Този желиран коктейл ще ви охлади и загрее едновременно. Първото, защото се сервира не в чаша за питие, а директно върху лед. И второ, защото в него, разбира се има текила. Подобни коктейли с желатин били популярни сред студентите в САЩ, които ги приготвяли за своите колежански партита. Ние обаче намираме идеята за достатъчно атрактивна за лятото у нас, във време, когато активно мислим за почивка и нови вкусови предизвикателства.
Необходими продукти за 4 порции:
12едри ягоди
50 мл. текила
50 мл. коантро или друг портокалов ликьор
1 ч. л. желатин
1 ч. л. фино настъргана кора от лайм
1-2 с. л. сок от лайм
12 тънки резена лайм
2 с. л. фина кристална захар
листа мента
Начин на приготвяне:
На ягодите отгоре се отрязва капаче и леко се подрязват в заострената част, за да се задържат изправени. Издълбават се с малка лъжичка или ножче.
Издълбаната вътрешност на ягодите се пасира заедно с двата вида алкохол. Желатинът се залива с 2 с. л. студена вода и като набъбне, се загрява на водна баня или в микровълнова фурна, докато се стопи, но не бива да завира. Разбърква се с ягодово пюре и 1-2 с. л. сок от лайм на вкус. Сместа се налива в издълбаните ягоди и се оставя да се желира в хладилника.
Захарта се разбърква с кората на лайма. Ягодите се намазват с малко сок от лайм и се овалват в захарта, смесена с кората.
Поднасят се върху лед с резенчета лайм и мента.
Текст и снимки: Menumag.bg
Вижте още: