За Великден освен (или вместо) козунак можете да приготвите морковена торта. Бързаме да кажем, че това не е сложна и времеемка трипластова морковена торта, а лека еднослойна торта с хубав слой глазура отгоре. И има всички вкусове на любимата ви морковена торта – канела, индийско орехче, кафява захар и пекани.
Прави се в квадратна тава 23х23 см. И заема всеки сантиметър от тавата, така че не използвайте нищо по-малко. След като се изпече и охлади, я оставете в тавичката и сложете глазурата. Можете да извадите тортата от формата преди глазура, ако желаете. Важно е тортата да е напълно охладена, преди да сложите глазурата.

Необходими съставки
За морковената торта:
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. смляна канела
¼ ч.л. смляно индийско орехче
½ ч.л. сол
¾ ч.ч. растително масло
1 ч.ч. кафява захар
3 големи яйца
2 ч.л. екстракт от ванилия
2 ч.ч. настъргани моркови (около 4 големи)
¾ ч.ч. нарязани пекани

За глазурата с крема сирене:
200-250 мл крема сирене
½ ч.ч. масло безсолно
2 ½ чаши пудра захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
⅛ ч.л. сол

Начин на приготвяне
На морковената торта:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете форма 23х23 см и я оставете настрана.
В средна купа смесете брашното, содата, канелата, индийското орехче и солта. Оставете настрана.
В купа, пригодена за миксер, разбийте маслото, докато стане пухкаво, за около 1 минута. Добавете захарта и продължете да разбивате до кремообразна смес, за около 3 минути. Добавете яйцата едно по едно, докато се смесят. Добавете ванилията и настърганите моркови и разбъркайте. Добавете и ядките пекан.
Добавете 1/3 от сместа с брашното към мокрите съставки и комбинирайте. Повторете още веднъж. Завършете процеса на смесване, като добавите последната 1/3 от брашнената смес и комбинирате.
Изсипете тестото в подготвената форма за торта и загладете горната част с шпатула. Печете 45-50 минути или докато клечка за зъби излезе чиста, когато се постави в центъра. Извадете тортата от фурната и я оставете да се охлади напълно, преди да я покриете с глазура.
На глазурата с крема сирене:
Сложете масло и крема сирене в купа, пригодена за миксер. Разбийте на средно висока степен, докато стане леко и пухкаво, за около 2 минути. Добавете пудрата захар, ванилията и солта и разбийте за още 3 минути.
Разстелете глазурата върху охладената торта и сервирайте веднага. Можете да украсите и отгоре с пекан. Разбира се, можете да замените пекана в рецептата с орехи.
Текст: Деси Найденова
Снимки: Pexels

Време е за Божоле: Празникът на Младото Вино!
Dieci през есента и няколко звезди „Мишлен“
4 здравословни десерта без захар