Днес си мислим за ягоди и шоколад, за вкусни десерти и купички наслада. Затова се спираме на рецепта, за която вероятно не сте чували (ние не бяхме) – ягодова салата с песто от шамфъстък и бял шоколад. И да, не е грешка, че в нея наистина има и босилек. Взехме я назаем от нашите приятели – списание Меню. Интересната салата е лесна за приготвяне и с неочаквано богат вкус на ягоди, шоколад, лимонов сок и дори… узо.
Какво още е необходимо за приготвянето на десерта?
800 грама пресни ягоди
За маринатата:
1 с. л. сладко или конфитюр от горски плодове
1-2 с. л. узо или мастика
1 с. л. пудра захар
2 с. л. лимонов сок
За пестото:
50 грама суров шамфъстък
40 грама бял шоколад
1 шепа листа пресен босилек
1 с. л. пудра захар
2 с. л. лимонов сок
2 с. л. заквасена сметана
Как се приготвя?
В купичка се разбъркват всички съставки за маринатата. Ягодите се срязват на половинки, а по-малките се оставят цели. Плодовете се мариноват около 10 мин.
В блендер се смилат фино шамфъстъкът, начупеният шоколад и листата босилек. Прибавят се и останалите продукти и се разбърква добре.
Ягодите се поднасят с пестото и се украсяват със стръкчета босилек.
Текст: Fashion Inside/Menumag.bg
Вижте още:
Как да си приготвим запечени ягоди с шоколад
Любимите ни френски десерти и малко “сладки” факти, които не знаете за тях