Морковена торта с глазура

За Великден освен (или вместо) козунак можете да приготвите морковена торта. Бързаме да кажем, че това не е сложна и времеемка трипластова морковена торта, а лека еднослойна торта с хубав слой глазура отгоре. И има всички вкусове на любимата ви морковена торта – канела, индийско орехче, кафява захар и пекани.

Прави се в квадратна тава 23х23 см. И заема всеки сантиметър от тавата, така че не използвайте нищо по-малко. След като се изпече и охлади, я оставете в тавичката и сложете глазурата. Можете да извадите тортата от формата преди глазура, ако желаете. Важно е тортата да е напълно охладена, преди да сложите глазурата.



Необходими съставки

За морковената торта:

2 ч.ч. брашно

1 ч.л. сода бикарбонат

2 ч.л. смляна канела

¼ ч.л. смляно индийско орехче

½ ч.л. сол

¾ ч.ч. растително масло

1 ч.ч. кафява захар

3 големи яйца

2 ч.л. екстракт от ванилия

2 ч.ч. настъргани моркови (около 4 големи)

¾ ч.ч. нарязани пекани



За глазурата с крема сирене:

200-250 мл крема сирене

½ ч.ч. масло безсолно

2 ½ чаши пудра захар

1 ч.л. екстракт от ванилия

⅛ ч.л. сол



Начин на приготвяне

На морковената торта:

Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете форма 23х23 см и я оставете настрана.

В средна купа смесете брашното, содата, канелата, индийското орехче и солта. Оставете настрана.

В купа, пригодена за миксер, разбийте маслото, докато стане пухкаво, за около 1 минута. Добавете захарта и продължете да разбивате до кремообразна смес, за около 3 минути. Добавете яйцата едно по едно, докато се смесят. Добавете ванилията и настърганите моркови и разбъркайте. Добавете и ядките пекан.

Добавете 1/3 от сместа с брашното към мокрите съставки и комбинирайте. Повторете още веднъж. Завършете процеса на смесване, като добавите последната 1/3 от брашнената смес и комбинирате.

Изсипете тестото в подготвената форма за торта и загладете горната част с шпатула. Печете 45-50 минути или докато клечка за зъби излезе чиста, когато се постави в центъра. Извадете тортата от фурната и я оставете да се охлади напълно, преди да я покриете с глазура.

На глазурата с крема сирене:

Сложете масло и крема сирене в купа, пригодена за миксер. Разбийте на средно висока степен, докато стане леко и пухкаво, за около 2 минути. Добавете пудрата захар, ванилията и солта и разбийте за още 3 минути.

Разстелете глазурата върху охладената торта и сервирайте веднага. Можете да украсите и отгоре с пекан. Разбира се, можете да замените пекана в рецептата с орехи.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Ultramarine A-Silhouette Coat от Merlenne

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Mid-Lenght Wool Trousers от Merlenne

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Hug Me Coat in Soft Wool от Merlenne

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Barrel Jeans with Fringes от Merlenne

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Елегантостта е в детайла.

Ако сте пропуснали
Най-четени