La vie en rose! Това ни хрумва, като заговорим за френски макарони и Париж…
Уикендите са идеалният момент да експериментираме кулинарно-сладостно, нали? Ще си приготвим кокетния десерт сами у дома. Опитайте заедно с нас!
Необходими продукти
За макароните:
3 големи яйчени белтъка
30 г захар
200 г пудра захар
110 г бадеми/фино бадемово брашно
За пълнежа:
100 г захар
2 големи яйчени белтъка
170 г масло, на стайна температура
1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне
Макарони:
Отделете белтъците от жълтъците на 3 яйца и съхранявайте белтъците на стайна температура в покрит съд. Разбийте с миксер белтъците до пяна, постепенно добавете захарта, докато получите лъскава смес.
Сложете бадемите и пудрата захар в блендер и включете на по-висока степен, ядките трябва да се смелят много, много фино. Добавете ги към белтъците, разбийте с миксера още малко, за да се освободи част от въздуха, след това бъркайте внимателно, докато сместа започне да се излива бавно. В началото включвайте миксера на бързи пулсации, за да разбиете сместа, след това забавете. Тествайте малко количество в чиния: ако върховете се изравнят сами, сте готови. Ако има малък връх, включете за още няколко оборота.
Напълнете пош, трябва ви обикновен кръгъл накрайник среден размер. Направете кръгове с диаметър 3 см върху хартия за печене, като оставите разстояние 2 см между тях. За оформянето дръжте поша под прав ъгъл спрямо тавата, без да го местите или въртите – просто шприцовате необходимото количество.
Загрейте фурната до 140 градуса. Оставете макароните да престоят от 30 минути до час, за да се втвърдят малко на повърхността, и след това печете 15-20 минути. Вероятно ще се наложат няколко проби, докато уцелите правилната температура и време конкретно за вашата фурна.
Готовите макарони са повдигнати и не лепят върху хартията за печене. Ако при лек допир макароните хлътват, им е необходимо още време във фурната.
Прехвърлете върху студена повърхност и оставете да изстинат напълно. През това време може да направите пълнежа.
Пълнеж и сглобяване:
Поставете захарта и яйчените белтъци в голяма термоустойчива купа върху тенджера с вряща вода и разбивайте постоянно, като държите сместа на котлона, докато се сгорещи, за около 3 минути. Захарта трябва да се разтвори и сместа да изглежда като лек крем.
Изсипете в друга купа и разбийте с миксер на средна скорост, докато изстине и стане гъста лъскава смес, за около 5 минути. Добавете маслото на порции, разбийте до гладкост.
Когато цялото масло е вече вътре, включете на средно висока степен за 6-10 минути, докато сместа стане гъста и много гладка. Сложете и ванилията.
В центъра на една половинка сложете от тази смес (с пош е най-лесно) и слепете с другата половинка. Повторете и с останалите.
Така приготвените френски макарони трябва да се приберат в хладилника за 24 часа преди консумация.
Voilà!
P.S. Ако искате макароните да са цветни, можете да добавите сладкарска боя в сместа. Ако не разполагате със сладкарска боя или избягвате да използвате такава, макароните ще имат натурален бежов.
Текст: Деси Найденова
Снимки: Depositphotos/Pexels