Тиква, кестени, гъби: даровете на есента в 3 крем супи

В обятията на есента сме не само в модно, но и в кулинарно отношение.

Затова ви предлагаме три ароматни и уютни идеи за крем супи с някои от най-сезонните продукти – тиква, кестени и гъби. Насладете им се.

Крем супа от тиква



Необходимите съставки:

1 тиква (2 кг)

2 с.л. зехтин екстра върджин плюс още за поливане

1 средно голяма глава жълт лук, нарязана на ситно

1 ч.л. морска сол, плюс още за поръсване

3 скилидки чесън, наразяни на ситно

1 ч.л. настърган пресен джинджифил

1 ч.л. смлян кимион

1/2 ч.л. смлян кориандър

1/2 ч.л. куркума

1/2 ч.л. смлян кардамон

400 мл консерва кокосово мляко с висока масленост, запазете малко за гарниране

2½ чаши зеленчуков бульон

1 с.л. ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 200 градуса и постелете тавата за печене с хартия за печене.

Разрежете тиквата наполовина и извадете семките. Полейте със зехтин и поръсете със сол и черен пипер. Поставете със срязаната страна надолу. Печете за 40 до 60 минути или докато омекне много. Когато се охлади на допир, отделете кората и измерете 4½ пълни чаши от вътрешността.

Загрейте 2 с.л. масло в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука, сол и черен пипер и задушете, докато омекне, за 5 до 8 минути. Добавете чесъна, джинджифила, кимиона, кориандъра, куркумата и кардамона и разбъркайте за 30 секунди. Добавете сварената тиква, кокосовото мляко и бульона и разбъркайте, за да се смесят добре. Оставете да къкри за 20 минути, след което разбъркайте с оцета.

Прехвърлете в блендер, като работите на части, ако е необходимо. Блендирайте до гладка смес. Ако супата е твърде гъста, добавете до 1½ чаши вода (по ½ чаша наведнъж), за да постигнете желаната консистенция.

Подправете на вкус. Изсипете в купички и гарнирайте с кокосово мляко, черен пипер и микрозелени растения, ако желаете. Може и с белени тиквени семки.

Крем супа от кестени



Необходимите съставки:

3 с.л. зехтин

3 глави лук шалот или ½ малка глава бял лук, нарязани на ситно

3 средно големи моркова, нарязани (1/3 чаша)

3 стръка целина, нарязани (1/3 чаша)

6 скилидки чесън, обелени и смлени

7,5 чаши кестени, сварени и обелени (около 400-450 г) плюс още за гарниране

3 с.л. прясна мащерка, нарязана

3 дафинови листа

15 чаши зеленчуков бульон

1/5 ч.л. сол

3/4 ч.л. бял пипер или черен пипер

3/4 чаша заквасена сметана (по избор)

3/4 ч.л. настъргано индийско орехче

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука, моркова и целината. Гответе, като разбърквате редовно, за 5-7 минути или докато зеленчуците омекнат. Добавете чесъна и гответе за една минута.

Добавете кестените, мащерката, дафиновия лист, зеленчуковия бульон, солта и черния пипер. Оставете да заври, след това да къкри за 15-20 минути или докато всички зеленчуци омекнат.

Изхвърлете дафиновия лист. С помощта на пасатор внимателно пюрирайте супата в самата тенджера, докато стане кремообразна. Ако използвате заквасена сметана, добавете и нея и разбъркайте. Върнете на котлона да заври и махнете бързо тенджерата.

Точно преди сервиране разбъркайте с настърганото индийско орехче. Разпределете в купички и ако решите, гарнирайте по ваш избор.

Крем супа от гъби



Необходимите съставки:

600 г гъби различни видове

1 глава лук

2 стъбла целина

3 скилидки чесън

няколко стръка пресен магданоз

няколко стръка прясна мащерка

зехтин

1,5 л пилешки или зеленчуков бульон

75 мл заквасена сметана

6 резена чабата

екстра върджин зехтин

Начин на приготвяне:

Тази рецепта е на Джейми Оливър.

Почистете гъбите с четка и ги нарежете на ситно. Обелете и нарежете на ситно лука, целината и чесъна. Нарежете стръковете магданоз (дръжките наситнени за супата, листата – за гарниране накрая) и мащерката.

Загрейте малко зехтин в голяма тенджера на среден огън, сложете лука, целината, чесъна, магданоза, мащерката и гъбите, сложете капака и гответе, докато омекнат. Извадете 4 супени лъжици гъби и оставете за по-късно.

Изсипете бульона в тенджерата и оставете да заври на среден огън, намалете котлона до най-ниската степен и оставете да къкри 15 минути. Подправете на вкус с морска сол и черен пипер, след което разбийте с пасатор до гладкост. Изсипете сметаната, оставете отново да заври, след което изключете котлона.

Запечете чабата на горещ тиган, след това поръсете с по-голямата част от запазените гъби и поръсете леко с екстра върджин зехтин. Разпределете супата в купички, гарнирайте с нарязания магданоз и останалите гъби и сервирайте с чабатата отстрани.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels/Freepik.

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Short White Fringed Party Dress

Къса бяла рокля с ресни от Merlenne

Препоръки от седмицата

Semi-Sheer Burgundy Dress

Полупрозрачна рокля в бургунди от Merlenne

Препоръки от седмицата

Woolen White Coat

Вълнено палто в бяло от Merlenne

Препоръки от седмицата

Mid-Lenght Wool Trousers от Merlenne

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кожата, като втора кожа.

Ако сте пропуснали
Най-четени