Напуснете работа, след като отговорите на тези 4 въпроса

x

Знам, че в момента много хора се притесняват дали ще запазят работата си и изобщо не им хрумва да напуснат. Но нека бъдем честни пред себе си, нужно ли е вечно да се правят компромиси? Трябва ли да се отказваме и примиряваме, вместо да се стремим към нещо по-подходящо, по-перспективно, по-наше? Въпреки обстоятелствата.

Последната година ни даде да разберем, че всичко може да се преобърне за ден. Всичките планове, мечти и проекти бяха поставени на пауза. Сега не е много по-различно с изключение може би на опита, който получихме. Лично за себе си аз разбрах, че не трябва да отлагам хубавите неща, моите неща. Когато имам идея или намерение, не трябва да ги оставям за по-късно, за някакъв неопределен момент. Научих се, че е добре за мен да казвам нещата сега, да правя нещата сега, да следвам единствено себе си. Ако намеря подкрепа и съмишленици, още по-добре. Ако не, в крайна сметка това е моят път и само от моето позволение имам нужда.

„Ама ти сериозно ли?!“

Ако в момента се колебаете дали да предприемете смелата и безразсъдна стъпка да напуснете работата си, за да потърсите едва след това друга възможност, да работите като фрилансър или да стартирате свой собствен проект, все от някъде трябва да започнете. Като за начало, може да споделите с близките и приятелите си. Очаквайте диаметрално противоположни коментари – едни ще ви насърчат, други ще ви кажат, че сте напът да допуснете голяма грешка. Та нали трябва да сте си намерили нова работа, за да си тръгнете от старата?!

Приемете, че решението е изцяло ваше, без значение кой какво смята, това са нечии други предразсъдъци, въжделения и страхове. Или вашите, изказани на глас от друг. Което също не трябва да ви плаши, защото хайде да си го кажем, можем да се справим с доста по-сериозни неща, и друг път сме започвали от нулата. Ако превърнете напускането на работата в цел, която има срок за изпълнение, вие ще сте мотивирани и няма да се влияете толкова много от чуждото мнение.Мечка страх, мен не страх

Неудовлетворяващата работа, токсичната среда, изчерпаните ресурси са загуба на време, нерви и възможности. Важно е средата да ви тласка да се развивате, да надграждате. Вземете лист хартия, разделете го на две колони, озаглавете ги с „Да“ и „Не“ – избройте причини и аргументи за оставането или неоставането ви на работата, на която сте в момента. Когато преброите повече неща в графата „Не“, ще забравите за страха. Или поне той няма да има толкова голяма тежест. След това изгответе план и работете по него стъпка по стъпка.

Слушайте подкасти, следете за уебинари, онлайн обучения, оптимизирайте профила си в LinkedIn, изградете мрежа от контакти, присъединете се към общности и групи, които представляват интерес за вас, ако например имате желание да смените професионалната сфера, общувайте с различни хора. Помислете какво може да дадете и какво – да получите. Всичко това ще ви помогне да поставите живота си в перспектива. Колкото повече инвестирате в растеж, толкова по-уверени ще ставате. Ако имате мечта, която по една или друга причина сте отлагали с години, може би сега е моментът да рискувате и да се протегнете към нея. Ако сте открили, че искате и можете да се реализирате в различна сфера, давайте смело. Пазарът на труда е свит и несигурен, безработицата не е за пренебрегване, но има и редица индустрии, които отбелязват растеж, независимо от ситуацията.Аз, моя милост и бъдещето

Ето и обещаните 4 въпроса, на които е хубаво да отговорите. От отговорите им до голяма степен ще зависи решението, което ще вземете. Ако не стигнете до решение веднага, не се тревожете, а се фокусирайте.

  • За какъв период от време ще можете да посрещате разходите си?
  • Какво ще правите в следващите 6 месеца, ако напуснете днес?
  • Към какъв тип работа/сфера искате да се насочите?
  • Как сте инвестирали в себе си през последните 6 месеца?

Ако отговорът ви на първия въпрос е „минимум три месеца“, според мен можете спокойно да действате. Вторият въпрос ви провокира да създадете конкретен план, да имате разчертана цел, към която да се стремите, вместо да изпадате в демотивация и безтегловност. Разбира се, трябва да отговорите и на третия въпрос, за да сте максимално наясно относно визията за собственото ви бъдеще, творческия и професионалния ви път. Може да искате ново начало, може да направите и рязък завой в кариерата – каквото и да изберете, трябва да сте убедени поне на 80%, че това е нещото, което ще ви донесе смисъл, удовлетворение, възможности, развитие, добавена стойност. Ако ще е необходимо финансиране за проекта ви, добре би било да помислите от сега за варианти. Четвъртият въпрос ще ви отведе до знанията и уменията, които целенасочено или интуитивно сте търсили и усвоили в последната половин година. Не е задължително да сте минали тримесечен курс по дигитален маркетинг, достатъчно е да сте инвестирали време и усилия в нещо, което е част от вашата същност и бъдеще. Така имате посоката. А както казахме, от тук до първата стъпка се нуждаете единствено от своето собствено позволение и одобрение.


via GIPHY


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди пола от DOLCE & GABBANA

Миди пола от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична рокля от GAUGE81

Асиметрична рокля от GAUGE81 Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от ZIMMERMANN

Къси панталони от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини рокля от ZIMMERMANN

Мини рокля от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Роклята на цветя е най-добрата приятелка на приятелките.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ