Гърция не е само Халкидики

x

КОЛКО Е ЛЕСНО ДА БЪДЕШ ДИЗАЙНЕР

Ако една трета от гърците са мореплаватели по душа, друга част влагат сърцето си в готвене, то останалите вероятно имат диплома по дизайн. И то по рождение. Винаги ме е изумявал фактът какво умеят да постигнат тези хора само с четка и боя, с пет саксии, три възглавници и с известно въображение.



Тук, на Фолегандрос, доказателствата за гръцкия стил са на всяка крачка. Вместо дружно да зароптаят срещу голите кафеникави чукари и семплата архитектура, наложена от климата и традициите, местните хора правят точно обратното. Използват ги като платно, върху което да демонстрират уменията си. И резултатът е налице. Вместо дървета, по хълмовете на този остров никнат малки, бутикови и съвършено оформени хотели. Повечето са на два етажа. Имат басейн, гледка, двор, плюс още нещо, което ме кара да спирам пред всеки от тях и да се възхищавам на гръцкия талант в стила и обзавеждането.



Пръв е Polikandia. Намира се на входа на Хора. Стопанисва се от семейство, вложило цялата си любов в създаването на цветен оазис насред тукашната пустиня. В центъра на хотела синее басейн. Заобикалят го бели фасади, изпъстрени с безброй бугенвилии. Навсякъде са – над вратите, по балконите, опитват да нахлуят дори в стаите. Поддръжката на подобна градина изисква огромна отдаденост, която тук личи във всеки детайл.

Утро е. Закуската току-що е приключила, но някои просто отказват да си тръгнат от ресторанта. Наслаждават се на домашния кекс, поръсен със сладко от смокини. Вслушват се в тихата музика и наблюдават сънения танц на прозрачните бели завеси. Идва собственикът. Доближава гостите и им предлага сладолед, чиста кърпа с лавандулов аромат и кана студена вода. После поглежда омайната си градина, улавя някой случайно паднал цвят във водите на басейна и се оттегля безшумно.



Следва Anemomilos – малък хотел, кацнал на ръба на скалите. Привечер от басейна му се виждат последните трепети на залеза. Денем гостите се будят в ресторанта с ароматно кафе и шеметна гледка към морския безкрай. После наместват пъстрите възглавници под перголата, сядат с книга в ръка и прекарват деня си в общуване с лятото.

Скалите на другия хълм са приютили Aria – бутиков хотел с инфинити басейн. Стаите му са стилни и обзаведени с всичко необходимо. Балконите са малки, някои са варосани в бяло. Прозрачен стъклен парапет отделя басейна от бездната и създава усещане, че човек лети в облаците. На пръв поглед всичко изглежда семпло, но то се постига с умения. И с разбирането, че кичът тук е излишен, защото не пасва на гледката.



По-надолу, в Каравостаси, пристанищното селище на Фолегандрос, демонстрацията на стил също е в стихията си. Води я Onar suites, най-романтичният хотел на острова. Състои се от комфортни студиа, разполагащи с басейн, хамак и външен кът за отдих. Тук истински двор няма. Има само шезлонги и пейки, поставени на ръба на скалите. Така нищо не скрива панорамата наоколо. Морето танцува и всеки, желаещ да гледа спектакъла му, трябва просто да спре и да се вгледа във водната шир.

Vrahos е името на следващия хотел, разположен недалеч от брега. И той залага на прави форми, меки цветове и изчистен дизайн. В градината му се носи аромат на олеандър и ромон на вода, а основният „специалитет“ в ресторанта отново е гледката. Оттук се виждат пристанището и яхтите, които леко потропват с мачти. Следват още места с изумителни гледки и милион малки детайли, които преобразяват това пусто парче земя в подарък за сетиватаза онези, чиято любов към морето никога не угасва.

Вера Александрова



И така, Гърция не е само Халкидики! В южната ни съседка е пълно с вълнуващи места, които си струва да се видят. Част от тях са включени в книгата-фотоалбум „Гърция: Непознатите Циклади“. Тя съдържа 231 страници с пътеписи, полезна информация и снимки от острови като Милос, Фолегандрос, Тинос, Аморгос, Сирос и т.н.

Къде медът се прави от мащерка, а листата от каперси са неразделна част от салатата, кой остров съхранява най-автентичните села и къде е пълно с пусти плажове дори през август – тези и още интересни неща ще научите от „Гърция: Непознатите Циклади“.

Автор на книгата е журналистът, блогър и любител фотограф Вера Александрова. Още за приключенията й из Гърция и целия свят може да видите на страницата й www.worldofvera.com и на https://www.facebook.com/worldofverablog.

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В понеделник облечете увереност.

Ако сте пропуснали
Най-четени