Тиква, кестени, гъби: даровете на есента в 3 крем супи

x

В обятията на есента сме не само в модно, но и в кулинарно отношение.

Затова ви предлагаме три ароматни и уютни идеи за крем супи с някои от най-сезонните продукти – тиква, кестени и гъби. Насладете им се.

Крем супа от тиква



Необходимите съставки:

1 тиква (2 кг)

2 с.л. зехтин екстра върджин плюс още за поливане

1 средно голяма глава жълт лук, нарязана на ситно

1 ч.л. морска сол, плюс още за поръсване

3 скилидки чесън, наразяни на ситно

1 ч.л. настърган пресен джинджифил

1 ч.л. смлян кимион

1/2 ч.л. смлян кориандър

1/2 ч.л. куркума

1/2 ч.л. смлян кардамон

400 мл консерва кокосово мляко с висока масленост, запазете малко за гарниране

2½ чаши зеленчуков бульон

1 с.л. ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 200 градуса и постелете тавата за печене с хартия за печене.

Разрежете тиквата наполовина и извадете семките. Полейте със зехтин и поръсете със сол и черен пипер. Поставете със срязаната страна надолу. Печете за 40 до 60 минути или докато омекне много. Когато се охлади на допир, отделете кората и измерете 4½ пълни чаши от вътрешността.

Загрейте 2 с.л. масло в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука, сол и черен пипер и задушете, докато омекне, за 5 до 8 минути. Добавете чесъна, джинджифила, кимиона, кориандъра, куркумата и кардамона и разбъркайте за 30 секунди. Добавете сварената тиква, кокосовото мляко и бульона и разбъркайте, за да се смесят добре. Оставете да къкри за 20 минути, след което разбъркайте с оцета.

Прехвърлете в блендер, като работите на части, ако е необходимо. Блендирайте до гладка смес. Ако супата е твърде гъста, добавете до 1½ чаши вода (по ½ чаша наведнъж), за да постигнете желаната консистенция.

Подправете на вкус. Изсипете в купички и гарнирайте с кокосово мляко, черен пипер и микрозелени растения, ако желаете. Може и с белени тиквени семки.

Крем супа от кестени



Необходимите съставки:

3 с.л. зехтин

3 глави лук шалот или ½ малка глава бял лук, нарязани на ситно

3 средно големи моркова, нарязани (1/3 чаша)

3 стръка целина, нарязани (1/3 чаша)

6 скилидки чесън, обелени и смлени

7,5 чаши кестени, сварени и обелени (около 400-450 г) плюс още за гарниране

3 с.л. прясна мащерка, нарязана

3 дафинови листа

15 чаши зеленчуков бульон

1/5 ч.л. сол

3/4 ч.л. бял пипер или черен пипер

3/4 чаша заквасена сметана (по избор)

3/4 ч.л. настъргано индийско орехче

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука, моркова и целината. Гответе, като разбърквате редовно, за 5-7 минути или докато зеленчуците омекнат. Добавете чесъна и гответе за една минута.

Добавете кестените, мащерката, дафиновия лист, зеленчуковия бульон, солта и черния пипер. Оставете да заври, след това да къкри за 15-20 минути или докато всички зеленчуци омекнат.

Изхвърлете дафиновия лист. С помощта на пасатор внимателно пюрирайте супата в самата тенджера, докато стане кремообразна. Ако използвате заквасена сметана, добавете и нея и разбъркайте. Върнете на котлона да заври и махнете бързо тенджерата.

Точно преди сервиране разбъркайте с настърганото индийско орехче. Разпределете в купички и ако решите, гарнирайте по ваш избор.

Крем супа от гъби



Необходимите съставки:

600 г гъби различни видове

1 глава лук

2 стъбла целина

3 скилидки чесън

няколко стръка пресен магданоз

няколко стръка прясна мащерка

зехтин

1,5 л пилешки или зеленчуков бульон

75 мл заквасена сметана

6 резена чабата

екстра върджин зехтин

Начин на приготвяне:

Тази рецепта е на Джейми Оливър.

Почистете гъбите с четка и ги нарежете на ситно. Обелете и нарежете на ситно лука, целината и чесъна. Нарежете стръковете магданоз (дръжките наситнени за супата, листата – за гарниране накрая) и мащерката.

Загрейте малко зехтин в голяма тенджера на среден огън, сложете лука, целината, чесъна, магданоза, мащерката и гъбите, сложете капака и гответе, докато омекнат. Извадете 4 супени лъжици гъби и оставете за по-късно.

Изсипете бульона в тенджерата и оставете да заври на среден огън, намалете котлона до най-ниската степен и оставете да къкри 15 минути. Подправете на вкус с морска сол и черен пипер, след което разбийте с пасатор до гладкост. Изсипете сметаната, оставете отново да заври, след което изключете котлона.

Запечете чабата на горещ тиган, след това поръсете с по-голямата част от запазените гъби и поръсете леко с екстра върджин зехтин. Разпределете супата в купички, гарнирайте с нарязания магданоз и останалите гъби и сервирайте с чабатата отстрани.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels/Freepik.

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата

Пуловер Бежов Regular Fit от AMI PARIS

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер Exeter Червен Regular Fit от Desigual

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожено яке Lonie Кафяв Loose Fit от Gestuz

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Животински принтове в градската джунгла.

Ако сте пропуснали
Най-четени