Тапас от сърцето на Испания

x

Идеалните половинки на виното, бирата или гаспачото. Тапас заслужават своето челно място в света на любимите предястия и могат да ни изненадат с великолепно съчетание на вкусове и аромати.

Както и повечето неща в Испания, всичко започва от легендите. А тези за възникването на тапас са многобройни. В тях са замесени и имената на няколко испански крале. Всъщност без значение кой от владетелите е бил, историята разказва следното. След пътешествие по един от дългите маршрути на Андалусия, кралят пристига в ресторант, където му се поднася чаша вино с парче сирене отгоре. Въпреки че кралят знаел, че парчето е използвано за затапване, за да предпази виното от прах и насекоми, той го е изял, така направила и цялата му свита. След това се казва, че кралят продължавал да иска тапас заедно с виното си, навсякъде, където отидел. Друга легенда пък свързва откриването на така обичните испански ордьоври с оздравяването на крал Алфонсо Х Ел Сабио, Мъдрият, който трябвало да приема малки закуски и малко количество вино между основните хранения. Смята се, че след като се възстановил, кралят наредил винаги да се сервира леки предястия заедно с виното.

В съвременния свят тапас са се настанили толкова удобно, че дори на испански приравнявайки ги със събитие са им измислили собствени глаголи. “Picar” означава „да вземеш“ и се използва, за да се опише начинът, по който се ядат с пръсти, докато “tapear” е глагол със специалното значение „да имаш тапас“.

Ще откриете и че тапас следват регионалните традиции на различните части на Испания, но маслините, ядките, месата и сирената са универсалните представители на толкова забележимите предястия.

Тапас придобиват грандиозно кулинарно значение в Испания. Този тип храна се превръща във форма на национална идентификация. Градовете на Перинеите непрекъснато се състезават, за да бъдат разпознавани като най-добрите места за тапас. Съществуват безкрайни списъци с най-добрите тапас барове.

Освен това в последно време набира скорост една нома тенденция, която създава нов тип заведения – гастробарове. Те не са много по-различни от традиционните бар-ресторанти, само че са с повече внимание към дизайна, внимателно подбрани меню и разнообразие от преоткрити и специално създадени тапас.

Харесахме три апетитни рецепти за тапас, които ще поканят испанския дух и темперамент навсякъде, където сте.


Delicooks.com


Хамон със сливи

Съставки

16 тънки резена хамон (или шунка)
4 червени или жълти сливи, нарязани на четвъртинки

Начин на приготвяне

Увийте парчетата шунка около всяко парче слива. Закрепете с коктейлно шишче през средата и сервирайте. Да, толкова е лесно.


Crystalcartierphotography.com


Запечено козе сирене със смокини и мед

Съставки

¼ чаша мед
3-4 пресни стръкове мащерка
½ ч. л. сушени лавандулови цветя
Около килограм пресни смокини
Козе сирене

Начин на приготвяне

Загрейте меда в тиган на ниска температура докато се разтопи и добавете стръковете мащерка. Нека се напои. Включете фурната на 220 °С. Разрежете смокините на кръст без да ги разделяте и ги поставете върху хартия за печене. Поръсете всяка с козе сирене и печете докато омекнат, за около 12 минути. Залейте с меда и сервирайте.


Pbs.org


Скариди с чесън (Gambas Al Ajillo)

Съставки

1/3 чаша зехтин
50 гр чесън, едро нарязан
1 ч. л. червен пипер
450 гр скариди, белени и почистени
сол и пипер на вкус
1 с. л. смлян магданоз за декорация

Начин на приготвяне

Поставете решетката на печката по средата и затоплете на 200 °С. Поставете зехтина и чесъна в тиган и загрейте до малко над средна температура. Запържете докато започне да покафенява по краищата. Добавете червения пипер и разбъркайте добре.
Разстелете скаридите на един слой, посолете и подправете с черен пипер. Сложете тигана в печката и печете докато скаридите станат розови и непрозрачни навсякъде (2-3 минути). Извадете тигана и поръсете с магданоз. Извадете скаридите, залейте със зехтина и ги сервирайте с хляб.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Delicooks.com/Crystalcartierphotography.com/Pbs.org

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С бодра крачка към уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени