MIRAME – приказка, която облича реалността

x

Потапяме се във вълшебния свят на MIRAME с неговата създателка Станимира Стефанова. Следваме нейното модно „пътуване“ през мечтите, вдъхновението и творчеството, които днес се разкриват във формата на нейния неповторим моден бранд.

Какво те вдъхнови да създадеш Mirame и каква е историята зад неговото създаване?

Колкото и клиширано да звучи, мечтая за MIRAME откакто се помня. От малка започнах да рисувам, шия, плета… още тогава бях сигурна каква искам да стана, когато порасна – моден дзайнер. Наистина се учудвам колко целенасочена и постоянна съм била в изборите си оттогава досега, сякаш всичко по пътя ми е водело до сбъдването на тази моя детска мечта. След завършване на образованието си по моден дизайн, имах късмета веднага да започна работа по специалността, като през годините тя беше изключително интересна и разнообразна – стилист в национални телевизии, формати, реклами, ревюта, кампании, списания, моден редактор в Cosmopolitan… След този опит в сферата на модата естествено продължение беше създаването на MIRAME, което се случи преди малко повече от две години.Как би описала стилът на Mirame и как се отличава от другите модни марки?

Имах визията за MIRAME  много време преди създаването. Представях си бранд, който е розов, бонбонен, цветен, нежен, момичешки, уютен… Бранд, който те кара да се усмихваш, да мечтаеш… да се чувстваш различна и специална. Не случайно в превод от испански MIRAME означава “виж ме”.

Има ли баланс между личния ти стил и този на бранда?

Стилът на MIRAME тотално отразява личния ми стил. Обожавам да прекарвам времето си вкъщи и може би точно затова стартирах с линия халати, пижами, бельо, маски за сън, чаши… Мога да го определя като комбинация от нежна материя, секси кройки, отличителни и неустоимо сладки принтове и детайли с характер.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by MIRAME (@mirame_bg)


Каква роля играе твоята лична философия на живота в твоя бранд?

Животът е по-хубав, когато е цветен! Със сигурност цветните принтове са това, което отличава MIRAME. Представям си момичетата, които носят нещата, които създавам, точно като мен – обичат пъстротата на живота, не се побират в рамки,  наслаждават на всеки един миг, грижат се за себе си с обич и внимание… Дори, когато са сами, искат да се чувстват като Кралици вкъщи (естествено с халат на русалки и еднорози), независимо дали пържат яйца или четат книга.

Какви са предизвикателствата при работа в модната индустрия и как се справяш с тях?

Предизвикателствата са ужасно много, не съм си и представяла колко трудности ще срещам всеки ден, но гледам на тях като препятствия, които преодолявам и трябва да взема своите уроци. Така се развивам, ставам по-уверена и това със сигурност се отразява и на развитието на MIRAME.

Каква роля играе устойчивостта в твоя живот и опитваш ли се да я интегрираш в производствения процес?

Със сигурност пазарувам разумно, предпочитам качество, а не количество и избирам дрехи, които са извън сезонните тенденции и мога да нося години наред. Мисля че тези мои правила важат и за MIRAME, материите и принтовете са “вечни”. В производствения процес, особено при кроенето,  разходът на плат е сведен до минимум, работя с малки ателиета, които изпълняват поръчки според търсенето на даден артикул, което също допринася да няма излишен разход и свръх производство.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by MIRAME (@mirame_bg)


Как подбираш цветовете за твоите дизайни и как те отразяват естетиката и идеята зад бранда?

Цветовете са изключително важна част от визията на MIRAME. Вярвам, че носят своята енергия и влияят на настроението ни. В зависимост от темата на колекцията, определям цветова гама като рамка и основа, по която след това да се изгради принтът. Обичам да експериментирам и с нестандартни цветови комбинации и със сигурност в бъдеще ще има доста такива.

Какво те вдъхновява при създаването на уникални принтове и как те се съчетават с общата визия на бранда?

Определено принтовете са нещото, което най-много отличава MIRAME от другите брандове. Изключително щастлива съм, че съдбата ме срещна с професионалист като TO4KA SPOT, – момичето, което всъщност разработва патерните и илюстрациите във всички колекции на бранда. Доверявам й се на 100%, тъй като вече се разбираме и без думи, достатъчно е само да споделя идеята, за да знам, че резултатът ще е точно такъв, какъвто си го представям. Стилистиката на принтовете може да се каже, че отразява философията на MIRAME, но искам с всяка колекция да изненадвам както себе си, така и момичетата, което се припознават в бранда. Точно затова и различните колекции носят свой почерк и идентичност, не искам да влизят в определена рамка.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by MIRAME (@mirame_bg)


Каква е ролята на цвета и принта в създаването на домашен комфорт? Отразяват ли се върху емоционалната аура?

Лично аз се вълнувам ужасно много, когато погледна нещо на MIRAME, дори вече да съм го носила десетки пъти. Всички покрай мен могат да го потвърдят. Дрехите, които създавам, ме карат да се усмихвам. Надявам се при всички, които се доверяват на бранда и са го направили част от ежедневието си, да е така.Разкажи повече за сегашната колеция – от кого или какво е вдъхновена?

Сегашната колекция всъщност е първата колаборация за MIRAME. Исках за втория рожден ден на бранда да направя нещо ексклузивно, различно и впечатляващо и знаех точно с кого резултатът ще е такъв. От много време следя работата на Ели, по-позната в социалните мрежи като Mademoiselle и искрено се възхищавам на стила й, който е супер разпознаваем и отличителен, както и на умението да вдъхва живот на дрехите. Не бяхме комуникирали много, но веднага прегърна идеята за колаборацията MIRAME X MADEMOISELLIE. Тъй като исках  всеки продукт  да е олицетворение на Ели, изцяло й се доверих – от избора на цветова гама, разработването на принтове, структуриране на модели… В процеса на работа си паснахме изключително много и като характери, и като визия, която търсим като краен резултат. Всяка даде максимума от професионалните си умения и в комбинация от тях създадохме линия пижамени костюми и аксесоари в три емблематични принта – райе, точки и пчели. Вложихме наистина много любов, време, емоции и отношение към всеки детайл и сме изключително щастливи, че интересът към колекцията не спира. Толкова момичета вече разхождат “пижамите” си навън, това е голяма крачка за MIRAME и се радвам, че я осъществих именно с Ели.Кои са твоите начини за зареждане с нова енергия и вдъхновение извън работното време?

Природата, любовта и спокойствието на дома, приятелите и семейството, които толкова много вярват в мен и ме подкрепят, са нещата, коита истински ме зареждат и са неизчерпаем източник на енергия и вдъхновение.

Как преминава един твой обикновен ден?

Всеки ден е различен и динамичен, преминава през най-различни ангажименти от сутрин до вечер – планиране, срещи, снимки, тичане между печатници, ателиета, опаковане на пратки… доста често съм и на шевната машина, тъй като сама изработвам аксесоарите в колекциите. Радвам се, че работя с позитивни и вдъхновяващи хора, така че на края на деня съм по-скоро заредена, отколкото изтощена.

Как прекарваш студените месеци? Имаш ли си дни за „правене на нищо“?

Давам си такива дни, поне за мен са задължителна част от рабатния процес, за да не „прегрявам” и да мога да съм достатъчно заредена и ефективна във всичко, което правя.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by MIRAME (@mirame_bg)


Какво означава модата за теб?

Модата е начин да се изразиш, начин да се откриеш и начин да се чувстваш по-добре, независимо от обстоятелствата. Тя е избор да бъдем по-добрата версия на себе си всеки ден :)

Рисковано ли е започването на нещо свое?

Когато правиш нещо със страст, любов и постоянство, когато вярваш, че всичко хубаво предстои и трудностите не те отказват, а мотивират да продължиш напред, резултатите не закъсняват и всеки риск си е заслужавал.

Как си представяш „бъдещето“ на Mirame?

Мечтите ми за MIRAME са толкова големи и реални в представата ми за бъдещето, че нямам търпение всяка една от тях да се сбъдне!


Текст: Тереза Восканян

Снимки: Instagram/ личен архив

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кожени обувки на висок ток TOM FORD

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от кашмир KHAITE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер тип поло THE ROW

Пуловер тип поло THE ROW Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петъчно – лежерно.

Ако сте пропуснали
Най-четени