Антипастите – вкусове от живота

x

Обожаваме пастата. Това е едно от семплите и в същото време великолепни храни, които са достояние на света благодарение на италианците. Какво ще кажете обаче за антипастите? Опитвали ли сте някога? Нямате представа. Ние ще отговорим вместо вас – обожавате и тях. Но не подзирате, че се наричат по този интересен начин.

Наименованието антипаста всъщност е още един начин да се нарекат ордьоврите, които се сервират „преди хранене“, а в конкретния случай „преди пастата“. Думата има латински произход, където „ante“ – за преди, и „pastus“ – за храна. Най-често антипастите предствляват многоцветни чинии, пълни с месни хапки, сирене, морски дарове и мариновани зеленчуци, богато овкусени храни с големината на една хапка са перфектният предшественик на всяко ястие.

За първи път антипастите добиват популярност в Средновековна Италия, макар да са били част от храненето на Апенините много преди това. Обикновено се сервират на стайна температура и основната им роля е да дадат характер на вечерята точно преди основното ястие. Те събуждат апетита и подготвят стомаха, но и позволяват на гостите да говорят докато им се наслаждават. Съществуват десетки различни регионални антипасти по цялата територия на Италия. Възможно е някои от тях да си приличат , но същевременно носят и традициите, характера на местата, в които са произлезли. Събрахме три рецепти, които са ярък пример за великолепието на антипастите, благодарение на таланта на Джино Д`Акампо.



Патладжанени ролца със стафиди, каперси и орехи

Съставки

20 г стафиди
50 мл Марсала
5 с. л. зехтин
2 малки глави лук, обелени и ситно нарязани
3 с. л. свеж магданоз, нарязан
15 половинки ситно нарязани орехи
1 лимон – кора и сок
30 гр. бели галета
30 гр. каперси, прецедени и нарязани
20 гр. прясно настъргано сирене (Пекорино)
3 дълги патладжана
8 дафинови листа
4 с. л. зехтин
Сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне

Потопете четири дървени шишчета в студена вода за около 30 минути. През това време започнете със сместа за пълнене. Сложете стафидите в малка купа или чаша, залейте ги с виното и оставете да се накиснат за 20 минути. Когато са готови ги прецедете, загрейте зехтина в средно голям съд на средна температура. Запължете лука за около 5 минути или докато омекне, като го разбърквате периодично. Добавете магданоза, сол и черен пипер и отместете от котлона. Прибавете орехите, лимоновата кора, галетата, каперсите, сиренето и изцедените стафиди. Разбъркайте, за да се смесят добре съставките.
Загрейте фурната до 180 °C. Нарежете патладжаните на 12 ленти с дебелина около сантиметър. В дълбок съд сложете подсолена вода и я оставете да заври. Пуснете лентите в нея и оставете да се варят около 4 минути. Извадете ги д решетъчна лъжица и ги сложете върху домакинска хартия, за да се подсушат. След това ги поставете върху дъска и разпределете плънката равномерно върху патладжаните. Навийте лентите и сложете по 3 на всяко шишче. Поставете по един дафинов лист от двата края на всяко шишче. Поставете ги в тава върху добре намаслена хартия за печене. Печете в продължение на 40 минути. Сервирайте веднага след като ги извадите от печката.



Пролетни ролца в италиански стил

Съставки

4 с. л. зехтин
1 червени чушки, нарязани на филийки
1 тиквичка, фино нарязани на дълги парчета
1 морков, нарязан на филийки
1 праз лук, фино нарязан на дълги парчета
150 гр. гъби, нарязани
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1/2 с. л. сушено чили
16 листа, 15 см х 15 см тесто за паста
100 гр. разтопено масло
сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Загрейте зехтина в уок или друг дълбок тиган и запържете за 15 минути зеленчуците, чесъна и лютото чили. Разбърквайте непрекъснато и овкусете със сол. Когато зеленчуците станат златисти и меки, извадете ги с лъжица и оставете да се охладят.
Загрейте печката на 180 °C. Намажете всички листа тесто с разтопеното масло и ги прегънете на половина, за да се получат 8 плътни части. Намажете листите с още масло и разпределете върху тях охладените зеленчуци. Започнете да навивате всяко ролце от единия край към средата. Когато стигнете до нея, обвийте встрани, за да обхванете пълнежа и продължете да навивате.
Поставете ги върху добре намаслена хартия за печене и отново ги намажете с разтопено масло. Поръсете с черен пипер.
Печете в печка за 15 минути или докато станат хрупкави. Сервирайте веднага след като ги извадите, заедно със сладък чили сос.



Брускети с говеждо по ваш вкус

Съставки

300 гр. стек по ваш избор
3 с. л. зехтин
1 чабата, нарязана на филийки
200 гр. чери домати, наполовина
1 скилидка чесън
6 с. л. зехтин
6 листа босилек
150 гр. сирене рикота
Малка връзка смесени подправки (например магданоз, копър или див лук), нарязана на ситно
1 лимон, кора и сок
8 сушени домати в масло, изцедени
80 гр. смесени маслини в масло или саламура, изцедени
50 гр. пармезан
150 гр. рукола
сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Загрейте предварително тиган на висока температура.
Запържете стека с малко зехтин за 2 минути от всяка страна. Преместете в чиния и овкусете със сол и черен пипер. Покрийте с фолио и оставете настрана.
Намажете филиите чабата с останалата част от зехтина. Сложете ги в грил тиган и ги останете да се запекат до златисто и да станат хрупкави от двете страни.
Сложете чери доматите в купа и настържете отгоре половината скилидка чесън. Залейте със зехтин, сложете сол и черен пипер. Добавете листата от босилек. Оставете встрани.
Сложете рикотата в друга купа и я смесете със зелените подправки и лимоновия сок. Посолете и добавете черен пипер.
Натрийте грилования хляб с другата половина на скилидката чесън.
Вземете голяма дървена дъска и подредете чабатата, доматите с маслини и с белачка за картофи настържете големи ленти пармезан. Добавете руколата в купа и смесете с лимоновия сок, останалия зехтин, сол и черен пипер. Оформете купчина върху дъската. Нарежете на тънко стека и го сложете при останалите съставки на дъската. Сервирайте в средата на масата, за да има възможност всеки да си направи брускета по собствен вкус.

Текст: Fashion Inside
Снимки и рецепти: ginodacampo.com

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С бодра крачка към уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени