Истинска. Реална. Обсебваща. Те често променят както зрителите, така и представите за кино. Образите в тях са реално съществуващи или съществували личности и това ги прави в пъти по-трудни за режисиране, заснемане, пресъздаване, но и значително по-интересни поради същите причини.

Тези филми освен всичко друго са и емоционални – натъжават, усмихват, възхищават…, защото са истински!

Ние избрахме да ви разкажем за 5 екранизации, посветени на вдъхновяващи жени от историята. Вярваме, че ги познавате добре – те са певици, писатели, дизайнери, художници… Техните образи са се превърнали в синоними на професиите им, а филмите за тях са повече от великолепни.„Коко преди Шанел“/Coco avant Chanel“ (2009)

Едва ли има някой, който да не знае коя е Коко Шанел? Марка, конкурираща се с вечността; жена събрала в себе си стил и класа; име – синоним на мода.

Ние не можем да скрием, че имаме сантимент към историята на Коко Шанел и именно заради това започваме с нея. Или по-точно с „Коко преди Шанел”.Ако си мислите, че това е един от онези филми, в които виждате богати и разглезени малки момиченца със сатенени панделки в косите и цветни роклички, които после се превръщат в богати и известни членове на висшето общество… то грешите!

Историята на Габриел Шанел започва тъжно, тя е просто своенравно сираче, на което му предстои едно изключително дълго пътуване, докато се превърне в Шанел, която познаваме.„Коко преди Шанел” е история за стремежи и мечти, много изпушени цигари и още толкова разочарования, стръмен път, водещ от бедността към лукса и още… още много трудности, лишения, обрати, надежди. И успехи!

Както  Коко Шанел е урок по стил, така и филмът за нея е урок… Урок по вяра и смелост. Защото за да се постигне една цел, тя  има нужда именно от желание, постоянство и вяра, най-вече в себе си.„Фрида“/ „Frida“ (2009)

Нейният стил е лесно разпознаваем – тя има цветя по дългите си поли, в пъстрите си платната и в тъмните си коси. Тя е Фрида. Фрида Кало.Едноименният филм пък съвсем логично е визуален прочит на живота на мексиканската художничка. Екранизацията следва живота на Фрида в хронологичен ред. Виждаме безгрижната й младост, а сетне жестоката катастрофа и картините… многото картини. Историята на Фрида Кало е разказана такава, каквато е била. Без преувеличение! Много болка и сънища в ярки цветове. Много енергия, воля и несломим дух, събрани в тялото на жена, превърнала се във феминистки иконичен образ.А кой играе Фрида? Никой, тя просто не може да бъде изиграна! Салма Хайек, на която е поверена главната роля, буквално  се е сляла с образа на героинята си. Тя е Фрида. Истинската Фрида! Изпълнението й великолепно улавя емоционалната същност на мексиканката и ние не можем да си представим някой друг в тази роля.„Фрида” не е филм, това е урок по сила. Сила, каквато днес е трудно да повярваме, че човек може да намери, когато светът му се срива. Филмът „Фрида” е полет, извисяващ се над всичко земно и общоприето. Точно като самата Фрида.„Животът в розово“ / La vie en rose (2007 )Единици са историите, които могат да се разказват отзад напред и да бъдат все така вълнуващи. Тази на Едит Пиаф е сред тях.

Филмът „Животът в розово” разказва в нехронологичен ред за живота на една от най-обичаните френски певици. Екранизацията е пътешествие – от бедността на мръсните френски улици и прашни площади, та чак до блясъка на сцената и светлините на прожекторите. Едит е просто едно дребно момиче (висока едва 147 см) със специфичен глас и сърце, надскачащо ръста й няколко пъти.Животът й започва с трудно детство, но дори и след като славата я застига, трудностите за нея не свършват – катастрофи, любовни истории, алкохол в големи количества, морфин… В живота й има всичко, във филма – също. На екран се представят както силните моменти, така и жестоките падения. Въпреки всичко обаче тя е Едит. Едит Пиаф! Жената с обичаните песни. Жената, познаваща и най-тъмните нюанси на розовия живот. Филмът за нея е тъжен, но тя пее „Je ne regrette rien“ (Не съжалявам за нищо). И може би наистина не бива!Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени