Есента не е само колорит и променливо време. Част от магията й е в разнообразието от плодове и зеленчуци, които носи със себе си, в ароматите и вкусните ястия, които приготвяме за любимите си хора. Затова нека я посрещнем подобаващо с три апетитни есенни предложения.
Пица с манатарки
Продукти
За тестото: 250 г брашно, 1\2 кубче мая, 1\2 ч.л. захар, сол, 1 1\2 с.л. зехтин
За гарниране отгоре: 1 тиквичка, 200 г манатарки, 3 с.л. зехтин, чер пипер, 1 лимон, 1 скилидка чесън, 125 г крема сирене, 75 г сметана, 250 г моцарела, 30 г рукола, 30 г пармезан
Приготвяне
Разтворете в малко топла вода натрошената мая. Добавете към нея 4 с.л. брашно и захарта и разбъркайте, за да се получи гъста каша. Оставете на топло място за около 20 мин., за да шупне. Пресейте останалата част от брашното, направете кладенче в него и изсипете вътре кашата с мая, 1 ч.л. сол, 1 с.л. зехтин и малко топла вода. Замесете меко тесто. Оставете го на топло място, за да удвои обема си.
През това време почистете тиквичката и я нарежете на тънки ленти. Почистете добре гъбите и ги нарежете на шайби. Загрейте в голям тиган 2 с.л. зехтин. Най-напред запържете в него тиквичките от двете страни и ги поръсете със сол и чер пипер. Добавете още мазнина в тигана и запържете и гъбите от двете страни и поръсете със сол и чер пипер.
Готовото тесто разточете на тънък блат и разпределете в две предварително намаслени тави.
Измийте добре лимона, подсушете го и настържете кората му. Пресовайте чесъна и го разбъркайте заедно с лимоновата кора, крема сиренето и сметаната. Покрийте повърхността на пицата с приготвената смес и наредете отгоре парчетата тиквички и гъби. Прецедете добре моцарелата и я настържете на едро, след което поръсете с нея и пармезана върху пиците. Печете около 15-20 мин. в предварително добре загрята фурна. Готовите пици поръсете с рукола.
Крем супа от картофи и тиква с посипка от ядки
Продукти
500 г тиква, 750 г картофи, 1 глава лук, 15 г индийско орехче, 2 с.л. олио, 1 л. зеленчуков бульон, 150 г бита сметана, сол и чер пипер
За поръсване: 2 с. л. тиквено семе, 1 с.л. бадеми, 1\4 ч.л. розов пипер, 1\2 ч.л. сол, 1 ч.л. къри
Приготвяне
Измийте и почистете добре тиквата, след което нарежете на едри парчета вътрешността й. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на парчета. Настържете лука и индийското орехче.
В дълбок съд загрейте мазнината и изсипете вътре тиквата, картофите, лука и индийското орехче. Оставете ги да се задушат за около 3 мин. След това добавете бульона и оставете да се вари около 20 мин., докато зеленчуците омекнат.
Натрошете грубо зеленчуците още докато са в бульона, след което ги пасирайте добре. Добавете сметаната и разбъркайте, овкусете със сол и пипер.
Преди сервиране добавете сметана и поръсете с микс от фино натрошените ядки, смляния розов пипер, солта и кърито.
Крамбъл с ябълки и орехи
Продукти
1 кг ябълки, 3 с.л. лимонов сок, канела, 100 г захар, 75 г стафиди, 175 г брашно, щипка сол, 150 г масло, 50 г орехи
Приготвяне
Загрейте фурната на 200 градуса. Обелете ябълките, почистете ги от семенната част и нарежете на парчета. Поръсете с лимоновия сок. Смесете канелата с 25 г захар и стафидите и разбъркайте заедно с парчетата ябълка. Изсипете ги във тавичка.
Разбъркайте в купа брашното, 60 г захар и солта. Нарежете маслото на кубчета и го добавете към брашното. Размесете с ръце ронливо тесто. Работете възможно най-бързо, за да не се разтопи напълно маслото. Натрошете на едро орехите и ги прибавете към ронливото тесто. Разбъркайте го заедно с ябълките и най-отгоре поръсете с останалата част от захарта. Печете около 45 мин. или докато стафидите станат с леко кафяв цвят. Сервирайте с ванилов сос.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press