Качественият шоколад с над 70% съдържание на какао, с дълбокия си вкусов аромат на черна череша, касис, къпина и почти ликьорени сладко-горчиви тонове допълва и подчертава богатия вкус на червените меса по същия начин, както и доброто червено вино, споделят ни от сп. „Меню”. Но какво се случва, когато ги обединим?
Необходими продукти:
1,5 кг телешки джолан, нарязан на кубчета
4 с. л. зехтин
2 глави лук, ситно нарязани
2 моркова, нарязани на кръгчета
1 стрък селъри, нарязано на тънки кръгчета
3 скилидки чесън, ситно нарзани
200 мл червено вино
50 мл винен оцет
1 дафинов лист
1 пръчка канела
400 мл телешки бульон
30 г черен шоколад 90%
100 г сушени сини сливи
4 с. л. магданоз, ситно нарязан
варени картофи за гарниране
Начин на приготвяне:
Месото се слага да се зачерви на умерен огън в загретия зехтин на 3 порции. Изважда се от тигана и в същата мазнина се добавят лукът, морковите, стръкът селъри и чесънът. Разбъркват се 7-8 мин.
Връща се месото, добавят се виното и оцетът и се оставят 10 мин. на силен огън, за да се изпари алкохолът. Слагат се дафиновият лист, канелата и се налива горещият бульон.
Ястието се прехвърля в съд за печене с капак, добавят се сините сливи и се слага във фурната за 2 часа на 160°С.
Шоколадът се нарязва и се залива с 1-2 с.л. от бульона от печенето на месото. Разбърква се, докато се стопи. Прибавя се към месото, разбърква се и се запича за още 30 мин.
Ястието се поднася с пресния магданоз и варени картофи.
Текст: Fashion Inside
Снимка: сп. „Меню”
Вижте още:
Как да си приготвим: Крем от гъши дроб със салата от рукола и мандарини
Три топли коктейла, които може да приготвите, докато си почивате