Защо тийнейджърите следват модни инфлуенсъри над 50?

x

Тази тема ме вълнува много отдавна. Мислех си да напиша нещо подобно, докато течеше вторият сезон на Просто ей така…, защото определено щеше да е много актуално, но там нещата опират до личните истории и ме беше страх да не заприличам на онези ретро форуми, където се споделят мнения от сорта на : Ама те са на 60 години! Как може?! Тези неща, на тази възраст…. Сигурен съм, че знаете за какво говоря. За наше всеобщо съжаление. 

Днес ще ви разкажа за нещо по-различно. Няма да следим персонажи и да ги маргинализираме, само поради възрастта им. В този материал ще ви представя някои от наблюденията си, които съм събирал с времето, като един тийнейджър (поне към дадения момент) по отношение на въпроса: Защо тийнейджърите следят/(им) модни инфлуенсъри над 50?


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gym Tan (@californiaistoocasual)


Нека започна с разбиването на една доста повърхността представа, която винаги ще си остане просто мит, поне за мен. Нищо не опира до MILF сагата. Ако живеете под камък и не знаете какво значи абревиатурата, проверете в интернет, защото аз не смятам да я обяснявам. Не ме е срам, просто предпочитам да запазим поне малко уважение към медийното пространство и базисната благоприличност. Благодаря! 

Така де, не е това. Да продължим нататък… 

Етикетът предполага никога да не питаме една дама за възрастта й. Това се е наложило като обществена норма с времето и множество хора просто го приемат. Защо? Ами стереотипно (и леко сексистки) по женски: Така! 

Според мен обаче, винаги трябва да има детерминизъм в моралните норми, колкото и субективни да са те. Единствената причина, която аз мога да забележа в риска да питаш една жена за възрастта й е срамът. Срамът, ако цифрата надвишава дадена стойност. Разбираемо, но и леко абсурдно. Внушаването на страх или срам от остаряването е противопоказно на фундаменталната истина за живота, че всички порастваме, стареем, развиваме се… Затова животът трябва да се цени – не е вечен. И това е най-хубавото! 

Именно тези мои (и въобще неоригинални) разсъждения са били причината да се чудя защо възрастта е срамна. Винаги съм си мислил, че красотата и стилът не остаряват и няма причина възрастта да е табу. Да, ала в тези разсъждения има доста едностранчивост и дори леко лицемерие.Като част от Поколението Z, аз и моите светоусещания сме изживели съзнателния си живот в свят на радикална приемственост и инклузивност в почти всички отношения. Тук нямам предвид, че сме открили топлата вода или че въобще сме близо до истината, но е неоспоримо, че условията, в които изграждаме ценностните си системи са регистрирали значителен напредък в последните години. Адаптивността е ключово умение за времето ни, затова и интерпретирането на концепции като стареенето е доста по-елементарно за нас. Вероятно това е и причината да адмирираме хора, които с напредничавото си мислене акцентират върху положителния аспект на тази чисто човешка черта.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by J E N N A L Y O N S (@jennalyonsnyc)


Факт е, че козметичната и модната индустрия винаги са поставяли младостта на пиедестал. Тотално в стил Лео ди Каприо! Демографията, към която са се стремели, се е влияела от това и го е залагала като т. нар. (и твърде преекспониран) стандарт за красота. 90/60/90 мацка, пищна дама от 60-те или хероинова манекенка от зората на хилядолетието – тя винаги е млада. И иска да се запази такава максимално дълго. Тук идват и естетичните интервенции… 

Когато навлизат в обращение, те винаги са хит. Импланти, филъри, –пластики – всичко от палитрата е било революционно в даден момент. В наши дни, когато нищо от това не е толкова невероятно, интересът към него, като форма на естетическа нужда, намалява. Това проправя път на уникалността и индивидуалните черти. Не се търсят модели под калъп, а чудновати, нестандартни, запомнящи се лица, способни да оставят отпечатък в съзнанието ти.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tessie Singson (@lolaandrogynous)


Възприятието и асоциациите, идващи с дефиницията за младост, също не са за пренебрегване. Ако за поколението на майките и бащите ни младостта е била сладка носталгия, породена от липсата на несесер с хапчета в дамската чанта и луди вечери в бунтарска деветдесетарска България, то за нас тя е течащ към момента период от живота ни, белязан от пандемия, войни и бунтарки на средна възраст, гълчащи Поживей малко, престани да скролваш в Tik Tok! Хаха, благодаря за съвета!

Имам предвид, че ореолът на младостта в очите на две различни поколения винаги е полярен и е нормално, когато си на 20 да нямаш нужда от стотици двадесетгодишни във фийда ти, те по презумпция са навсякъде около теб. Затова следваш готините набори на твоята майка и баба в Instagram. Защо не?

Свежи са, разбиват стереотипи, изградили са немалка фракция от света, в който живееш и имат опит (включително моден). Всичко, което за теб е vintage, за тях е онази вехтория от дъното на раклата.

Модните инфлуенсъри над 50 и приносът им към пейзажа на модерните социални мрежи са всичко, което Gen Z харесваме: различни от масата, по-мъдри, по-опитни, по майчински симпатични (това никак не е обида) и може би най-важното: без реклами на протеинови барчета за отслабване след 0.004 секунди в профилите си. Шегувам се, разбира се! (не съвсем).


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yasmin Furmie (@yasminfurmie)


Текст: Наско Фотев

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Лежерно в деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени