Ледено кафе за горещи дни

x

Със затоплянето на времето, ни се откриват много нови възможности – за повече срещи с приятели на открито, нови дестинации за почивки и екскурзии и не на последно място, още начини да се наслаждаваме на любимата си напитка, кафето. Днес обаче ще говорим за летния му, леден вариант.

Има различни версии за първата поява на айс кафето – някои го свързват със 17-ти век във Виена, където хората експериментират с нови методи за приготвяне, след като напускащата турска армия оставя след себе си огромен много кафе на зърна. Друга история предполага, че айс кафето е възникнало от френска напитка, известна като Мазагран.

Днес има много лесни и достъпни начини сами да приготвим освежаващи летни напитки с любимото си кафе, ето и някои от тях:

Студено кафе Мазагран



Връщаме се към „класическa“ напитка, която се предполага, че е вдъхновила днешното айс кафе. Напитката открили френските войски в алжирския град Мазагран, когато поради оскъдица на провизии, можели да разреждат кафето си с вода, вместо с предпочитаното до тогава бренди. В последствие рецептата се доразвива, добавя се и лимон и се сервира по възможност във високи чаши.

Необходими продукти:

силно еспресо – 1 к.ч. (студено)

захар – на вкус

лимонов сок – на вкус

лед

Начин на приготвяне:

На дъното на висока чаша се слагат кубчета лед. Върху тях се сипват кафето, лимоновия сок и захарта. Разбърква се, за да се разтвори захарта и се сервира. По желание могат да се добавят канела или ванилия.

Айс кафе със сладолед



Рецептата дава възможност да се насладим едновременно на два любими продукта – кафе и сладолед, една наистина вкусна и елегантна комбинация, подходяща за сервиране във висока конусовидна чаша. Вариациите са много и зависят основно от вкуса и креативността, тук представяме класически вариант.

Необходими продукти:

сладолед – 2 топки ванилов

леденостудено шварц кафе – 120 мл (студено)

бита сметана

шоколад – 1 блокче натурален

Начин на приготвяне:

На дъното на чашата се поставят топките сладолед. Внимателно се заливат с кафето. Отгоре се декорира с битата сметана и настъргания шоколад.

Бяло фрапе



Фрапето съчетава освежаване и презареждане в красива „въздушна“ форма, като остава една от най-популярните студени напитки с кафе. Сервира се във висока чаша и се поднася със сламка. Тук представяме рецептата за бяло фрапе.

Необходими продукти:

вода – 6 с.л.

кафе – 1 ч.л. разтворимо

захар – около 1 ч.л.

прясно мляко – 150 мл

лед – няколко бучки

Начин на приготвяне:

Кафето водата и захарта се сипват на дъното на чашата. С миксер или специален уред за фрапе съставките се разбъркват, докато се получи гъста пяна. Внимателно и на тънка струя в чашата се налива студеното прясно мляко. Последният щрих е добавянето на няколко кубчета лед.

Сигурни сме, че има още много и интересни начини да се разхладим с кафе. Не се ограничавайте, експериментирайте и открийте най-любимия си вариант.


Текст: Fashion Inside/ПР

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С маратонки към офиса.

Ако сте пропуснали
Най-четени