Вдъхновено от няколко класически френски рецепти, това забележително ястие съчетава в себе си крехкия лаврак и приятно стегнатите миди, така че освен с впечатляващия си вкус то радва и с разнообразна текстура. Как точно да си го приготвим разбрахме от списание „Меню”.
Необходими продукти:
4 филета от лаврак
сол и шарен пипер
За соса:
1 кг миди
300 мл бяло вино
3 стръка магданоз
1 стрък мащерка
1 скилидка чесън, необелена
100 мл сметана, 35%
1 щипка шафран, по желание
2 с. л. масло
1 малка главалук, ситно нарязана
1 морков, ситно нарязан
1 стрък селъри, ситно нарязан
1 резен пащърнак, ситно нарязан
1 картоф, нарязан на малки кубчета
Начин на приготвяне:
Сложете да заврят виното, магданозът, мащерката и чесънът. Добавете почистените миди, разбъркайте и покрийте с капак. Щом поврят 2-3 мин., изхвърлете затворените миди. Отворените почистете от черупките, а сосa прецедете.
Шафранът накиснете в 1 с. л. затоплена сметана.
Загрейте маслото и се към него добавете лука, морковите, селърито, пащърнака и картофа. Разбъркайте 3-4 мин. на умерен огън. Налейте 300 мл от мидения бульон и оставете да ври 20 мин. или докато зеленчуците омекнат. Пасирайте и подправете със сол и пипер на вкус. Сложете отново на огъня и добавете мидите и шафрана със сметаната. Разбъркайте 1 мин. и махнете от огъня.
Подправете рибните филета със сол и пипер на вкус. Намазаният с мазнина тиган с незалепващо покритие загрейте на ниска към умерена температура. Филетата сложете за 4 мин. с кожата надолу, след това ги обърнете и ги запечатайте още 3 мин.
Поднесете рибата със соса и селски хляб, запечен със зехтин, чесън и мащерка.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: