Да посрещнеш Коледа без коледни сладкиши е като да танцуваш без музика! Невъзможно е да уловиш магията на празника без ароматът на джинджифил, канела и ванилия да погъделичка обонянието ти. Без вкусът на нещо сладичко и обичано да погали небцето ти. Невъзможно е! Точно затова ви предлагаме да се подсладим за празниците с две фантастични рецепти за сладки. Изберете своя сценарий!
Джинджифилови бисквити
Продукти:
1 с.л. джинджифил на прах
1 яйце
1\2 чаша меласа
5 чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 чаша кафява захар
1 ч.л. канела
1\2 ч.л. индийско орехче на прах
1 пудра захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. млян бял пипер
1 чаша масло
1\2 чаша прясно мляко
Приготвяне:
В дълбока купа смесете брашното, джинджифила, бакпулвера, солта, белия пипер, канелата и индийското орехче и разбъркайте добре. Оставете сместа настрани.
В друга дълбока купа разбийте с миксера на висока степен маслото, кафявата захар и меласата, за да се получи пухкава и въздушна смес.Добавете към нея яйцето и бийте, докато се получи гладка смес. Добавете лъжица по лъжица от сухата смес. С ръце размесете меко тесто, разделете го на две части. Увийте всяка от тях в найлоново фолио, оставете да се охлади за 30 мин.
Загрейте фурната до 350 градуса. Разточете всяка от половините тесто на лист с дебелина 0,5 см. С формички изрежете сладки и ги подредете върху хартия за печене. Печете около 10 мин., след което извадете от фурната и оставете да се охладят върху решетка.
Готовите бисквити поръсете с пудра захар, след което покрийте с хартия и ги оставете така около 30 мин. – 24 часа. Съхранявайте сладкишите в съд със стъклен похлупак.
Хрупкави снежинки
Продукти:
1 чаша масло
1 1\2 чаши захар
1\2 ч.л. бакпулвер
1\2 ч.л. сол
2 яйца
1\4 чаша прясно мляко
1 ч.л. ванилия
1\2 ч.л. екстракт от горчиви бадеми
1\2 чаша смлени бадеми
3 чаши брашно
1 доза захарна глазура (за украсата), приготвена от 4 чаши пудра захар, 1\2 ч.л. крем от тартар, 1\2 чаша топла вода и 1 ч.л. ванилия.
Приготвяне:
В голяма купа разбийте с миксер маслото на средна или висока скорост за около 30 секунди. Добавете захарта, бакпулвера и солта. Бийте, докато продуктите се разбъркат добре. Разбийте яйцата, млякото, ванилията и екстрактът от бадеми на гладка смес. Прибавете към нея смлените бадеми и брашно колкото може да поеме, за да се разбърква с миксера. С помощта на дървена лъжица прибавете останалата част от брашното и замесете меко тесто. Разделете го на две части. Завийте го с фолио и охладете за около 2 часа.
Загрейте фурната на 200 градуса. Върху леко набрашнена повърхност разточете половината от тестото на блат с дебелина около 1 см и с формички за сладки звезди изрежете бъдещите снежинки. Подредете ги върху хартия за печене.
Печете около 7-9 мин. или докато краищата леко порозовеят. Преместете готовите сладки върху решетка и ги оставете да се охладят. След това ги украсете с глазурата и я оставете да се втвърди добре.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Press