Сьомгата се отличава с богатия си маслен вкус и полезните си качества. В съчетание със сос от червени боровинки, розово-оранжевото месо на студенолюбивата риба придобива още по-интересен и изискан характер.
За да си приготвите днешната рецепта, любезно предоставена ни от списание „Меню”, са ви необходими 4 котлета от сьомга, 100 мл пресен портокалов сок, 1 ч.л. фино настъргана портокалова кора, ½ ч.л. хималайска или морска сол, 2 стръка розмарин, 4 с.л. зехтин, розов или черен пипер. За соса от боровинки имате нужда от 1 ч.ч. червени боровинки, 100 мл леко червено вино, ½ ч.л. черен пипер и 2 с.л. захар.
Начинът на приготвяне е следният: сложете виното, пипера и захарта да заврат за соса. Варете, докато постигнете сиропообразна консистенция. Добавете боровинките, варете още 2-3 минути и охладете.
Обезкостете котлетите, подправете със сол и розов или черен пипер на вкус и залейте с портокаловия сок, разбъркан с портокаловата кора. Оставете да се мариноват 10 минути, отцедете и подсушете. Намажете със зехтин, от едната страна поставете няколко листа от розмарин и сложете с розмарина надолу в загрят тиган. Печете 3-4 минути от всяка страна. Сервирайте със соса.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още:
Как да си приготвим: Студена супа от авокадо със зелена салца
Как да си приготвим: Салата от грейпфрут и печени октоподчета