Сладкото суши! Идеята никак не ни е чужда, особено ако в приготвянето му е включен шоколад. Рецептата открихме на страниците на списание „Меню”, откъдето всъщност разбрахме, че и тук оризът не липсва. Ако се чудите как се съчетават заедно с шоколада, ще трябва да опитате рецептата сами, защото можем само да ви разкажем за този страхотен десерт. Какво ви е нужно?
250 гр. ориз за суши
400 мл кокосово мляко
250 мл вода
100 гр. захар
1 супена лъжица оризов оцет
1 киви
1 манго
3 ягоди
2 супени лъжици портокалов ликьор или коняк
150 гр. тъмен шоколад
100 мл портокалов или прасковен ликьор за сервиране
Как да си го приготвим?
Оризът се измива, смесва се с кокосовото мляко и водата и се слага да заври. Оставя се да къкри 15 мин. под капак. Отстранява се от огъня и се оставя покрит още 15 мин. Добавят се захарта и оцетът и се охлажда.
Плодовете се нарязват на пръчици и се заливат с алкохола, за да се мариноват.
Върху хартия за печене се начертават 4 правоъгълника 30 х 9 см и 4 с размери 30 х 11см. Оризът се разстила върху четирите по-малки правоъгълника на слой от 0,5 см. В единия край се прави каналче, в което се подреждат маринованите плодове и се завива на стегнато руло с помощта на хартията. Охлажда се в хладилника.
Шоколадът се стопява и се намазва на по-плътен слой върху по-големите правоъгълници. Върху него се поставят рулата от ориз и се завиват така, че целите да се обгърнат с шоколад. Завиват се в хартията и се съхраняват в хладилника.
Шоколадовото суши се нарязва с къдрав нож за хляб. Поднася се с купичка ликьор за топене.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още: