В разгара на лятото търсим всевъзможни начини, с които да се разхладим от жегите. Избягваме тежката храна и залагаме на такива, които се приготвят бързо и лесно, защото нищо не е по-важно от прекараното време на плажа и в морето. Затова днес избираме да заместим любимия таратор с нещо също толкова вкусно, но този път за любителите на домати. Испанското гаспачо има много вариации и е изключително леко, разхлаждащо и в същото време засищащо ястие. И отнема много малко време! А и е доста фотогенично.
Необходими продукти:
750 гр. зрели домати
1 краставица
1 глава лук
1 червена чушка
2 ск. чесън
сол и черен пипер на вкус
2 филии хляб (препоръчително е да е от типа „селски“ или домашно изпечен)
Начин на приготвяне:
В купа накъсайте хляба на едри парчета, след което изстискайте на ръка почистените домати. След това оставете доматите при хляба и нека сместа постои така около 20 минути. Блендирайте доматите и хляба до получаване на гъста каша. Добавете краставицата, лука, чесъна, червената чушка, оцета. Блендирайте добре до получаване на хомогенна смес. Докато блендерът е включен на ниска скорост, добавете на тънка струя зехтина. Така ще се смеси по-добре със супата. Ако искате супата да е по-рядка, добавете вода. След като супата е готова, овкусете по ваша преценка. Оставете гаспачото в хладилник, за да се охлади, преди сервиране.