„Със сигурност няма да намерите никъде в света рецепта с това име. С-4 е пластичен експлозив, който категорично не се използва в кулинарията. Но днешната ми рецепта е рецепта с история, която ще ви разкажа с няколко думи.“ Така започва най-интересната кулинарна история, която сме чували. Нея може да прочетете с всички подробности при Yoli.bg, а ние не можахме да се сдържим да не ви предложим да опитате този деликатес в домашна атмосфера. А как да си приготвите ястието с това странно име, вижте по-долу.
Продукти за 4 порции:
4 парчета гъши дроб
сол и черен пипер на вкус
За соса:
2 шалота
20 г масло
50 мл уиски
100 мл зеленчуков бульон
100 г маскарпоне
сол и бял пипер
Приготвяне:
За да направите соса, нарежете лука много ситно и го запържете на умерен огън в маслото. Налейте уискито и оставете да се изпари остротата на алкохола. Сипете бульона и гответе докато течността изври на половина. Накрая сипете маскарпонето и разбъркайте. Подправете със сол и бял пипер. Ако искате сосът да има по-силен вкус на уиски, добавете малко след като го свалите от огъня.
Изпържете дроба в тиган с незалепващо покритие. Пържете без никаква мазнина. Гъшият дроб е съставен само от мазнини, които изтичат по време на готвенето. Внимавайте да не го преизшушите. Дробът вътре трябва да е леко розов. В края на пърженето посолете и поръсете с черен пипер.
Сервирайте дроба със соса и гарнитура по ваш избор. Да ви е сладко!
Сосът е много вкусен и може да го използвате за телешки, свински или пилешки дроб, ако не може да намерите гъши. Шалотите може да замените с фино нарязан по-воден кромид лук, а маскарпонето със зааквасена сметана.
Текст и снимка: Yoli.bg
Вижте още: