Кратък гид на Загреб за качествени моменти

x


Всичко на всичко имах 2 дни да организирам пътуването си до Загреб и да избера апартамент в Booking, в който да отседна. Поредният музикален фестивал и тръпката да чуя Kings of Leon, Kasabian и Arcade Fire на живо ме изстреляха към тази мъничка европейска перла. Потеглих с лек багаж и без предварителни очаквания. Спестих си дори обичайната проверка какво интересно се случва на местната културна и кулинарна сцена.

И така започна една любов на полусляпо – от пръв поглед, от първи ден, от първа хапка. Загреб не е една от пищните столици, по които сме свикнали да се прехласваме.

Но е уютен, едновременно подреден и приказен. Посрещна ни с отворени обятия, хубаво време и всички красиви гледки, които е решен щедро да сподели. Всеки час, прекаран в разходки, любопитстване наоколо и тествате на страхотна храна беше паметен и си струваше изживяването.

Старт на краткия гид!  

Градският транспорт в Загреб е чудесно устроен, а веднъж попаднете ли в близост до центъра, всичко, което си струва да видите, се оказва на минути пешеходно разстояние. Преди да се насоча към един от символите на хърватската столица, започвам да подражавам на местните. А именно – не мога просто да си взема кафе за из път, трябва да седна и да се насладя на момента на забавен каданс. Избирам си миниатюрно кафене в Стария град – Café Sjedi 5 . С окъпана в слънце градина. Тук феновете на Instagram ще останат удовлетворени не само от вкуса на кафените напитки, но и от атрактивния вид, в който пристигат на масата. Дъга, цветя и пищна сметана цари по чашите.Поемам на среща с първата приказна гледка, която си пожелах. Емблематична за града е църквата Свети Марк, на покрива на нейното здание блести гербът на града, “изписан” от проблясващи многоцветни плочки. Само на метри от нея започва Gradec Plateau (за доброто на навигацията ви, няма да импровизирам с превода). И ето го на длан половината град, а точно зад гърба ми – един от истинските шедьоври на уличното изкуство в столицата – синият кит. Графити творбата е дело на френския артист Etien.Няколко крачки в страни започва и артистичната алея Щросмайер. И тук получавам жокер от местните. Следвам алеята и гледаме плътно вляво. Изненадващо пред очите ми изскачат стръмните стълби на Art Park – малък склон, осеян с причудливи пейки, огради, нашарени с графити и странно симпатични човечета, изплетени сякаш от сено. Под склона има детска площадка и малко барче за бири и подобен тип освежаване в жегата.Продължавам гастрола и след няколко преки се озовавам пред Националния театър и неговата поразително красива фасада. Двойният бонус е, че в непосредствена близост се намира и един от най-добрите спотове за сладолед в града – b 041. Препоръчвам го с 2 ръце и цялото си чревоугодничество.И понеже не ме бива особено в пешеходните турове, подкрепени само от сладолед, се оглеждам за симпатично място за обяд. Късметът на начинаещите ме отвежда на улица Тесла, която, каква изненада, отново е на 2-3 преки разстояние от последната ми локация. Там ме намира бистро Duck Fast Bistro. Страшно хитро местенце, в случай че искате да се запознаете с хърватската кухня в по-интересен прочит. Менюто е разделено по хърватски области, като всяка е представена кулинарно с по няколко тематични предложения. Виното също обира точките. И то следва примера на храната – може да дегустирате отлични екземпляри от цялата карта на Хърватия.Завършвам идилията на деня в парка в сърцето на Загреб – Zrinjevac, пълен с млади хора, насядали по тревата, пейките или където им се е прищяло. Наоколо е зелено на макс и нашарено от цветя, фонтанчета и красиви усмивки.

Райско!Текст: Александра Тошева

Снимки: Press, Fridakis

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Ниски обувки от SAINT LAURENT

Ниски обувки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от букле от BALMAIN

Сако от букле от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от BALMAIN

Пуловер от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло от SAINT LAURENT

Черно поло от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Когато Кари се разхожда из улиците на града.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ