Има места, където чашата за кафе не е просто порцелан, а произведение на изкуството. Където ароматът на прясно изпечени зърна се смесва с уханието на висша мода и история.
Това са дизайнерските кафенета – създадени и ръководени от най-престижните модни къщи в света, като част от стремежа им да разгърнат своята вселена и вдъхновение отвъд дрехите и аксесоарите.
Поканата е ясна: седни, отпий и стани част от бранда – макар и само за едно следобедно еспресо. Е, ние умножаваме удоволствието със съвършени сладкиши, гурме блюда, шикозни коктейли. Ето къде…
„Ароматът на прясно сварено кафе извиква толкова много спомени у мен. Най-вече за време, прекарано с приятели и семейство, хората, които обичам. Исках да разработя тези кафе смеси в този дух и да създам място, където хората да се събират и да си отпочиват от натоварените си дни“, казва самият Ралф Лорън.
View this post on Instagram
Първото кафене на Ralph Lauren отваря врати през 2014 г. в Ню Йорк. С изглед към Пето авеню в историческа сграда на ъгъла на 55-а улица, Ralph’s Coffee отразява духа на марката със свежа, светла и автентична атмосфера.
View this post on Instagram
Със своето очарователно винтидж усещане, Ralph’s Coffee предоставя приветливо и уютно пространство, където човек може да се наслади на чаша кафе и изискани десерти.
View this post on Instagram
Сладкишите се приготвят от The Polo Bar, който отваря врати през същата година на долния етаж на сградата. От 2014 г. насам Ralph Lauren открива кафенета по цял свят.
Monsieur Dior & La Pâtisserie Dior
На адрес 30 Avenue Montaigne в Париж се помещават две заведения под шапката на Dior – ресторант Monsieur Dior и сладкарница La Pâtisserie Dior.
View this post on Instagram
Менюто в ресторанта, което е дело на шеф готвача Жан Амбел, е вдъхновено от Кристиан Диор и историята на модната къща.
View this post on Instagram
Столовете са с разпознаваем десен, но по-впечатляващи са стените – произведение на визуалния артист Ги Лимон. Представлява оригинална инсталация, направена от хиляди изображения в червени, черни и бели нюанси, почерпени от архивите на Dior.
View this post on Instagram
La Pâtisserie Dior – с изглед към разкошна розова градина – предлага оригинални сладки творения, които преоткриват символите на Dior и Кристина Диор в ядлива форма.
View this post on Instagram
На място като Harrods в Лондон, това кафене е за тези, които обичат да комбинират култура, стил и наслада. Стените, таваните, диваните и фотьойлите, покрити с кадифе, са деликатно оцветени в емблематичното зелено на марката.
View this post on Instagram
Подовете възпроизвеждат черно-белия кариран под на историческия бутик Prada в Galleria Vittorio Emanuele II в Милано, докато флоралните барелефи по стените напомнят за някои от водещите магазини на Prada по света.
View this post on Instagram
Менюто е модерен поглед върху италианската традиция, допълнено с аперитиви и коктейли. Винената листа обхваща цяла Италия, а десертите заемат централно място, буквално.
В центъра на Милано, в Galleria Vittorio Emanuele II, точно над бутика Prada, се намира една от сладкарниците на семейство Маркези. В света има четири такива. Три от тях са в Милано и това действително са едни от най-старите сладкарници в Италия.
View this post on Instagram
През 2014 г. Prada Group придобива Pasticceria Marchesi, която 200 години след откриването си на улица „Санта Мария ала Порта“, все още работи на същия адрес, със същата страст към съвършенството и същата вярност към италианското наследство.
„Закуска в Тифани“ вече не е само филм, а реалност. В Blue Box Café by Daniel Boulud на Пето авеню в Ню Йорк можете наистина да седнете на маса, обсипана със сини чинии и сребърни прибори под великолепните полилеи.
View this post on Instagram
Менюто? Френски препечени филийки, омлети, гурме, сладкиши – всичко с носталгичен привкус и стил, достоен за Одри Хепбърн. Синьото на Tiffany е навсякъде – в чашите, в салфетките, дори в украсата на десертите. Това не е просто място за кафе, а интимно пътешествие в света на мечтите.
Maxime Frédéric at Louis Vuitton café
В Париж, сладкарският салон Maxime Frédéric at Louis Vuitton café предлага шоколадови творения, бонбони, торти, сладкиши с гравюри LV и обслужване на ниво Haute Couture.
Вижте тази публикация в Instagram.
Тук всяка хапка е шедьовър изпод ръцете на Максим Фредерик, който е шеф сладкар на хотел Cheval Blanc и бе обявен за сладкар на 2022 г. от пътеводителя Gault & Millau. За обяд мястото има изискано меню, което залага на класическата френска кухня, наблягаща на сезонни продукти.
През ноември 2024 г. Le Café Louis Vuitton отваря врати на Пето авеню в Ню Йорк. Разположено на четвъртия етаж на магазина на Louis Vuitton, кафенето е замислено като дестинация, където гостите да се потопят в атмосфера на културно вдъхновение. Стените са своеобразна библиотека, която включва колекция от 650 книги.
View this post on Instagram
Креативното меню е създадено от местните таланти Кристоф Беланка и Мери Джордж и ръководено от френските шеф готвачи Арно Донкеле и Максим Фредерик. Трапезарията е обляна в топли неутрални тонове, като монограмите не липсват.
Maison Margiela Café
Сгушено на първия етаж на Mall of the Emirates в Дубай, Maison Margiela Café разширява минималистичната естетика на френската луксозна модна къща в кулинарната сфера. Открито в края на февруари 2025 г., това интимно кафене с тераса от 40 кв. м, слива висша мода и изискана гастрономия.
View this post on Instagram
Тук всеки детайл отразява деконструктивната философия, която определя Maison Margiela от основаването ѝ през 1988 г. от белгийския дизайнер Мартин Маржиела. Бутиковото кафене е като продължение на модното пространство в съседство, но може да се разглежда и като самостоятелна дестинация, където човек да се наслади на изкусно поднесени десерти и напитки.
View this post on Instagram
Това не е място за бърза закуска – това е концептуално пространство, където дори чашата изглежда като арт инсталация. Кафенето няма собствено присъствие в Instagram и работи изцяло под шапката на Maison Margiela – подобаващо за марка, която винаги е избягвала конвенционалния маркетинг.
Най-новият обект Armani/Ristorante отвори врати на Медисън Авеню в Ню Йорк миналия декември и е олицетворение на тихия лукс. Преди това е имало Armani/Ristorante на Пето авеню, но целият флагман се премества в Горен Ийст Сайд.
View this post on Instagram
Джорджо Армани отваря първия си ресторант в Париж през 1998 г., а днес притежава 24 по целия свят. Вдъхновен от яхтата на Армани, модерният дизайн се отличава с евкалиптово дърво, зелени гланц стени и мраморни подове. Голяма част от мебелите са от линията Armani/Casa. Ресторантът предлага италианска изискана кухня в минималистичен стил. Има обяд с фиксирана цена и вечеря по меню. Главният готвач Антонио д’Анджело от Милано препоръчва говеждо и телешко месо, приготвяни в продължение на шест часа, по рецепта на майка му, както и канелони Дженовезе.
Смелият дух на Gucci е дестилиран в ресторантска форма вече и в Сеул – това е четвъртото заведение на марката в сътрудничество с италианския шеф готвач Масимо Ботура. Другите три са във Флоренция, Бевърли Хилс и Токио.
View this post on Instagram
Gucci Osteria в квартала Итеуон в Сеул се отличава с ренесансови препратки, огледала, сапфирено сини столове и зелени акценти на Gucci. Има и тераса.
View this post on Instagram
Шеф готвачите Хюнгкю Джун и Давиде Карделини представят меню, което е смело толкова, колкото и интериорът – свежи интерпретации на италианската кухня, ремиксирани с корейски съставки и вкусове.
View this post on Instagram
Coco Café by Chanel
Chanel няма постоянно кафене, но нейните pop-up кафе концепции (в Сингапур, Хонконг, Токио, Шанхай) се помнят дълго. Coco Café комбинира бюти изживяване с инстаграмабъл напитки с имена на червила, както и сладкиши. Пространството в черно-бяло-червена стилистика включва флорални инсталации и козметични зони – модерна интерпретация на бутиков салон от бъдещето.
View this post on Instagram
А ако искате да пиете горещ шоколад някъде, където самата Коко Шанел е пиела своя, то обратно към Париж. Адресът е 226 Rue de Rivoli, а мястото – Mademoiselle Angelina, маса номер 45.
View this post on Instagram
Текст: Деси Найденова
Снимки: Instagram

Време е за Божоле: Празникът на Младото Вино!
Dieci през есента и няколко звезди „Мишлен“
4 здравословни десерта без захар