Родопска идилия на 3 язовира

x

 


Уикендът не е от най-слънчевите, но на нас ни се приключенства и се отправяме към Родопите. Искаме да презаредим батериите на свеж въздух и да напълним раниците с гледки, които се помнят дълго. Нощта ще посрещнем под звездите на Сърница във вила, запазена за цялата компания, но дотогава ни чака път.

Първата ни спирка е в град Пещера, за да разгледаме крепостта “Перистера”, която се намира в непосредствена близост до входа на града, върху хълма “Света Петка”. Откриваме я без усилие и се впускаме да я изследваме с любопитни очи. Дали заради ранния час, но сме единствените посетители и имаме цялото спокойствие на света да се любуваме на красивата панорама, която се открива пред нас. По своята дължина крепостната стена приютява шест кули – една триъгълна, две църквообразни и три правоъгълни. Съоръжението е реставрирано изключително автентично благодарение на труда и проучванията на археолозите, работили по проекта.

Отправяме се към следващата точка в маршрута ни – пещера Снежанка. Отбивката за нея се намира по пътя между Батак и Пещера, а 3 километра след нея се разделяме и с колите ни. Очаква ни близо километър изкачване по стръмна еко пътека. Табелите “Не се предавай”, “Дишай дълбоко” и “Още малко”, колкото ни развеселяват, толкова ни и припомнят, че има какво да направим за неособено добрата си физическа форма, с която сме се сдобили. Успяваме да се доберем до края на пътеката и отдъхваме, докато чакаме реда си да влезем в пещерата. А вътре е наистина магически красиво.

Фигурите, които природата сама е изваяла в сталагмитите и сталактитите смайват. Оставаме доволни от гида и тура ни вътре и се спускаме обратно към автомобилите.Достигаме благополучно язовир Доспат. Времето е адски ветровито, но пък светлината се спуска така живописно над водата, че не можем да отлепим поглед от хипнотизиращата гледка. Разхождаме се край брега и запечатваме няколко кадъра за спомен заедно. Избираме да вечеряме в едно от непретенциозните ресторантчета в местността край язовира и не сбъркваме. Отрупваме масата с чинии, но те за кратко остават пълни.

Вилата в Сърница вече ни чака. Клепачите ни тежат доволно от умора и напомнят, че е време за сън. Приспивната песен на планината бързо ни унася. Чака ни още един дълъг ден.Утрото ни носи нови сили и нов маршрут. Посоката е язовир Батак. А първата кратка почивка си взимаме още на язовирната стена между Малък и Голям Беглик. Спокойствието бавно си пробива пролука в свикналите ни на забързано градско темпо умове.

Още преди да достигнем Батак, съзираме малка пейка край пътя, която открива изписана като картина панорама на целия язовир и околността. Толкова е красиво, че някак инстинктивно цялата група застива и спира да говори. Само гледа. Рее се. И се благодари, че в този миг се намира на мястото си.Язовир Батак ни посреща с примамливо слънце и познатия от вчера вятър. Размечтаваме се да имаме лодка и да се понесем по водата, но уви, остава като предизвикателство за някое пътуване в бъдещето. Отбиваме се и до центъра на самото градче Батак, за да се заредим с дребни провизии под формата на бонбони и сладолед и да посетим Историческия музей.

Обратно на пътя и се насочваме към последната спирка за уикенда – Бековите скали над село Равнища, близо до Брацигово. И ако с крепостта “Перистера” ударихме късмета на начинаещия, тук никакви навигации, питане на местни и оглеждане за табели не ни улесни, ама никак. В крайна сметка сборът на всички усилия доведе до щастлив край и величествена красота за спомен.

Прибираме се капнали, но в съзнанието ни вече се прокрадва план за ново пътешествие. Питаме се само: “Този път къде”?Текст: Александра Тошева

Снимки: Даниел Спасов

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кецове от Gucci

Кецове от Gucci Може да купите от тук 

Препоръки от седмицата

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY

  Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от деним

Къси панталони от деним Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Цветни детайли при мрачно време!

Ако сте пропуснали
Най-четени