Ако Коледа ви липсва или по-точно ароматите и вкусовете, които свързвате с нея, можете да си ги припомните, като добавите тиква към класическата рецепта за чийзкейк. Както знаем, тиквата е изключително полезна за цялостното състояние на организма, а също така е и нискокалорична, което я прави идеалното допълнение към този десерт. Съчетанието между вкусовете на деликатното сирене и финия вкус на тиквата доставя наслада и за най-капризното небце. Ето как можете да си го приготвите:
1. 150 грама обикновени бисквити
2. 70 грама краве масло
3. ½ чаена лъжица канела
4. ⅔ чаена чаша пудра захар
5. 500 грама крема сирене
6. 3 яйца
7. 1 ванилия
8. 1 чаена чаша сварена пюрирана тиква
Сварявате едно голямо парче тиква около 300-350 г. и го пюрирате. Смилате бисквитите в блендер, добавяте канелата и полуразтопеното на стайна температура масло, докато не получите маслени трохи. Разпределяте ги равномерно в тава, притискайки с подходяща шпатула или с ръце. След това разбивате крема сиренето с пудрата захар, яйцата и ванилията. Към готовата смес с помощта на дървена лъжица прибавяте пюрето от тиква до получаване на еднородна консистенция. Изсипвате я върху бисквитения блат и слагате сладкиша в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 90 минути. Специфичното при него е, че трябва да оставите готовия кейк в леко отворена фурна докато изстине напълно. Можете да го гарнирате със сметана преди да го поднесете на любимите си хора. Насладете се на уникалния вкус и аромат.
Текст: Звезделина Георгиева
Снимки: supichka.com
Вижте още:
КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ: ЖЕЛИРАНА ПАНА КОТА В СПАНАЧЕНА ОБВИВКА
ШОКОЛАДОВО БЛАЖЕНСТВО В ЧАША – МУС, КОЙТО ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ