Миражът „перфектно лятно тяло”

x

Лято е. Време за плаж, потници, тениски над пъпа и (О, Господи!) бански. Време е за диети, фитнес, тичане в парка, 3 литра вода на ден и съвети от онази приятелка, която твърди, че „Две кутии цигари на ден, повечко яки кафенца и си топ, мацо!”.

Винаги съм изпитвал някаква особена възхита към ентусиазма, с който всички се втурват, за да се превърнат в „най-добрата версия на себе си”, забележете, само за две седмици! Изпитвам доста затруднения при опитите си да разгадая как се случва тази магия. 

Хората казват, че големият избор предполага колебания и нерешителност и май са прави. Ако искаш да се превърнеш в нещо, трябва да си го избрал, трябва да имаш някаква крайна цел. Отваряте Instagram и търсите идеал, който да следвате, но ви посреща изненада…Първи пост: страхотна мацка, стройна, 180 см, зелени очи, перфектна преса, здрава коса, без грам целулит, както една приятелка казва „Тази изглежда все едно никога не е яла пълнени чушки в живота си.”.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)Втори пост: страхотна мацка с гаджето си, снимали се пред огледалото във фитнеса, тела на богове, изглеждат щастливи, рекламират протеинови барчета, дори потни са секси.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Drew (@judge_drewdy)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Fiorvento (@fitsarax)


Трети пост: страхотна мацка, пищни форми, лунички, естествена къдрава коса, #bodypositive, сякаш няма един проблем в нейния #selflove свят.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sierra Schultzzie (@schultzzie)Ето в този момент се побърквате. В главата ви е пълна каша и си задавате ключовия въпрос: Как смесеният характер на съвременните стандарти за красота резонира с понятието за „перфектно лятно/плажно тяло”? Плюс сайз, хероинов шик или фитнес мания да следваме?!” Търсим отговор, без обещание, че има правилно и неправилно. 

Като хора, интересуващи се от мода, лайфстайл и красота, вероятно сте запознати с една основна закономерност: там винаги има трендове. Търси се най-новото, най-модерното, най-актуалното. Всички искаме да сме модерни, нали? Преди няколко десетилетия модните трендове са се диктували два пъти годишно,  когато новите колекции биват показани в модните столици. В този междинен шестмесечен период, модерният човек има време да се „напасне” и да приложи „новото 20” в ежедневието си. До следващия сезон. 

Сега обаче нещата са различни. Трендовете в модата се появяват, когато си поискат и никой не може да контролира какъв мащаб ще достигнат. Днес не е нужно да чакаш с месеци, за да се сдобиеш с „новото модерно”, при теб е до дни и няма време – нито за губене, нито за постепенно напасване. Всичко се случва тук и сега.

Темпото е различно, но моделът е един и същ. 

Ако дрехите от 90-те са на мода това лято, то е напълно естествено да донесат със себе си и стандартите си за красота – все пак трябва да придобиеш цялостна визия, знаете как е: #getthelook.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by IDEA (@idea.ltd)


Влизате в Pinterest, пишете Kate Moss quotes”, теглите някоя готина картинка, слагате на тапет и сте вие. В Google историята ви неизменно се появява: „Как да свалим 15 кг. за 1 месец?” и не ми остава нищо освен да ви пожелая успех. Не сте виновни, имате пълното право и всички нужни причини да го направите. Лили Роуз Деп не си вади цигарата от устата, нео-грънджа не си отива, излиза документалка за великите модели на 90-те. Логично е „плажното тяло на сезона” да е вдъхновено от хероиновия шик.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lily-Rose Depp (@lilyrose_depp)


Притеснително е обаче, че някои все още не са клякали достатъчно за „плажното тяло тип Ким Кардашиян”, което неотдавна бе стандарта и сега трябва да захвърлят целия си труд на вятъра… Абсурдно е.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Kardashian (@kimkardashian)


Абсурдно е да подчиняваме телата си на тенденции, да търсим идеали и през 21. век да четем за диети по списанията. Има си професионалисти за тая работа! Нека вземем пример от Gen Z, които макар и да създават по-голямата част от тази каша, знаят кое е истински ценно. Множество изследвания сочат, че акцентът при опит за привличане на млада аудитория не се корени в естетиката, а в здравето.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natasha Myrick (@natasha.myrick)


Термини като „ежедневен грим” звучат като яростна 2015, защото новото поколение, с цялата си експерименталност и флуидност, просто не позволява подобни унификации. Всеки трябва да се чувства добре в кожата си, по всяко време.

Нали го правим за себе си?

Защо да търсим „перфектното” тяло само през лятото? Защото го показваме повече, търсим общественото одобрение и валидация от последователите ни? Звучи архаично. Открийте това, което ви носи удовлетвореност през всички четири сезона, не само за сторито от Градина. И ползвайте слънцезащита, независимо по какви извивки. Никой инфлуенсър не може да определя вашето себеусещане за прелест, но ние можем да ви гарантираме, че то няма да ви подведе.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Body Optimist (@thebodyoptimist)


Текст: Наско Фотев

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени