Морковена торта с глазура

За Великден освен (или вместо) козунак можете да приготвите морковена торта. Бързаме да кажем, че това не е сложна и времеемка трипластова морковена торта, а лека еднослойна торта с хубав слой глазура отгоре. И има всички вкусове на любимата ви морковена торта – канела, индийско орехче, кафява захар и пекани.

Прави се в квадратна тава 23х23 см. И заема всеки сантиметър от тавата, така че не използвайте нищо по-малко. След като се изпече и охлади, я оставете в тавичката и сложете глазурата. Можете да извадите тортата от формата преди глазура, ако желаете. Важно е тортата да е напълно охладена, преди да сложите глазурата.



Необходими съставки

За морковената торта:

2 ч.ч. брашно

1 ч.л. сода бикарбонат

2 ч.л. смляна канела

¼ ч.л. смляно индийско орехче

½ ч.л. сол

¾ ч.ч. растително масло

1 ч.ч. кафява захар

3 големи яйца

2 ч.л. екстракт от ванилия

2 ч.ч. настъргани моркови (около 4 големи)

¾ ч.ч. нарязани пекани



За глазурата с крема сирене:

200-250 мл крема сирене

½ ч.ч. масло безсолно

2 ½ чаши пудра захар

1 ч.л. екстракт от ванилия

⅛ ч.л. сол



Начин на приготвяне

На морковената торта:

Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете форма 23х23 см и я оставете настрана.

В средна купа смесете брашното, содата, канелата, индийското орехче и солта. Оставете настрана.

В купа, пригодена за миксер, разбийте маслото, докато стане пухкаво, за около 1 минута. Добавете захарта и продължете да разбивате до кремообразна смес, за около 3 минути. Добавете яйцата едно по едно, докато се смесят. Добавете ванилията и настърганите моркови и разбъркайте. Добавете и ядките пекан.

Добавете 1/3 от сместа с брашното към мокрите съставки и комбинирайте. Повторете още веднъж. Завършете процеса на смесване, като добавите последната 1/3 от брашнената смес и комбинирате.

Изсипете тестото в подготвената форма за торта и загладете горната част с шпатула. Печете 45-50 минути или докато клечка за зъби излезе чиста, когато се постави в центъра. Извадете тортата от фурната и я оставете да се охлади напълно, преди да я покриете с глазура.

На глазурата с крема сирене:

Сложете масло и крема сирене в купа, пригодена за миксер. Разбийте на средно висока степен, докато стане леко и пухкаво, за около 2 минути. Добавете пудрата захар, ванилията и солта и разбийте за още 3 минути.

Разстелете глазурата върху охладената торта и сервирайте веднага. Можете да украсите и отгоре с пекан. Разбира се, можете да замените пекана в рецептата с орехи.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Short White Fringed Party Dress

Къса бяла рокля с ресни от Merlenne

Препоръки от седмицата

Semi-Sheer Burgundy Dress

Полупрозрачна рокля в бургунди от Merlenne

Препоръки от седмицата

Woolen White Coat

Вълнено палто в бяло от Merlenne

Препоръки от седмицата

Mid-Lenght Wool Trousers от Merlenne

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кожата, като втора кожа.

Ако сте пропуснали
Най-четени